Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 4. února 2013

Dobrá hospodyňka

o dlouhých zimních večerech jsem hledala inspiraci pro moje další experimentování v kuchyni. Objektem mého bádání se stala stará prvorepubliková kuchařka. Ona to vlastně ani není kuchařka, je to Příručka pro dobrou hospodyňku. Hospodyňky si tak téměř před 100 lety mohly přečíst o nejnovějších trendech v domácím hospodaření, šití, údržbě domácnosti...prostě na svou dobu moderní rádce pro ženy.



Překvapilo mě, jak některé názory autorek jsou nadčasové a dobře použitelné i v dnešní době. Vybrala jsem  si  i několik receptů, které vyzkouším a samozřejmě vám je i představím. Ale to až jindy.
Dneska bych vám tu chtěla napsat pár zajímavostí, které mě zaujaly a věřím, že zaujmou i vás....


čtvrtek 31. ledna 2013

Česnekové vepřové řízky


Jestli přemýšlíte o tom, co připravit na sobotní nebo nedělní oběd, potom přicházím opět s malým typem. Dnešním typem je malá obměna klasických vepřových řízků.. a to řízky v česnekové podobě.


česnekové vepřové řízky

pondělí 28. ledna 2013

Co je to?


Už je to nějaký ten pátek, co jsem objevila  tuhle věcičku o které stále nevím k čemu vlastně slouží? 
A tak mě napadlo, že oslovím vás, moji milí návštěvníci. Nevíte náhodou, jak se tahle věc jmenuje a k čemu slouží?






Vypadá jako hříbek na štupování ponožek, ale na štupování to není...... 


Klobouček je celý rýhovany..........


sobota 26. ledna 2013

Maková nádivka


Maková nádivka

Maková náplň (nebo chcete-li maková nádivka) do buchet je jednou z tradičních náplní do moučníků a pečiva. Můžeme ji použít do koláčků, rohlíčků a takový makový závin, také není vůbec špatný.

maková náplň do buchet
maková nádivka do buchet


Na makovou nádivku potřebujeme:
150 g mletého máku
3 dl mléka
80 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
piškotové drobečky


Do vařícího mléka přidáme mletý mák a cukr a necháme (za občasného míchání) provařit. Přidáme rum a pokud se nám zdá náplň příliš řídká, můžeme zahustit piškotovými drobečky.
Necháme vychladnout a výbornou náplň máme hotovou!



A co VY? Tako děláte ďo pečiva makovou náplň? Napište do komentářů

čtvrtek 24. ledna 2013

Domácí vídeňské knedlíky


Dnes malá inspirace na vydatnou přílohu k vašemu víkendovému obědu!





Určitě také stále vymýšlíte, jakou kterou přílohu k jídlům připravit. Brambory, rýži, těstoviny,knedlíky, noky... 
Po pravdě řečeno u nás vítězí brambory.....vařené, pečené, bramborová kaše..prostě jsme bramboroví. A kromě brambor vařím rýži, těstoviny a občas (ale opravdu jen občas) dělávám knedlíky. A poslední dobou se u nás "prosadily" vídeňské knedlíky. Dělávám je nejčastěji jako přílohu k zvěřinovým pokrmům. A dneska se  tu o recept podělím i s vámi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...