Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Domácí marlenka řezy


Marlenka řezy

Kdo by neznal Marlenku. Dortík lahodné medové chuti, který si většina lidí hned zamiluje. I já medovník zbožňuji. Co já pročetla receptů na všelijaké medovníky! Skoro všechny mě vyděsily vyvalováním placek. Dlouho jsme nemohla najít recept akorát pro mně- jednoduchý a rychlý. Až jednou se přece zdařilo a já objevila recept na medovník z litého těsta. Žádné vyvalování placek, prostě nalít těsto na plech a dát do trouby. Od té doby pravidelně doma medovník peču, sklízím s ním úspěch v širokém okolí.




A o recept se teď podělím i s vámi:

Lité těsto :
1 kostka tuku na pečení (já používám Stelu, ale Herou, či dokonce máslem nic nezkazíte)
3 celá vejce
4 lžíce rozpuštěného medu
280 g cukru
400 g hladké mouky
1 lžička sody
mléko (dle potřeby na zředění těsta)

Tuk rozehřejeme ve vyšším hrnci, přidáme med, cukr, mouku a sodu. Pořádně promícháme, aby se nám těsto na sporáku od spoda nepřichytilo. Já k promíchávání používám ruční šlehač. Přimícháme celá vajíčka a podle potřeby zředíme mlékem, tak aby těsto mělo takovou konzistenci, aby šlo dobře rozetřít na plech ( ne moc řídké!)
Teplé těsto nalijeme na 3 plechy vyložené pečícím papírem ( rozměr placky 25 x 30 cm)
Pečeme asi tak 12 minut na 160 stupních (dokud nám placky krásně nezezlátnou).

Na vychladlých plátech odkrojíme okraje, které nevyhazujeme. Budou se nám hodit na vrchní posypku!
Pláty v půlce ještě podélně rozkrojíme, takže nám vznikne 6 delších plátů.

Jednotlivé pláty k sobě slepujeme karamelovým krémem ze Salka:
Slepené pláty potřeme navrchu i z boků karamelovým krémem a posypeme posypkou, kterou si připravíme z rozdrobených odkrojených okrajů smíchaných s 4 lžícemi namletých vlašských ořechů. Posypkou nešetříme!
A máme hotovo! Teď jen nechat v ledničce alespoň do druhého dne uležet!

Housky z domácí pekárny


Housky z domácí pekárny

Jak už jsem psala v jednom ze svých článků, tak domácí pekárna je pro mě pomocník k nezaplacení. Nejčastěji ji využívám k přípravě kynutých těst, ať už na koláče nebo na pečivo. Musím se přiznat, že chleba už jsem v ní teda pěkně dlouho nepekla. Ale určitě na podzim se k pečení chleba vrátím a písnu sem i nějkaý osvědčený recept. Pro tentokrát jsem se pustila do pečení domácích houstiček.
Těsto mi připravila moje domácí pekárna Eta.

Postup : do pekárny dávejte suroviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu:
360 ml vlažného mléka
1,5 lžíce oleje
2 lžičky soli
530 g polohrubé mouky
1,5 lžíce škrobové moučky
3/4 kostky kvasnic ( pokud použijeme sušené kvasnice pak 2,5 lžičky)
pekárnu zapneme na program těsto.


Z vykynutého těsta děláme malé bochánky, které před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Navrch můžeme posypat mákem a pokud chcem houstičky vylepšit, tak poklademe vršek anglickou slaninou!
Pečeme na 200 stupňů asi tak 20-25 minut.
Zpracování těsta se meze nekladou a místo bochánků můžeme umotat copánky, preclíčky, no prostě dle své fantazie.

A tekhle vypadají po upečení :

Domácí jogurt


Domácí jogurt

Vyrobit si domácí jogurt není nijak těžké. Dokonce k tomu není potřeba ani jogurtovač. Vystačíme si s klasickým domácím nádobím. Jen při výběru surovin musíme dávat pozor, protože ne z každého jogurtu a mléka domácí jogurt vyrobíme.



Na výrobu jogurtu potřebujeme:
1 l čerstvého plnotučného mléka ( tady pozor - ne krabicového!! V obchodě ho najdeme v plastové lahvi, často označené jako selské mléko. Nejlepší je ovšem pokud máme možnost ho koupit přímo od kraviček)
1 bílý jogurt se živými jogurtovými kulturami ( používám bílou Hollandii nebo bílou sladkou Activii - bifidus acturegualis. Ale stejnou službu udělá i jakýkoli bílý jogurt, akorát pozor, aby byl s živými kulturami)
2 lžíce sušeného mléka



Mléko dáme ohřát "na prst"- tak bychom v něm udrželi prst, tudíž nesmí se vařit, ani nesmí být příliš studené - no prostě "na prts". V mléce dobře rozmícháme sušené mléko a přidáme celý jogurt. Dobře promícháme a nalijeme do skleniček. A teď to nejdůležitější : skleničky musíme dát do tepla, aby nám hmota pěkně zjogurtovatěla. Já skleničky dávám na 4 hodiny do vyhřáté trouby a udržuji v troubě po celou dobu teplotu 50 stupňů.
Potom jogurt vyndám z trouby a skladuji ho v lednici.

Rychlá pomazánka z nivy


Rychlá pomazánka z nivy

je doba oslav, párty a taková nivová pomazánka nesmí nikdy chybět. Je zajímavá svojí chutí a namazaná na kousku bagetky vynikající!!
Na přípravu pomazánky potřebujeme:



1 pomazánkové máslo
2 tavené sýry
6 lžic strouhaného sýra NIVA
asi 2 lžíce smetany

pomazánkové máslo utřeme s tavenými sýry, přimíchamá nastrouhanou nivu a smetanou pomazánku trochu zředíme. Dobře promícháme a můžeme podávat. Solit v tomto případě vůbec nemusíme, protože niva je sama o sobě dost slaná.

Máte také nějaký osvědčený recept na pomazánku? Podělte se o něj v komentáři!

Houbová placka


Houbová placka

Pomalu začínají růst houby. Dnes odpoledne jsme byli na houbách a přinesli jsem si plný košík hřibů.
A cestou domů jsme se těšili na naši oblíbenou houbovou pochoutku. A tou pochoutkou je babiččina houbová placka.


Příprava houbové placky je opravdu jednoduchá. A suroviny na její přípravu se určitě najdou v každé domácnosti.

A teď slíbený recept:
houby očistíme, pokrájíme na kostičky, přidáme 1/2 lžičky kmínua a povaříme.
Mezi tím, než se nám houby povaří si v 1/2 l mléka rozšleháme 3 celá vejce a přidáme asi tak 6 lžic polohrubé mouky. Těsto by mělo být o malinko hustší než na palačinky.
Povařené houby scedíme a dáme do připraveného těsta. Osolíme a nalijema na vyšší plech. Pečema na 190 stupních asi tak 25 minut.


A máme hotovo! vyzkoušejte a uvidíte, že i jednoduchý recept může být dobrý!

Máte také nějaký osvědčený recept z hub?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...