Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Ošatkový domácí chléb


Ošatkový kváskový chleba

Dneska pokračuji opět ve svých zajetých kolejích a jsem tu s receptem na ošatkový chleba!
Pokud doma nemáte domácí pekárnu a přesto si chcete vyzkoušet pečení chleba, potom vyzkoušejte domácí ošatkový chleba. Ošatkový chleba u nás v kuchyni pomalu, ale jitě vytlačuje "ten z domácí pekárny".





Na těsto používám stejný recept jako na kváskový chleba z domácí pekárny. Těsto nechám zpracovat v domácí pekárně (na programu dort). A pokud pekárnu nevlastníte - potom těsto musíte udělat klasicky ručně.
Vypracované těsto přendáme do moukou vysypané chlebové ošatky. Chlebovou ošatku je opravdu potřeba dobře vysypat moukou (přidávám k ní i lžíci škrobu), aby se nám na ní těsto při kynutí nepřilepilo. Těst necháme v ošatce asi tak 1,5 hodiny kynout. (Pokud nemáte chlebovou ošatku, dobře poslouží i jakákoli jiná vyšší ošatka, kterou jste ochotny ne tento experiment obětovat).



Vykynuté těsto opatrně vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. Při pečení vložíme do trouby kastrůlek s vodu!
Po 20 minutách troubu nastavíme na 200 st. a chleba pečeme dalších 40 minut. Během pečení můžeme chleba potřít vodou.
Jestli je chleba dostatečně propečený poznáme podle pokledu - kůrka krásně duní. A pokud se nám těsto nelepí na špejli...potom máme upečeno!
Občas se mi při pečení stane, že chleba "napraskne". Tenhle kosmetický defekt, ale nijak neovlivní výslednou chuť chleba!!
Ta vůně a chuť.. no, prostě není nad domácí chleba!!!

A tady je další "chlebová várka"


Šlejšky


Bramborové šišky s mákem - šlejšky

Dnes přináším recept na úplně obyčejné jídlo, které určitě všichni znáte. Hned na začátku musím přiznat, že šlejšky nepatří zrovna k mým nejoblíbenějším pokrmům. Ale moji jedlíci si je vyžádali.. a tak jsem splnila jejich velké přání a do šišek se pustila.




Na přípravě šišek není vůbec nis složitého. Jsou udělány z obyčejného bramborového těsta a pokud si brambory na těsto uvaříte den dopředu, potom jejich výroba nezabere příliš času. Nejvíce času zabere sešroubování mašinky na mletí máku a jeho umletí ( tedy pokud si nekoupíte už mák namletýUsmívající se).

Na přípravu bramborového těsta budeme potřebovat:
600 g oloupanýyh a na jemném struhadle nastrouhaných brambor (vařené den dopředu)
200 g hrubé mouky (dávám část hrubé mouky a část krupičky)
1 celé vejce
sůl
na posypání : mletý mák a cukr

Z nastrouhaných brambor, mouky, krupice a vajíčka si připravíme těsto. Z těsta vytvoříme váleček z kterého nakrájíme menší kousky. Z kousků vytvarujeme šišky, které vkládáme do osolené, vařící vody. Ve vařící vodě vaříme asi tak 4 -5 minut (pozor, aby se nám šišky nerozvařily !)
Vyjmeme z vařící vody, přendáme na talíř, posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem, omastíme máslem a máme hotovo!


Vaječná tlačenka


Dnes jsem pro vás z archivu připravila recept na vajíčkovou tlačenku. Brzy budou velikonoce a tak se malý archivní typ určitě hodí!
 Pokud budete mít (čistě náhodou) přebytek velikonočních vajíček, 
 potom vajíčková tlačenka, je dobrým typem na to, jak je zužitkovat.


Domácí vajíčková tlačenka


Rychlý mazanec z domácí pekárny


Velikonoční mazanec

Dnes poruším své "čtvrteční pravidlo" a nepřinesu vám tu typ na víkendový oběd. O velikonocích máme na stole asi každý svoji klasiku a tak místo obědového typu přináším recept na domácí mazanec, který k té velikonoční klasice určitě patří.


domácí mazanec z domácí pekárny


Velikonoční mazanec, velikonoční bochánek... v každém kraji se mu říká jinak...
A zde je recept na ten malý domácí zázrak.
Na přípravu těsta potřebujeme:
230 ml vlažného mléka
1 žloutek
50 g změklého másla
500 g hladké mouky
60 g cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 kostičky droždí
citronová kůra
Do těsta můžeme přidat namočené hrozinky a kousky kandovaného voce.
Těsto, jako vždy, za mě udělala domácí pekárna.
Z připraveného těsta uděláme 1 velký nebo, jako v mém případě, 2 malé bochánky.


Bochánky necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě asi tak 30 minut kynout. Vykynuté bochánky na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 30-40 minut.

A máme hotovo! Ať se Vám velikonoční pečení podaří !!!

Zde na blogu najdete také další velikonoční dobroty...vaječnou tlačenku,  rychlého velikonočního beránka, plněná vejce...a spoustu další velikonoční pokrmy a velikonoční jídla!


Velikonoční beránek


Velikonoční beránek

Velikonoční beránek u nás nesmí na velikonoce chybět. Asi každá hospodyňka má svůj oblíbený a vyzkoušený recept. U nás vítězí beránek z olejového těsta. Beránka (troufnu si napsat beránky) peču svým jedlíkům už v předstihu a tak vám už dnes mohu přinést recept na našeho velikonočního beránka.


domácí  velikonoční beránek

Na velikonočního beránka potřebujeme:
3 celá vejce
150 g cukru
7 lžic oleje
7 lžic horké vody
150 g polohrubé mouky
1/3 prášku do pečiva

Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme horkou vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Připravené těsto lijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Množství těsta, je na beránka do středně velké formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi tak 50 - 60 minut.
Po upečení beránka necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.. a máme hotovo.
Pokud, stejně jako moji jedlíci, máte beránka rádi politého čokoládou, potom beránka potřeme čokoládovou polevou. Já jsem tentokrát do polevy použila "zbytky vánočních figurek" , které jsem ve vodní lázni rozehřála s kouskem 100% tuku.

A máme hotovo.


Musela jsem vám beránka nafotit i s mými "prvními háčkovanými vajíčky". Sice mají spoustu nepřesností, ale musím se vám s nimi pochlubitMrkající.




Ať se vám velikonoční pečení daří!!!!!!!
Vyzkoušejte i domácí velikonoční mazanec a velikonoční lízátka!
Masojedlíkům doporučuji vyzkoušet vaječnou tlačenku! Všechny recepty najdete zde na blogu!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...