Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Rychlá roláda rolovaná za studena


Rychlá roláda rolovaná za studena

Tak dneska přidávám recept na rychlou a jednoduchou roládu, kterou rolujeme až po vychladnutí. Takže večer můžeme upéct plát a až ráno můžeme roládu naplnit a srolovat.


Na těsto potřebujeme:
6 bílků
6 žloutků
14 dkg cukru krupice
8 dkg hladké mouky
na špičku nože prášku do pečiva
Bílky vyšleháme s cukrem a postupně po jednom zašleháváme žloutky. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.


Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem ( já papír ještě vymazáváma vysypávám strouhánkou).
Pečeme asi 15 minut na 180 stupních.
Po upečení papír s upečeným plátem stáhneme z plechu a plát necháme vystydnout.
Plát můžeme namazat krémem, marmeládou, no prostě dle chuti a fantazie.
Já jsem pro tentokrát zvolila vanilkový krém a broskvovou zavařeninu.
Plát jsem natřela nejprve krémem, na to jsem natřela zavařeninu a potom už jen celé pěkně srolovat do roládu.
Vršek rolády můžeme potřít zbylým krémem, posypat kokosem či oříšky.
Roláda je opravdu jednoduchá a krásně se roluje a hlavně se neláme!

Sushi rýže


Sushi rýže


Sérii článků o sushi bych dnes chtěla završit a ještě jednou se tu zmínit o sushi rýži.



Sushi rýže je základem pro všechny druhy sushi. Dobře připravená a ochucená sushi rýže je pro sushi opravdu to nejdůležitější!



Budeme potřebovat rýži určenou přímo pro výrobu sushi (nishiki). Tato speciální rýže má kulatější zrna, obsahuje větší množství balastních látek a po uvaření je lepkavá. S klasickou rýží zde moc neuspějeme. Opravdu se vyplatí koupit si rýži určenou přímo na výrobu sushi. Sushi rýži není problém dnes sehnat v normálních hypemarketech (objevila jsem jí v Bille, Tescu i Albertovi). Většinou se prodává v balení po 500 g.

Rýži připravuji přesně podle návodu, který jsem si opsala přímo ze sáčku:
175 g rýže propláchneme tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda nezůstává čirá. Přidáme do 250 ml vody, uvedeme do varu, pak hrnec odstavíme a rýži necháme 10 minut pod pokličkou dojít."
Připravenou rýži přendáme do skleněné misky, vlijeme na ni nálev připravený z
2 lžíce "rýžového"octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
cukru a sůl povaříme s octem
Takto připravenou rýži můžeme použít do všech druhů sushi!



A jak připravujete sushi rýži vy? Podělte se v komentáři o recept!

Sushi maki


Sushi - maki

V minulém článku o sushi jsem napsala něco o základních surovinách a dneska chci napsat o tom, jak se připravuje nejzákladnější sushi - maki.
Sushi existuje spousta druhů a tím najznámějším je právě maki - "váleček obalený v řase".




Na přípravu MAKI si nejprve připravíme rýži. Použijeme speciální rýži určenou pro přípravu rýže. Návod na přípravu jsem opsala přímo ze sáčku od rýže: " 175 g rýže propláchneme tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda nezůstává čirá. Přidáme do 250 ml vody, uvedeme do varu, pak hrnec odstavíme a rýži necháme 10 minut pod pokličkou dojít." Rýži podle tohoto návodu připravuji pravidelně a důležité je vařit jí pod pokličkou a postupovat podle návodu. Zatím se mi vždycky povedla.


Připravenou rýži přendáme do skleněné misky, vlijeme na ni nálev připravený z
2 lžíc "rýžového"octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
cukru a sůl povaříme s octem
Takto připravenou rýži necháme vychladnout.
Množství připravené rýže je 3 řasy


Připravíme si rolovací podložku na kterou položíme řasu NORI (matnou stranou navrch).

Na řasu kladme rýži (asi tak do 2/3). Rýži jemně potřeme wasabi (raději méně, je dost pálivé) a poklademe na proužky nakrájenou náplní (surimi tyčinky, okurka, kaviár..).

