Dnes jsem si pro vás nachystala článek s vůní vanilky. Vůně vanilky je pro mě jednou z mnoha vůni vánoc...Tentokrát přicházím s receptem, který bude tuto vůni připomínat po celý rok :) Společně si tu dnes vyrobíme domácí vanilkový extrakt.
Malinkatou lahvičku vanilkového extraktu jsem si poprvé koupila před několika lety v jednom anglickém obchodě. Vanilkový extrakt jsem do té doby vůbec neznala. A když zásoba došla, tak jsem přemýšlela o tom, jak si něco podobného vyrobit doma. A díky internetu jsem návod objevila.... a dnes ho předávám dál....
Příprava domácího vanilkového extraktu není nijak náročná a složitá.
Budeme potřebovat:
1 menší lahvičku se šroubovacím uzávěrem (já jsem použila lahvičku od jogurtu)
110 ml čistého alkoholu ( použila jsem vodku)
2 vanilkové lusky. Voňavé lusky vanilky pravé jsem objevila na stránkách mého oblíbeného obchodu s kořením - Rojikovo koření.
a pokračujeme dál.... vanilkové lusky podélně rozkrojíme, nožíkem jemně seškrábneme vnitřek a slupky pokrájíme na menší kousky...
vnitřek vanilky a pokrájené lusky vložíme do připravené skleničky a zalijeme alkoholem. Vanilkové lusky by měly být alkoholem zalité a nevykukovat nad hladinu :)
Skleničku dobře uzavřeme a necháme v chladu a temnu odpočívat. Doporučená doba vanilkového odpočinku je cca 8 týdnů.
Po 8 týdnech máme hotovo...
Na letošní vánoce extrakt pravděpodobně nestihne "dozrát", ale to vůbec nevadí.
Vanilkový extrakt využijete určitě i během celého roku. Používá se totiž všude tam, kde se používá vanilkový cukr.. do těsta, do krémů, do dezertů....
Zdroj receptu: internet - Kuchynelidlu.cz
Wooou to je pre mňa novinka, robievam vanilkový cukor ale extrakt nie.
OdpovědětVymazatTaké slyším poprvé. A ten vnitřek se vyhodí? ;-) Jinak vůni vanilky miluji. :-)
OdpovědětVymazatAhoj Dáši, vnitřek se samozřejmě přidá do nálevu!
VymazatAlis, extrakt si určitě vyrobím. Zrovna nedávno jsem si koupila několik lusků vanilky. Toto je velmi praktické využití ( pro budoucí použití )....Moc tě zdravím a přeji pěkný adventní víkend.
OdpovědětVymazat