Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Grilování

Stránky

pondělí 29. dubna 2013

Grilování

čarodějnice


Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak  jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších  velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený  na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.




Ale dost rozjímání  a zpátky ke grilování. 

Grilovat se dá kromě masa, také zelenina, brambory a takovými grilovanými  chlebovými hranolkami  také nic nezkazíte.
Ke grilování nejčastěji používám vepřovou krkovičku, někdy kotletu, kuře, maso ze zvěřiny, ryby, někdy také mleté maso.
Základem grilovaného masa je jeho ochucení a  naložení.
Na naložení používám směs oleje promíchaného s různými druhy koření (pepř, paprika, rozmarýn) a úplně   nejraději používám čerstvé bylinky ( tyminán, rozmarýn, petržel..)
Koření nedoporučuji příliš míchat, aby se nám jednotlivé chutě vzájemně nepřebíjely. 
Maso nakrájené na plátky vkládám do těchto marinád a nechávám, nejlépe do druhého dne,  naložené. A potom stačí už jen maso z marinády vyjmout  a opékat na rozpáleném grilu.





Recepty na nejrůznější přípravu grilovaných mas najdete ZDE

A malý typ na rychlou přílohu ke grilovaným masům. Vyzkoušejte grilované chlebové hranolky: krajíce straší ho chleba potřeme z obou stran olivovým olejem ve kterém promícháme na jemno pokrájené bylinky (petrželka, libeček...co zahrada dá). Takto potřené krajíce chleba pokrájíme na proužky a opečeme z obou stran na grilu. 



Kromě přílohy ke grilovaným masům jsou chlebové hranolky také moc dobré jako příloha k nejrůznějším polévkám a nebo jen tak na malé zakousnutí.

A na grilování můžete také pro své jedlíky nachystat  nejrůznější saláty. Takovým Coleslawem vůbec nic nezkazíte. Recept najdete ZDE.





A co VY a grilování?





13 komentářů :

  1. Ze všeho nejradši mám ty špekáčky na ohýnku:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Děláme obojí - špekáčky na ohni, maso na grilu. Novinkou jsou pro mne ty bramborové hranolky.Jednou se nás nečekaně sešlo víc, špekáčky by nevyšly, proto jsem udělala ALOBALOVÉ BALÍČKY - nakrájené špekáčky, anglická slanina, nějaká zelenina (nemusí) a hlavně sýr (to je velká lahůdka). Balíčky se pečou v horkém popelu.Někdejší nouzové řešení se tak osvědčilo, že je často teď děláme záměrně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, tak s alobalovými balíčky jsi mě tentokrát inspirovala ty! A brzy je u ohýnku vyzkouším!!

      Vymazat
  3. Alis, ať už grilování nebo opékání na ohýnku ... hlavně, když je nakonci velká mňamka a rodina pohromadě.
    Krásný nový týden ... Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Máš pravdu Alis, že to je národní sport - ale je to fajn sport:). Kdybych mohla - griluju na svojí lodžii :-D. Mám moc ráda, chuť masa z grilu i zeleninky....A Tvoje chlebové hranolky už jsem jednou obdivovala, tak díky za receptík. Já strašně ráda křupu takový chlebíček a klíďo si ho udělám i na pánvi :). Krásný týden!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci, klidně ten chleba udělej doma na rozpálené pánvičce. je to rychlé a fakt dobré :)

      Vymazat
  5. Ahoj Alis!!!!
    My doma máme grilování rádi - samozřejmě, vše s mírou. ;-)
    Hodně mě nadchly chlebové hranolky - už je mám zapsané v mém receptovém notesu. :-)
    A nejvíce miluji grilovanou zeleninu - to je bašta!!!

    Jak tu píšeš o špekáčcích na ohni, tak u nás to vypadá tak, že všichni mají nad ohněm špekáčky, jen já tam mám cibuli, papriku a rajče!!! :-) Nejsem vegetarián, jen prostě zelenina nad ohněm - to je velikánská bašta a nebo místo špekáčku chleba - to má moc ráda i moje mamka. :-)

    krásný den přeji Alis. :-) A strašně moc se mi líbí animace čarodějnice!!!! :-DDDD

    Ahooooooooj!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, moc Tě zdravím! Hranolky vyykoušej, uvidíš, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  6. Tak grilované mňamky - ano ty můžu! Ale není kde! Občas griloval syn na zahradě, ale v poslední době jsou stále někde na cestách nebo není čas, tak uvidíme, snad se taky dočkáme.

    OdpovědětVymazat
  7. Grilujeme moc rádi.
    Vloni jsme si pojídání těchto dobrůtek kvůli mému žlučníku moc neužili,ale doufám,že letos to všechno doženeme.
    Grilujeme nejčastěji všelijaké klobásky a masíčka,ale i brambory jsou super.Moc mě zaujaly ty chlebové hranolky,ty určitě vyzkouším,takže moc děkuju za tip.
    No ale i špekáčky jsou taky moc dobré !

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...