A teď nastává fáze, kdy budeme celou řasu pomocí podložky rolovat.

Bambusová podložka je úžasný pomocník a rolojume pomalu a neustále podložku přitlačujeme. Je to věc cviku.
Hotovou rolku necháme chvilku v ledničce zatáhnout a poté ostrým nožem krájíme na malé válečky o tloušťce asi 2,5 cm.
Na malých mističkách k sushi podáváme wasabi a sojovou omáčku Kikoman, do které sushi před vložením do úst namáčíme. Mezi sousty pojídáme nakládaný zázvor!

Sushi


Sushi

Sushi je asi jedním znejznámějších japonských pokrmů, které znám. Do té doby než jsme sushi poprvé ochutnala jsem o něm nevěděla skoro nic. Jen to, že je to rýže s kouskem čerstvé ryby, zamotaná do řasy. Když jsem sushi poprvé ochutnala, tak mě velice překvapila ta zvláštní chuť rýže:). Nedalo mi to a začala jsem se o sushi trochu více zajímat a dokonce jsem se ho naučila připravovat i doma.
Příprava sushi není nijak složitá, ale nevýhodou je, že většinu potřebných surovin nemáme běžně doma a musíme si je všechny nakoupit. Dobrou zprávou je, že většinu surovin seženeme i v běžných hypermarketech typu Tesca a ve většině větších měst jsou přímo specializovanou obchody na cizokrajné kuchyně. Vstupní investice do surovin je sice trochu vyšší, ale většina z nich nám vydrží na více použití
A zde jsou potřebné suroviny:
Rýže - ta je nejdůležitější surovinou. Budeme potřebovat rýži určenou přímo pro výrobu sushi. Tato speciální rýže má kulatější zrna a po uvaření je lepkavá. S klasickou rýží zde moc neuspějeme. Opravdu se vyplatí koupit si rýži určenou přímo na výrobu sushi.
Mořská řasa NORI - plát sušených mořských řas ve tvaru obdélníku. V obchodě se dá sehnat i menší balení po 10 kusech.
Řasa je bohatá na minerály, proteiny a vitamíny
Wasabi - japonský křen. S ním doporučuji šetřit.
Sojová omáčka Kikoman
Rýžový ocet - speciální ocet. Připravujeme z něho zálivku na rýži.
Náplň - tak ta je na naší fantazii a chuti. Pokud někdo nesnáší čerstvé rybí maso, potom může být na náplň použita například mrkev, okurka, avokádo, mango, míchané vajíčko, kaviár, mořské plody a já nejraději používán krabí tyčinky v kombinaci s okurkou.
Bambusová podložka - speciální podložka, pomocí které sushi krásně zabalíme

Tak základní suroviny potřebné na přípravu sushi máme a teď se můžeme pustit do samotné výroby.

Uzené ryby


Uzené ryby

Pokud se vám, tak jako mě, stane, že se vám najednou sejde větší množství ryb, potom doporučuji ryby vyudit!
Domácí uzená rybička je prostě dobrůtka.
Ryby 2 dny před uzením nakládáme do nálevu. Tentokrát jsem použila nálev, který jsem dostala od své známé a musím říct, že je zatím ze všech nálevů, které jsme vyzkoušeli, nejlepší.



Na nálev na naložení ryb k uzení potřebujeme:
do 1 litru vody vlijeme velkého panáka octa a přidáme 6 kusů bobkového listu, 11 kuliček nového koření, 5 rozmačkaných stroužků česneku, na špetku čajové lžičky kmínu. Všechno dohromady svaříme, necháme vychladit a přecedíme.
Vychladlý nálev přilijeme do 7 litrů vlažné vody, přidáme 350 g soli a 1 čajovou lžičku cukru.
Do tohoto nálevu naložíme ryby. Menší ryby nakládáme celé, větší nakrájíme na silnější podkovy. Před uzením ryby vyndáme z nálevu, omyjeme a hurá do udírny.



A takhle vypadají po vyndání z udírny:


Máte také najěký osvědčený nálev na naložení ryb? Napiště ho do komentářů!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...