Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Pita placky


Pita placky

Malou změnou v našem domácím pečení jsou pita placky. Když jsem pita placky dělala porpvé, tak na ně moji jedlíci koukali dosti nedůvěřivě. A nakonec je tyhle malé nevzhledné placky dostalyUsmívající se. Myslím si, že to je tím, že jsou jiné než všechny známé houstičky, rohlíky nebo bochánky.


Na pita placky potřebujeme:
300 ml vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
490 g hladké mouky
1/2 kostičky droždí
přípravu těsta opět svěříme domácí pekárně. Suroviny tak, jak jsou napsány v receptu vložíme do domácí pekárny a nastavíme ji na program těsto.


Práce s těstem je trochu alchymie Usmívající se.
Z vykynutého těsta uděláme 6 malých bochánků, které necháme chvíli kynout. Z vykynutých bochánků rozválím placky (asi tak 3 cm vysoké), které opět necháme nakynout.
Mezi tím si připravíme troubu: do trouby (co nejníže) vložíme plech a troubu vyhřejeme na 220 st.
Placky pokládáme na rozehřáty plech a pečeme 4 minuty (Placky by se měly krásně nafouknout). Po 3 minutách placky rychle otočíme a pečeme ještě asi 1 minutu.
Placku vyndáme z trouby a ještě horkou ji splácnem, vložíme do hrnce a přiklopíme pokličkou. S dalšími plackami uděláme totéž. Placky necháme v přiklopeném hrnci vychladnout a můžeme podávat.
Úplně nejraději mám pita placky k zeleninovému salátu!

zdroj receptu : domacipekarny.dama.cz (pita chléb od ben) - upraveno
zdroj informací o pečení: cuketka.cz


Pivovarská vepřový kýta


Pivovarská vepřová kýta

A dnes jsem tu již s tradičním typem na víkendový oběd. Dnešní recept bude s příchutí tradičního českého nápoje - piva.



Na přípravu pivovarské bašty potřebujeme: vepřovou kýtu, sůl, pepř, 1 cibuli, 1 silný párek, mletou papriku, 3 lžíce kečupu, 200 ml piva, worchester a vodu na podlití.

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený párek a a lehce zaprášíme sladkou paprikou. Zasmahneme a podlijeme vodou. Přidáme kečup, pivo a lžičku worchesterové omáčky. Dobře provaříme.
A pivovarská bašta je hotová - sobotní oběd nebo nedělní oběd je připraven!!! Jako přílohu doporučuji rýži, těstoviny nebo houskový knedlík!!

Divočák na víně


Divočák na víně

Druhý lednový týden se pomalu chýlí ke konci a já jsem tu opět s typem na víkendový oběd. Pro tentokrát jsem vybrala něco ze zvěřiny. Kromě klasického guláše nebo svíčkové si můžeme maso z divočáka připravit také na víně. A pokud zvěřinu nemáte z jakéhokoli důvodu k dispozici, nebojte se, můžete divočinu nahradit vašim oblíbeným masem.



Tak a tady je recept. Maso pokrájíme na kostky a vložíme na osmaženou cibulku. Zlehka orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme 4 stroužky česneku, 3 bobkové listy, lžíci tymiánu a celé zalijeme 200 ml červeného vína. Necháme chvilku podusit a dolijeme 500 ml vývaru. Nakonec přidáme 2 lžíce kečupu a zahustíme 2 lžícemi mouky. Pro zjemnění přidáme na konec 2 lžíce smetany.
Jako přílohu podáváme knedlík, rýži nebo brambory.


Domácí kynuté pletýnky


Kynuté pletýnky


A protože o vánocích bylo sladkostí dost a dost, tak jsem na víkendové zakousnutí upekla domácí pletýnky.




Obložené chlebíčky


Obložené chlebíčky


Posledním receptem letošního roku jsou obložené chlebíčky!
Obložené chlebíčky, stejně jako jednohubky a kanapky se o různých svátcích a oslavách objevují takřka ve všech domácnostech. Tahle dobrota je typicky českou specialitou. Nikde jinde ve světě v lahůdkářstvích tyhle malé obložené dobrůtky nenajdete. Ani sandwich ani hot dog, prostě český obložený chlebíček. Nápad s obloženými chlebíčky vznikl na počátku dvacátého století v lahůdkářské dílně slavného lahůdkářského mistra pana Paukerta. A odtud se výroba chlebíčků pomalu rozšířila do našich domácností.


domácí obložené chlebíčky


Každý má určitě ten svůj osvědčený recept na přípravu chlebíčků. Chlebíčky můžeme ozdobit prakticky vším, co nám chutná. Veku můžeme namazat různými pomazánkami, saláty, sýry, ale i klasické máslo není vůbec špatné. No a na obložení můžeme zvolit různé salámy, zeleninu, kyselé okury, tvrdé sýry.. no prostě, co kdo rád.
A co takhle vyzkoušet si chlebíčkový salát vyrobit doma, z domácích surovin? Takový domácí salát na chlebíčky má určitě něco do sebe:)
Zkuste si na obložené chlebíčky připravit vlastní domácí vlašský salát ! Recept najedete ZDE!
A pokud se vám zrovna vlašák nehodí, tak vyzkoušejte domácí pochoutkový salát! recept najdete ZDE!



A vyzkoušejte i další recepty domácí studené kuchyně! Domácí salámový aspik je tím pravým. recept na aspik najdete ZDE na blogu!


A co VY? Také připravujete na svátky obložené chlebíčky? Jakou nejraději používáte pomazánku a čím chlebíčky zdobíte?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...