Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Grilování

Stránky

pondělí 29. dubna 2013

Grilování

čarodějnice


Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak  jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších  velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený  na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.




Ale dost rozjímání  a zpátky ke grilování. 

Grilovat se dá kromě masa, také zelenina, brambory a takovými grilovanými  chlebovými hranolkami  také nic nezkazíte.
Ke grilování nejčastěji používám vepřovou krkovičku, někdy kotletu, kuře, maso ze zvěřiny, ryby, někdy také mleté maso.
Základem grilovaného masa je jeho ochucení a  naložení.
Na naložení používám směs oleje promíchaného s různými druhy koření (pepř, paprika, rozmarýn) a úplně   nejraději používám čerstvé bylinky ( tyminán, rozmarýn, petržel..)
Koření nedoporučuji příliš míchat, aby se nám jednotlivé chutě vzájemně nepřebíjely. 
Maso nakrájené na plátky vkládám do těchto marinád a nechávám, nejlépe do druhého dne,  naložené. A potom stačí už jen maso z marinády vyjmout  a opékat na rozpáleném grilu.





Recepty na nejrůznější přípravu grilovaných mas najdete ZDE

A malý typ na rychlou přílohu ke grilovaným masům. Vyzkoušejte grilované chlebové hranolky: krajíce straší ho chleba potřeme z obou stran olivovým olejem ve kterém promícháme na jemno pokrájené bylinky (petrželka, libeček...co zahrada dá). Takto potřené krajíce chleba pokrájíme na proužky a opečeme z obou stran na grilu. 



Kromě přílohy ke grilovaným masům jsou chlebové hranolky také moc dobré jako příloha k nejrůznějším polévkám a nebo jen tak na malé zakousnutí.

A na grilování můžete také pro své jedlíky nachystat  nejrůznější saláty. Takovým Coleslawem vůbec nic nezkazíte. Recept najdete ZDE.





A co VY a grilování?





13 komentářů :

  1. Ze všeho nejradši mám ty špekáčky na ohýnku:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Děláme obojí - špekáčky na ohni, maso na grilu. Novinkou jsou pro mne ty bramborové hranolky.Jednou se nás nečekaně sešlo víc, špekáčky by nevyšly, proto jsem udělala ALOBALOVÉ BALÍČKY - nakrájené špekáčky, anglická slanina, nějaká zelenina (nemusí) a hlavně sýr (to je velká lahůdka). Balíčky se pečou v horkém popelu.Někdejší nouzové řešení se tak osvědčilo, že je často teď děláme záměrně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, tak s alobalovými balíčky jsi mě tentokrát inspirovala ty! A brzy je u ohýnku vyzkouším!!

      Vymazat
  3. Alis, ať už grilování nebo opékání na ohýnku ... hlavně, když je nakonci velká mňamka a rodina pohromadě.
    Krásný nový týden ... Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Máš pravdu Alis, že to je národní sport - ale je to fajn sport:). Kdybych mohla - griluju na svojí lodžii :-D. Mám moc ráda, chuť masa z grilu i zeleninky....A Tvoje chlebové hranolky už jsem jednou obdivovala, tak díky za receptík. Já strašně ráda křupu takový chlebíček a klíďo si ho udělám i na pánvi :). Krásný týden!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci, klidně ten chleba udělej doma na rozpálené pánvičce. je to rychlé a fakt dobré :)

      Vymazat
  5. Ahoj Alis!!!!
    My doma máme grilování rádi - samozřejmě, vše s mírou. ;-)
    Hodně mě nadchly chlebové hranolky - už je mám zapsané v mém receptovém notesu. :-)
    A nejvíce miluji grilovanou zeleninu - to je bašta!!!

    Jak tu píšeš o špekáčcích na ohni, tak u nás to vypadá tak, že všichni mají nad ohněm špekáčky, jen já tam mám cibuli, papriku a rajče!!! :-) Nejsem vegetarián, jen prostě zelenina nad ohněm - to je velikánská bašta a nebo místo špekáčku chleba - to má moc ráda i moje mamka. :-)

    krásný den přeji Alis. :-) A strašně moc se mi líbí animace čarodějnice!!!! :-DDDD

    Ahooooooooj!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, moc Tě zdravím! Hranolky vyykoušej, uvidíš, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  6. Tak grilované mňamky - ano ty můžu! Ale není kde! Občas griloval syn na zahradě, ale v poslední době jsou stále někde na cestách nebo není čas, tak uvidíme, snad se taky dočkáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, moc díky za návštěvu :)

      Vymazat
  7. Grilujeme moc rádi.
    Vloni jsme si pojídání těchto dobrůtek kvůli mému žlučníku moc neužili,ale doufám,že letos to všechno doženeme.
    Grilujeme nejčastěji všelijaké klobásky a masíčka,ale i brambory jsou super.Moc mě zaujaly ty chlebové hranolky,ty určitě vyzkouším,takže moc děkuju za tip.
    No ale i špekáčky jsou taky moc dobré !

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...