Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Marmeláda z černého rybízu


Marmeláda z černého rybízu

Černý rybíz asi každý zná. Určitě se vám hned vybaví jeho výrazná chuť. A pokud vám právě tahle dobrota na zahrádce dozrává a vy si kladete otázku ..co s ním?... Potom doporučuji vyzkoušet marmeládu z černého rybízu.


Na výrobu marmelády potřebujeme:
1 kg černého rybízu
1 želírovací cukr 2:1 (na 1 kg ovoce)
1 lžičku kyseliny citronové
2 lžíce rumu



Rybíz oberme na kuličky, opereme a pomocí tyčového mixeru rozmělníme na požadovanou konzistenci. Přendáme na sporák a hmotu povaříme. Do vařící se hmoty přidáme kyslinu citronovou a želírovací cukr. Celé asi 5 minut povaříme.
Nakonec přidáme 3 lžíce rumu. Promícháme a ještě horké plníme do skleniček.
Obrátíme víčkem dolů. Já pro jistotu skleničky nechávám ještě přejít varem.


Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta


Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta


A jsem tu opět s typem na víkendový oběd. Dnešní víkendové vaření bude ve znamení meruněkMrkající
Dlouho jsem tvarohovému těstu odolávala. U nás v kuchyni vítězily sladké knedlíky z bramborového těsta. Ale pro tentokrát jsem se rozhodla udělat změnu a pustila se do výroby tvarohového těsta.



Na přípravu tvarohového těsta potřebujeme:
2 vaničky tvarohu
1 vrchovatý hrnek mouky (i více)
2 žloutky
sůl



Tvaroh utřeme se žloutky a postupně přidáváme mouku do které zamícháme trochu soli. Mouku přidáváme tak,aby nám vzniklo tužší, nelepivé těsto.
Z těsta vyválíme váleček, který krájíme na plátky do kterých zabalíme ovoce.
Připravené knedlíky vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi tak 9 minut (pozor, aby se nám knedlíky nerozvařily!)
A nakonec posypeme oblíbenou posypkou, polijeme máslem a s chutí sníme!!

Kynutý meruňkový koláč


Kynutý meruňkový koláč

Meruňky pomalu dozrávají a tak na stole nesmí chybět kynutý ovocný koláč s meruňkami. Kynutý koláč s drobenkou u nás prostě musí být Mrkající.


Na přípravu těsta potřebujeme:

130 ml oleje
230 ml mléka
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
1/2 kostičky droždí
Všechny suroviny vložíme do domácí pekárny, nastavíme program těsto a necháme pekárnu za nás pracovat . ( Během hnětení zkontrolujeme konzistenci těsta a pokud je příliš řídké, tak přisypeme mouku)- Dávka těsta je na 2 plechy. Pokud pekárnu nemáme, potom kynuté těsto připravíme "ručně".


Vykynuté těsto zválíme na plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby.

Kuřecí plátky s dušenou zeleninou


Kuřecí plátky s dušenou zeleninou

Je tu opět čtvrtek a já se hlásím s dovolenkovým typem na víkendový oběd! Dnes přínáším recept na lehké, rychlé letní vaření Mrkající


Příprava kuřecích plátků není nijak složitá.
Na přípravu potřebujeme:
kuřecí prsa (počet dle strávníků)
sůl, olej, grilovací koření
zeleninu (mraženou zeleninu s hráškem, mrkví, kukuřicí) nebo čerstvou dle chuti
máslo, sůl, ocet


1. Kuřecí prsa pokrájíme na řízky, jemně poklepeme, osolíme a z každé strany potřeme grilovacím kořením rozmíchaným v oleji. Plátky si můžeme připravit předem a potom stačí jen vložit na rozpálenou pánvičku a z každé strany opéct.

2. Na dušenou zeleninu si necháme v hrnci rozpustit máslo, na které nasypeme zeleninu. Jemně osolíme a necháme na másle chvilku podusit. Přilijeme hrnek vody a dusíme do změknutí. Nakonec dochutíme cukrem, přidáme lžíci octa a můžeme zahustit lžící hladké mouky. Dobře promícháme, necháme přejít varem.


Jako příloha se hodí pečené brambory.

Domácí zmrzlina


Domácí zmrzlina

K létu a k prázdninám patří neodmyslitelně zmrzlina! A pokud trávíte léto někde mimo civilizaci, na samotě u lesa, kde si o zmrzlině můžete nechat jen zdát, nezoufejte jsem tu já a se mnou recept na pravou domácí zmrzlinuMrkající.

domácí vanilková zmrzlina


Dlouho jsem výrobě domácí zmrzliny odolávala. Zmrzlinový strojek na výrobu zmrzliny se mi nechtělo pořizovat... jen by mi zabíral v kuchyni místo.
Až jednou se mi dostal do rukou recept na který není vůbec potřeba zmrzlinový strojek a suroviny, které v receptu jsou, mám běžně doma. Takže proč nevyzkoušet Mrkající
A vyzkoušela jsem ... a musím říct, že jsem byla mile překvapená. A od té doby si našla domácí zmrzlina místo v našem mrzazákuUsmívající se
A už dost pohádky o zmrzlině! Tady je recept:
na přípravu pravé domácí zmrzliny bez zmrzlinovače potřebujeme:

2 celá čerstvá vajíčka
3 lžíce moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání


Vajíčka šleháme s cukrem ve vodní páře do husté pěny. Během šlehání nad parou nám asi tak po 4 -5 minutách vznikne krásná nadýchaná pěna. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladit. Mezi tím si do tuha ušleháme smetanu.
Do ušlehané smetany postupně zašleháváme žloutkovou hmotu.
Vzniklou hmotu nalijeme do vyšší nádobky a necháme zamrazit. Tahle fáze je psychicky velmi náročná, protože je třeba odolávat otázkám jedlíků .."kdy už to bude... už můžem ochutnat?.."Usmívající se
Před podáváním necháme chvilku povolit, aby nám šly pěkně dělat "kopečky".
Zmrzlinu můžeme podávat se šlahačkou, polít polevou.
A malý typ na závěr: v jednom obchodním řetězci jsem objevila super zmrzlinové kornoutkyMrkající Takže jedlíci mají "opravdovskou kornoutovou zmrzlinu"Usmívající se


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...