Sushi rýže
Sérii článků o sushi bych dnes chtěla završit a ještě jednou se tu zmínit o sushi rýži.
Sushi rýže je základem pro všechny druhy sushi. Dobře připravená a ochucená sushi rýže je pro sushi opravdu to nejdůležitější!
Budeme potřebovat rýži určenou přímo pro výrobu sushi (nishiki). Tato speciální rýže má kulatější zrna, obsahuje větší množství balastních látek a po uvaření je lepkavá. S klasickou rýží zde moc neuspějeme. Opravdu se vyplatí koupit si rýži určenou přímo na výrobu sushi. Sushi rýži není problém dnes sehnat v normálních hypemarketech (objevila jsem jí v Bille, Tescu i Albertovi). Většinou se prodává v balení po 500 g.
Rýži připravuji přesně podle návodu, který jsem si opsala přímo ze sáčku:
" 175 g rýže propláchneme tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda nezůstává čirá. Přidáme do 250 ml vody, uvedeme do varu, pak hrnec odstavíme a rýži necháme 10 minut pod pokličkou dojít."
Připravenou rýži přendáme do skleněné misky, vlijeme na ni nálev připravený z
2 lžíce "rýžového"octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
cukru a sůl povaříme s octem
Takto připravenou rýži můžeme použít do všech druhů sushi!
A jak připravujete sushi rýži vy? Podělte se v komentáři o recept!
Žádné komentáře :
Okomentovat
Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!