Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Chlebíčkový pochoutkový salát


Chlebíčkový pochoutkový salát


Velikonoce se blíží a určitě většina z nás bude připravovat pro své jedlíky a pro koledníky obložené chlebíčky. Pokud chcete při výrobě obložených chlebíčků udělat malou změnu a opustit svoji tradiční pomazánku, vlašský salát, potom doporučuji vyzkoušet domácí chlebíčkový pochoutkový salát.

Domácí pochoutkový salát podle Alis


Na domácí chlebíčkový pochoutkový salát budeme ptořebovat:

40 dkg měkkého salámu (používám nejraději šunkový) pokrájeného na jemné nudličky
20 dkg kyselých okurek nastrouhaných na hrubém struhadle
16 dkg sterilovaného hrášku
3 dkg cibule - na jemno pokrájené
Všechny suroviny smícháme dohromady a přidáme směs vyrobenou z:
1 lžíce octa
1 lžíce worchesterové omáčky
lžičky soli
1 vrchovaté lžíce cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
Všechny suroviny smícháme a nalijeme na salát. Dobře promícháme a přidáme 20 dkg majonézy. Opět promícháme a podle potřeby dosolíme, popřípadě dosladíme. Ne, opravdu jsem se nespletla, skutečně dosladíme :). Cukr v malém množství tomuto salátu vůbe neškodí!




A máme hotovo. Nyní už stačí pouze namazat na veku. A pokud se nám nechce zrovna dělat s obloženými chlebíčky, potom i k samotnému čerstvému pečivu je salát také vynikající!

A pokud se rozhodnete podle mého receptu salát připravit, potom opět doporučuji dodržet předepsané množství surovin !! Uvidíte, že se to vyplatí a odměnou bude úžasná chuťMrkající.




Vyzkoušejte také domácí vlašák. Recept na domácí vlašský salát najdete zde na blogu!

Kváskový chleba z domácí pekárny


Kváskový chleba z domácí pekárny

Tak dneska jsem tu receptem na pečení v domácí pekárně. Zkuste si doma upéct vlastní kváskový chleba. Recept, který vám dnes přináším, jsem si kdysi našla na internetu a vytiskla si ho s tím, že ho musím vyzkoušet. A konečně přišel jeho čas. Pokoupila jsem všechny potřebné suroviny a mohla se tak s chutí pustit do pečení.


Kváskový chléb z domácí pekárny podle Alis


Musím hned na začátku říct, že kváskový chleba je opravdu moc dobrý a díky kvásku má velmi dobrou "chlebovou chuť".
Na přípravu potřebujeme hlavně sušený chlebový kvásek. Já jsem ho koupila ve "zdravěnce" (ale určitě se dá použít i doma vyrobený žitný kvásek, ale ten jsem nikdy nezkoušela).
Podle receptu je nutné nejprve sušený chlebový kvásek "oživit". To znamená, že 1 lžíci sušeného kvásku smícháme s 250 ml vlažné vody a do této směsi přidáme 150 g žitné chlebové mouky. Dobře v misce promícháme. Misku zabalíme do utěrky a přikrajeme sáčkem a necháme do druhého dne (cca 12 hodin) kvásek pracovat (oproti kvasnicovému klásku, je tenhle žitný o mnoho línější).
Druhý den už postupujeme stejně jako když pečeme v domácí pekárně "kvasnicový"chleba. Takže do pekárny v pořadí tak, jak je v receptu napsáno, vložíme všechny potřebné suroviny:
oživený žitný kvásek
120 ml vlažné vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky chlebového koření
500 g pšeničné hladké mouky (lze nakombinovat i jiné druhy mouky)
a 1/2 lžičky sušeného droždí

Podle typu pekárny nastavíme pekárnu na pečení chleba. A teď už všechnu práci přenecháme našemu pomocníkovi.

A po zaznění zvukového signálu- máme hotovo!!!


A k domácímu kváskovému chlebu můžeme připravit i oblíbenou pomazánku nebo oblíbený salát!

