Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Pórkový pizza koláč


Pórkový pizza koláč

Dnes opět přichází na řadu můj oblíbenec pórek. Čerstvý a ještě k tomu z vlastní zahrádky - no nevyužijte tu domácí zásobárnu vitámínu a minerálních látek! Typem, jak pórek zužitkovat a ještě si na něm pochutnat, je pórkový pizza koláč.
Při jeho přípravě také opět využiji svou domácí pomocnici - domácí pekárnu.



Na přípravu těsta budeme potřebovat:
150 ml vody
1 lžíce oleje
300 g hladké mouky
20 g droždí


Suroviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu, vložíme do pekárny, nastavíme program "těsto" a necháme pekárnu pracovat za nás.
Po vykynutí vyndáme těsto z pekárny a uděláme si 3 menší bochánky, které zpracujeme do tvaru koláče. Připravené korpusy namažeme kečupem, posypeme sýrem, nakrájeným pórkem, rozpůlenými cherry rajčátky. Masožravci mohou přidat i šunku pokrájenou na proužky. Nakonec posypeme čerstvými bylinkami.
A máme skoro hotovo! Už jen dát do předehřáté trouby upéct!

Rychlá a levná večře je hotová!! Není nad takové rychlé a levné vaření!
A co VY? Jakým způsobem připravujete pórek VY? Napište do komentáře

Horký švestkový kompot


Horký švestkový kompot

Pro zahřátí v sychravém podzimním odpoledni nám skvěle poslouží horký švestkový kompot. Jeho příprava je opravdu jednoduchá, zvládnou ji i děti školou povinné.



Pokud se pro výrobu domácího švestkového kompotu rozhodnete, budete potřebovat:
1/2 litru vody
4 lžíce cukru
2 kousky skořice
15 švestek


Dáme si vařit vodu, do které přisypeme cukr a vložíme skořici. Cukr můžeme nahradi i domácím medem! Necháme chvilku povařit. Do vroucí vody vložíme švestky a vše pozvolna společně asi tak 3 minuty povaříme. Povařujeme opravdu pozvolna, aby se nám švestky nerozvařily!
Poté odstavíme z plotny, pokud je třeba dosladíme. A můžeme podávat!
A horký švestkový kompot je na světě!

Vyzkoušet můžete i horký kompot z jablek. recept na jeblečný kompot najdete ZDE.




Vyzkoušejte i další recepty se švestkami! Recept na švestková povidla nejdete ZDE a recept na švestkovou nutelu najdete ZDE




A co VY? Také doma připravujete podobné kompoty? Napiště do komentářů!

Pórkový chlebíček


Pórkový chlebíček

Tak jsem dnes vyzkoušela nový recept na přípravu pórkového chlebíčku. Byla to čistá improvizace, která se vyplatila. Do těsta jsem použila suroviny, co jsem zrovna měla doma po ruce a vyhrál to pórek a anglická slanina! A ta vůně, která se při pečení linula z trouby!
Musím se o tu dobrotu podělit:


Na těsto potřebujeme:
200 g hladké mouky
150 ml mléka
4 vejce
5 lžic oleje
1 prášek do pečiva
1 pórek
150 g anglické slaniny
petržel
1 lžičku soli
1/2 lžičky pepře


Ručním šlehačem zpracujeme z mléka, vajec, oleje, mouky a prášku do pečiva těsto, do kterého přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, na kolečka pokrájený pórek a na drobno posekanou petrželku. Dle chuti osolíme a přidáme pepř.
Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Pečeme 15 minut na 200 st. a potom 30 minut na 170 st. do té doby až nám povrch krásně zezlátne!



A už jen počkat až chlebíček vychladne a můžeme se pustit do jídla!

Zdroj inspirace : www.mamincinyrecepty.cz

Domácí vanilkový cukr


Domácí vanilkový cukr

Vanilkový cukr je nezbytnou součástí většiny cukrářských receptů. Pro ty, co si vanilkový cukr doma běžně připravují, nepřinesu nic objevného. Pro ty, kteří vanilkový cukr ještě nikdy doma nezkoušeli, přináším návod jak na to. A nebojte se do toho pustit. Až poprvé vyrobíte svůj vlastní vanilkový cukr, tak už určitě nebude v obchodě kupovat "vanilín".



Na přípravu domácího cukru potřebujeme:
1 čistou uzavíratelnou sklenici naplněnou krupicovým cukrem
1 vanilkový lusk
Do sklenice naplněné cukrem vložíme 1 naříznutý vanilkový lusk. Sklenici uzavřeme a za 10 dnů máme krásný, voňavý vanilkový cukr.

To že výroba domácího vanilkového cukru není ničím novým, o tom svědčí i recept ze stoleté kuchařské knihy, kterou mám doma po mojí babičce. O přípravě vanilkového cukru je zde napsáno:
" Vanilkový cukr - tak nazývá se cukr smíchaný s utlučenou vanilkou. Na 1 tyčinku vanilky čítá se 10-14 deka cukru. Vanilka se na kousky rozkrájí, osuší a tluče kus po kuse s kouskem cukru. Pak se cukr přesije a uschová v nádobce uzavřene."

A co Vy? Také si vyrábíte vanilkový cukr doma? Napiště do komentářů:D

Bramborové knedlíky se švestkami


Plněné švestkové knedlíky

Plněné švestkové knedlíky to je jídlo, které můžete (pokud si uděláte dostatečnou zásobu švestek) dělat celý rok. Nejlepší jsou ovšem z čerstvých švestek. A právě teď, když švestek je všude dostatek, je ten správný čas na jejich přípravu.




Plněné švestkové knedlíky dělám z bramborového těsta. Na jeho přípravu je potřeba:


800g horkých brambor
30 g krupice
210 g hrubé mouky
1 vejce
a
sůl


Uvařené a oloupané brambory prolisujeme a přidáme do nich krupici, vejce a sůl. Postupně zapracováváme hrubou mouku, až nám vznikne tužší těsto.
Do těsta zabalíme švestky, které můžeme ještě podle chuti prosladit.
Vaříme ve vroucí, osolené vodě asi 8-10 minut.
Tohle těsto je univerzální, dá se do něj zabalit jakékoli ovoce, můžeme ho naplnit i slanou náplní a nebo z něj udělat přílohové brmaborové knedlíky.

A jaké těsto na plněné knedlíky používáte vy?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...