Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.
Ale dost rozjímání a zpátky ke grilování.
Grilovat se dá kromě masa, také zelenina, brambory a takovými grilovanými chlebovými hranolkami také nic nezkazíte.
Ke grilování nejčastěji používám vepřovou krkovičku, někdy kotletu, kuře, maso ze zvěřiny, ryby, někdy také mleté maso.
Základem grilovaného masa je jeho ochucení a naložení.
Základem grilovaného masa je jeho ochucení a naložení.
Na naložení používám směs oleje promíchaného s různými druhy koření (pepř, paprika, rozmarýn) a úplně nejraději používám čerstvé bylinky ( tyminán, rozmarýn, petržel..)
Koření nedoporučuji příliš míchat, aby se nám jednotlivé chutě vzájemně nepřebíjely.
Maso nakrájené na plátky vkládám do těchto marinád a nechávám, nejlépe do druhého dne, naložené. A potom stačí už jen maso z marinády vyjmout a opékat na rozpáleném grilu.
Recepty na nejrůznější přípravu grilovaných mas najdete ZDE
A malý typ na rychlou přílohu ke grilovaným masům. Vyzkoušejte grilované chlebové hranolky: krajíce straší ho chleba potřeme z obou stran olivovým olejem ve kterém promícháme na jemno pokrájené bylinky (petrželka, libeček...co zahrada dá). Takto potřené krajíce chleba pokrájíme na proužky a opečeme z obou stran na grilu.
Kromě přílohy ke grilovaným masům jsou chlebové hranolky také moc dobré jako příloha k nejrůznějším polévkám a nebo jen tak na malé zakousnutí.
A na grilování můžete také pro své jedlíky nachystat nejrůznější saláty. Takovým Coleslawem vůbec nic nezkazíte. Recept najdete ZDE.
A co VY a grilování?
Ze všeho nejradši mám ty špekáčky na ohýnku:-))
OdpovědětVymazatAjka
Ahoj Ajko,moc Tě zdravím :)
VymazatDěláme obojí - špekáčky na ohni, maso na grilu. Novinkou jsou pro mne ty bramborové hranolky.Jednou se nás nečekaně sešlo víc, špekáčky by nevyšly, proto jsem udělala ALOBALOVÉ BALÍČKY - nakrájené špekáčky, anglická slanina, nějaká zelenina (nemusí) a hlavně sýr (to je velká lahůdka). Balíčky se pečou v horkém popelu.Někdejší nouzové řešení se tak osvědčilo, že je často teď děláme záměrně.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, tak s alobalovými balíčky jsi mě tentokrát inspirovala ty! A brzy je u ohýnku vyzkouším!!
VymazatAlis, ať už grilování nebo opékání na ohýnku ... hlavně, když je nakonci velká mňamka a rodina pohromadě.
OdpovědětVymazatKrásný nový týden ... Věra
Ahoj Věrko,moc díky!
VymazatMáš pravdu Alis, že to je národní sport - ale je to fajn sport:). Kdybych mohla - griluju na svojí lodžii :-D. Mám moc ráda, chuť masa z grilu i zeleninky....A Tvoje chlebové hranolky už jsem jednou obdivovala, tak díky za receptík. Já strašně ráda křupu takový chlebíček a klíďo si ho udělám i na pánvi :). Krásný týden!!
OdpovědětVymazatAhoj Marci, klidně ten chleba udělej doma na rozpálené pánvičce. je to rychlé a fakt dobré :)
VymazatAhoj Alis!!!!
OdpovědětVymazatMy doma máme grilování rádi - samozřejmě, vše s mírou. ;-)
Hodně mě nadchly chlebové hranolky - už je mám zapsané v mém receptovém notesu. :-)
A nejvíce miluji grilovanou zeleninu - to je bašta!!!
Jak tu píšeš o špekáčcích na ohni, tak u nás to vypadá tak, že všichni mají nad ohněm špekáčky, jen já tam mám cibuli, papriku a rajče!!! :-) Nejsem vegetarián, jen prostě zelenina nad ohněm - to je velikánská bašta a nebo místo špekáčku chleba - to má moc ráda i moje mamka. :-)
krásný den přeji Alis. :-) A strašně moc se mi líbí animace čarodějnice!!!! :-DDDD
Ahooooooooj!!!!!! :-)
Ahoj Šári, moc Tě zdravím! Hranolky vyykoušej, uvidíš, že nebudeš zklamaná :)
VymazatTak grilované mňamky - ano ty můžu! Ale není kde! Občas griloval syn na zahradě, ale v poslední době jsou stále někde na cestách nebo není čas, tak uvidíme, snad se taky dočkáme.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, moc díky za návštěvu :)
VymazatGrilujeme moc rádi.
OdpovědětVymazatVloni jsme si pojídání těchto dobrůtek kvůli mému žlučníku moc neužili,ale doufám,že letos to všechno doženeme.
Grilujeme nejčastěji všelijaké klobásky a masíčka,ale i brambory jsou super.Moc mě zaujaly ty chlebové hranolky,ty určitě vyzkouším,takže moc děkuju za tip.
No ale i špekáčky jsou taky moc dobré !