Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 7. ledna 2013

Karbanátky alias domácí vinná klobása



Předvánoční čas mám spojený s vinnou klobásou. Ikdyž v dnešní době si vinnou klobásu můžete v obchodech koupit po celý rok, já ji mám prostě spojenou s vánocemi.
Napadlo vás někdy vyzkoušet si udělat vinnou klobásu doma? Mě vloni tahle myšlenka napadla, ale při představě, že budu shánět střívka a plničku na klobásy, mě zase rychle opustila. Ale ne nadlouho. Vždyť nemusím dělat rovnou klobásky, z vinné směsi půjdou přeci udělat i karbanátky!
Recept domácí na vinnou klobásu jsem tedy v netradiční podobě využila a dnes se o něj podělím i s vámi.



Příprava směsi na domácí vinnou klobásu není vůbec složitá a většinu potřebných surovin určitě najdete i u vás v kuchyni!
Na směs na domácí vinnou klobásu budeme potřebovat:
1 kg vepřového mletého masa
4 plátky toustového chleba (nebo 2 starší rohlíky) pokrájeného na kostičky
150 ml bílého vína
200 ml mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek, citronovou kůru



Nejprve si pokrájíme na malé kostičky toustový chleba a namočíme ho do vína.Necháme chvilku odpočinout. Potom namočený toustový chleba smícháme s mletým vepřovým masem. Podle potřeby přilijeme mléko a dobře promícháme. Směs by měla mít tužší konzistenci, aby nám z ní šly tvarovat karbanátky! Maso osolíme, opepříme a jemně (opravdu jen jemně) přistrouháme muškátový oříšek. S muškátovým oříškem doporučuji nakládat opatrně, je dosti aromatický! Na konec přistrouháme trochu citronové kůry.
Tak a směs máme hotovou!
Nyní už jen stačí obalit v klasickém trojobalu - mouka- vejce- strouhánka a osmažit na oleji.
Tak a tradičně-netradiční oběd je tu!

A malý typ na závěr: část mletého masa si před přípravou oddělte a připravte jedlíkům polévku z mletého masa! Recept najdete ZDE.

A co VY a vinná klobása?

Grilované špízy z mletého masa


Léto je čas jako stvořený pro grilování. A já vám dneska přináším malou inspiraci na víkendový oběd v podobě grilovaných špízů z kuliček z mletého masa.



Na přípravu budeme potřebovat.
mleté maso (množství dle počtu strávníků)
sůl, grilovací koření, pepř, papriku
Olej
anglickou slaninu, cibuli, červenou papriku


Mleté maso osolíme, přidáme pepř a grilovací koření. Dobře promícháme a necháme odpočinout v lednici.
V 3 lžících oleje rozmícháme 1 lžičku grilovacího koření a 1/2 lžičky sladké papriky.
Z mletého masa tvarujeme malé kuličky , které napichujeme na grilovací jehlu. Kuličky prokládáme kousky cibule, pariky, popřípadě anglické slaniny.
Hotové špízy potřeme olejovou směsí a vložíme na gril. Grilujeme z obou stran, aby s nám maso dobře propeklo.
Při tvarování doporučuji kuličky pořádně "utahovat" aby se nám na grilu nerozpadly!!!

Rýžové nudle s hráškem a masovými kousky


Týden utekl jako voda a a já jsem tu opět s víkendovým obědem! A jestli bude venku pěkné počasí,tak nemá cenu se příliš zdržovat v kuchyni!! A proto jsem dnes zvolila rychlý recept, který nezabere příliš času!


Na přípravu budeme potřebovat:
1 sáček rýžových nudlí
vepřové maso - kýtu, kotletu (dle počtu strávníků)
1 malou konzervu hrášku
1 smetanu
sůl, grilovací koření


Nejprve si dle návodu na sáčku připravíme rýžové nudle.
Vepřové maso nakrájíme na nudličky osolíme a vložíme na rozehřátou (olejem vytřenou) pánvičku. Maso opečeme, přidáme lžičku grilovacího koření a hrášek. Promícháme a přilijeme smetanu. Smetanu necháme "zredukovat". Na konec dle chuti dosolíme.
Rýžové nudle zcedíme, přidáme masovo-hráškovou směs a máme hotovo!

Rychlý pokrm - vhodný na víkendovou vačeři, oběd,máme hotový!!!

Domácí donuty


Na řadu přicházejí domácí donutky. Když jsem připravovala koblížky napadlo mě, že těsto půjde určitě i dobře použít na donutky. A musela jsem to samozřejmě hned vyzkoušet.




Těsto jsem použila stejně jako na domácí koblížky.

Z připraveného těsta vyválíme vyšší placku z které kulatou formičkou vykrajujeme kolečka a pomocí malé formičky vykrojíme střed. Necháme ještě chvilku nakynout. Během kynutí kolečka obrátíme, aby stejnoměrně vykynula.


Smažíme na rozpáleném oleji. Vychladlá kolečka potřeme fondánovou polevou a posypeme "cukrovým zdobením". Můžeme použít i citronovou polevu a nebo donutky jen tak posypat cukrem.

A máme hotovo!!

Ananas v těstíčku



Pokud jste ještě nestihli spotřebovat ananas z vánoční ovocné mísy, potom vám dnes přináším malý typ. Vyzkoušejte ananas osmažený v kokosovém těstíčku!


Na přípravu potřebujeme:
ananas pokrájený na kolečka
na těstíčku
1 celé vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
2 lžíce kokosu
a mouky podle potřeby tak, aby nám vzniklo hustší těstíčko
olej na osmažení
Ze surovin si připravíme hustší těstíčko do kterého namáčíme plátky ananasu, které pokládáme na rozpálený olej. Osmažíme po obou stranách.


Ozdobíme šlehačkou a máme dezert hotový!!!


A co VY? Jak zpracováváte ananas?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...