Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Svačinové rohlíky


Svačinové rohlíky


Svačinové domácí rohlíky jsou výbornou přílohou k zeleninovému salátu, k rychlé pomazánce. Ale i samoné nejsou vůbec špatné.




Na přípravu budeme potřebovat:

250 ml mléka
50 g tuku Stela
1 celé vejce
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
3/4 kostky droždí
Těsto za mě tradičně připravila domácí pekárna. Všechyn suroviny tak, jak jsou v receptu znapsány, vložíme do domácí pekárny. A zapneme na program těsto.
Hotové těsto rozdělíme na 3 části. Z každé části vyválíme válečkem kruh, který rozdělíme na 4 části. Z trojúhelníkových výsečí rolujeme rohlíky.
Rohlíky necháme ne plechu ještě asi tak 20 minut nakynout. Před vkládáním dotrouby potřeme rohlíky rozšlehaným vajíčkem a posypeme oblíbenou posypkou.
Pečeme na 180 st. asi tak 15-20 minut


Pomazánka z nivy


Pomazánka z "modrého sýra"


Dnes přináším recept na pomazánku ze sýra " s modrou plísní". Původeně jsem šla koupit nivu a když jsem přišla domů, tak koukám, že na obalu je napsáno - sýr s modrou plísní. Při rozbalování jsem trochu znejistěla, cože jsem to koupila.. ale ve finále to chutí připomíná nivu.. takže průšvih zažehnán.



Recept na pomazánku z nivy jsem tu již psala. Dnešní recept je hodně podobný, akorát do pomazánky nepřidáváme tavený sýr.
Na přípravu potřebujeme:
1 pomazánkové máslo
10 dkg sýru s modrou plísní
2 lžíce smetany na zjemnění


Sýr s modoru plísní nastrouháme na struhadle a přimícháme 1 celý kelímek pomazánkového másla. Promícháme a zjemníme 1-2 lžícemi smetany.
A máme hotovo.


Pomazánka je ideální ke svačinovým rohlíkům a domácím houstičkám!!




Vyzkoušejte i jiné pomazánky!

Zatloukané řízky


Zatloukané řízky

Už se pomalu stává tradicí, že ve čtvrtek přináším recept na víkendový oběd. A ani dnes tradici neporuším a přináším další typ. Mým dnešním typem jsou zatloukané řízky. Šťavnatými zatloukanými řízky se určitě oběd nezkazí. Jejich příprava není nijak složitá a výsledek předčí naše očekávání.





Na přípravu potřebujeme
750 g věpřové kotlety (nebo krkovice)
strouhánku
3 vejce
sůl
olej na smažení
na zálivku:
250 ml vody
1/2 kostky masoxu
silnější plátek másla
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Plátky položíme do strouhánky a jemně paličkou strouhánku zatloukáme do masa. Po té plátek vložíme do rozmícháných vajec a přeneseme na rozpálený olej. Po obou stranách opečeme a vložíme na připravený plech.
Jednotlivé osmažené řízky skládáme vedle sebe. Poskládané řízky přelijeme zálivkou, kterou si připravíme tak, že svaříme 250 ml vody s 1/2 kostkou masoxu a s 2 cm plátkem másla.
Vložíme do trouby a necháme 30 minut zapéct, aby se nám zálivka krásně zapekla do masa.


Sushi surimi salát


Okurkovo-parikový sushi salát


A dneska malá změna. A tou změnu je moje oblíbené sushi. A dnes v podobě sushi salátu. Příprava je opravdu jednoduchá a zvlánou ji i ti, kteří si netroufnou zabalit klasické sushi maki.




Na přípravu sushi salátu potřebujeme:

175g sushi rýže
1/2 červené papriky
1/2 čerstvé okurky
1 balení surimi tyčinek
1/2 velké řasy Nori (nebo můžeme použít i menší plátky řasy, úžasné jsou ochucené "řasové chipsy")
sójovou omáčku Kikoman
wasabi
Nejprve si připravíme sushi rýži :
175 g rýže propláchneme tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda nezůstává čirá. Přidáme do 250 ml vody, uvedeme do varu, pak hrnec odstavíme a rýži necháme 10 minut pod pokličkou dojít."
Připravenou rýži přendáme do skleněné misky, vlijeme na ni nálev připravený z
2 lžíce "rýžového"octa
2 lžíc cukru
1 lžičky soli
Cukru a sůl povaříme s octem.


Na takto ochucenou rýži nalijeme 1 lžíci sójové omáčky a vše společně dobře promícháme. Dále přidáme na kostičky pokrájenou papriku, okurku a surimi tyčinky. Nakonec jemně vmícháme pokrájenou řasu Nori. Dle chuti můžeme přimíchat wasabi, popřípadě ho lze podávat zvlášť.

Vyzkoušejte i jiné sushi recepty.

Citronový sirup


Citronový sirup


Dneska vám přináším typ na výrobu domácího citronového sirupu. Žádná kupovaná šťáva s příchutí citronu, ale pravý citronový sirup Mrkající.


Domácí citronový sirup vás překvapí svojí jednoduchostí a hlavně svojí chutí!

Na výrobu potřebujeme:
3 větší citrony (opravdu jen 3 citrony!!)
1 litr vody
2 kg krystalového cukru
40 g kyseliny citronové

1. den pečlivě umyjeme citrony a pokrájíme je na silnější plátky a odebereme jadýrka. Citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Citrony necháme namočené ve vodě 48 hodin .


2. Po 48 hodinách do hrnce s namočnými citrony přidáme 2 kg krystalového cukru a kyselinu citronovou a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup by se neměl příliš dlouho vařit!!


3. Až se cukr rozpustí, odstavíme ze sporáku, necháme chvilku vychladit a přes cedník přecedíme. Sirup plníme do lahví. Uchováváme v temnu a chladu!


A máme hotovo!! A potom, že sirupy se dělají jen v létě z letního ovoce Mrkající !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...