Zdroj receptu: domacipekarny.dama.cz - 0306.JKpipule chléb z oživeného sušeného kvásku

Vyzkoušejte při domácím pečení také ošatkový kváskový chléb. recept najdete ZDE na blogu.
A takhle vypadá domácí ošatkový chléb po upečení!

ošatkový kváskový chléb

Císařské kuřecí řízky


Císařské kuřecí řízky

A je to tady!! Víkend za dveřmi a já opět přicházím s malým typem na víkendový oběd. Mým dnešním typem jsou císařské kuřecí řízky. Pokud chcete své jedlíky mile překvapit něčím " novým", pak císařské řízky jsou tím pravým!!





Na přípravu potřebujeme:
kuřecí řízky (podle počtu jedlíků)
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
2 celá vejce
150 g strouhaného sýra
sůl
1 lžička papriky
strouhánka


Kuřecí řízky jemně naklepem, z každé strany osolíme a prudce osmažíme na oleji. Vyndáme z pánvičky a každý řízek obalíme ve strouhaném sýru. Takto obalené řízky poskládáme do vyššího pekáčku a zalijeme následující směsí:
ve smetaně rozmícháme 2 lžíce mouky, 2 celá vejce, osolíme a přidáme lžičku papriky. ´
Směs nalijeme na řízky. Takto zalité řízky posypeme zbývajícím sýrem a hustě posypeme strouhánkou. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a vše necháme asi 20 minut zapéct (až bude strouhánka do řůžova upečená).
A máme hotovo. Jako příloha se hodí pečené brambory, bramborová kaše.. co, kdo rád!

Pro ty, kteří kuřecí maso neradi - kuřecí maso můžete nahradit plátky jiného oblíbeného masa!!

Vyzkoušejte i jiné recepty z drůbeže!

A co VY? Co chystáte na víkendový oběd?

Rychlá majonéza bez vajec


Domácí majonéza bez vajec

Chtěla jsem svým jedlíkům připravit oblíbenou krabí pomazánku a jaké bylo moje zděšení... zásoby kupované majonézy došly..... a tak jsem se rozhodla udělat majonézu domácí. Na internetu jsem našla recept na majonézu, která se v době vaječné krize, určitě většině zalíbí - je totiž bez vajec. Recept jsem si trochu upravila a samozřejmě vyzkoušela.


majonéza bez vajec

Na přípravu bezvaječné majonézy potřebujeme:
100 ml mléka (použila jsem krabicové polotučné)
150 ml oleje
1 lžička hořčice
1 lžička šťávy z citronu
sůl, pepř
1/2 lžičky worchesterové omáčky


Mléko, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu vložíme do vyšší nádobky a ponorným mixerem začneme mixovat. Postupně přiléváme olej, až nám hmota pěkně zhoustne. Dle chuti okořeníme, přidáme worchesterovou omáčku a popřípadě přidáme cukr ( já jsem nijak nedoslazovala).
Popravdě řečeno měla jsem z výroby domácí majonézy strach, ale zbytečný. Mixerem šla hmota krásně našlehat a výsledná majonéza.....překvapivě dobrá a krásně tuhá.
Z této majonézy můžeme vyrobit i domácí tatarskou omáčku .. přistrouháme okurku, cibulku, fantazii se meze nekladou.

Tenhle bezvaječný recept se určitě také hodí pro vaše velikonoční vaření! Nebojte se vyzkoušet!!!

A tady už je majonéza přimíchaná do krabí pomazánky:



Zdroj: internet (upraveno)

Hermelínová pomazánka


Hermelínová pomazánka


Dnes přináším recept na rychlou svačinovou pomazánku. Pomazánkou člověk nikdy nic nezkazí a k domácímu pečivu je pomazánka jako stvořená.



Na přípravu hermelínové pomazánky potřebujeme:

1 pomazánkové máslo
1 tavený sýr se šunkovou příchutí
2 lžíce zakysané smetany
1 celý Hermelín (či podobný sýr)


Pomazánkové máslo utřeme s taveným sýrem. Hermelín nastrouháme na struhadle a přimícháme do utřeného pomazánkového másla. Přidáme zakysanou smetanu a podle potřeby dosolíme.


A máme hotovo!


Už jen namazat na domácí pečivo!

Vyzkoušejte také jiné pomazánky!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...