A máme tu první článek v novém roce. A když začínáme ten nový rok, tak bych vám tu dnes chtěla představit surovinu, kterou jsem ještě donedávna vůbec neznala. A tou, pro mě novou surovinou, je tarhoňa. Tarhoňu jsem nedávno objevila v jednom potravinovém řetězci, v oddělení u těstovin. A natolik mě ty malé drobečky, zaujaly, že sáček s nimi skončil v mém nákupním košíku.
Tarhoňa jsou vlastně malé drobné těstovinové nočky....
Při bližším pohledu vidíte, že nočky jsou droboučké a mají kulatý tvar....v kuchyni se dají použít jako příloha k omáčkám, dají se použít do salátů, ale také jako zavářka do polévek.
A jak se tarhoňa v kuchyni připravuje? V návodu na sáčku je uveden, že se tarhoňa vaří podobně jako těstoviny...tedy v osolené vodě. Doba vaření cca 10-15 minut. Na netu jsem našla ještě další způsob přípravy a to dušením.....
A co VY a tarhoňa? Znáte ji? Jak ji vaříte VY?
A na příště mám nachystaný jeden tarhoňový recept!
Neznám, poohlédnu se v obchodech a těším se na recept. M.
OdpovědětVymazatTarhoňu znám již asi dva roky a máme ji rádi. Dělala jsem i zapečenou. Doma na to sice trochu udiveně koukali, ale chutnalo jim :o).
OdpovědětVymazatKrásné dny v novém roce přeji.
Ála
Dobrý den, já ji používám už dlouho, jak do zavářky tak taky jako přílohu. Recept mám od sousedky,nechá ji na cibulce mírně osmažit dorůžova a přelije vodou. Uvařit, scedit a používat jako přílohu.
OdpovědětVymazatTarhoňu môžeme upravovať ako ryžu, osmahnuť, udusiť v toľko vody čo vypije - cca 2cm nad, osoliť podľa chuti okoreniť ...dá sa zapekať aj nasladko ...
OdpovědětVymazatPekný večer, Irena
Něco podobného tady je, samozřejmě pod jiným názvem, a většinou používám jako zavářku - nejen do vývaru ale třeba i do zeleninové polévky. Moc zdravíme! :-))
OdpovědětVymazatTarhoňu znám jen z doslechu, zkušenosti s ní nemám. Tak šup sem s receptem.
OdpovědětVymazatTarhoňu také kupuji, nebo si ji dělám doma. Domácí je takové tzv drobení. Před lety jsem ji jedla na dovolené na Slovensku, tam mi chutnala. Tenkrát jsem ji nemohla v Čechách sehnat a tak jsem si ji dělala doma. Určitě doporučuji vařenou nebo dušenou. :-)
OdpovědětVymazatTarhoňu mávame pravidelne aj ako šalát so špargľou...už ako dieťa sme ju doma mávali :-) Ja ju pripravujem nasledovne:
OdpovědětVymazatAsi na 1PL oleja opražím tarhoňu do zlatohneda, potom prilejem toľko vody, aby bola asi 2cm nad tarhoňou + soľ a dusíme pod pokrievkou do vyparenia vody, ak je ešte tvrdá, dolejeme trošku vody, občas nezabudneme premiešať. Po udusení ju vidličkou premiešame a podávame.
Ja som nedávno objavila tapiokové guličky ( a mnoho iného), je to niečo úžasné, uvarila som z nich tapiokovo-kokosový puding, no niečo neskutočne dobré a veľmi zdravé.
Pekný večer,
A.