Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Jak vyčistit formičky

Stránky

sobota 16. listopadu 2013

Jak vyčistit formičky



Pomalu, ale jistě se nám blíží čas vánočních příprav a vánočního pečení. A tak ještě dříve než se do pečení pustíme tu pro vás mám malý typ na to, jak vyčistit formičky na pečení.
Článek jsem pro vás oprášila z archivu a věřím, že i letos přijde vhod :)




Jak vyčistit zašlé formičky? Tak před tímto úkolem jsem nedávno stála. Dostala jsem totiž plnou tašku formiček na pečení, které byly odkázány k tomu, aby skončily v kontejneru s odpadem. A protože je ve mně kus "záchranáře starých a potřebných věcí", formiček jsem se ujala a začala je zachraňovat Usmívající se.










Formičky chuděry nebyly v příliš dobré kondiciUsmívající se Nejprve jsem, odborně řečeno, provedla celkovou anamnézu. Stáří formiček si netroufnu odhadnout, ale troufnu si říct, že budou určitě hodně staré. Některé tvary se dnes už ani nevidí. Formičky naštěstí nebyly rezavé, ale byly hodně špinavé a zašlé.
Vzpomněla jsem si, že jsem někde četla, že na vyčištění formiček je dobré použít obyčejný prášek do pečivo. Nebude to mu věřit, ale obyčejný prášek do pečiva je učiněný zázrak. A musím prozradit, že si poradil i s mými formičkami.
A nyní vám prozradím kouzlo, díky kterému budou i vaše formičky jako novéUsmívající se.

Připravte si starší větší hrnec a 2 sáčky prášku do pečiva.




Formičky nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Ještě než nám začne voda vřít, tak do hrnce vsypeme prášky do pečiva. A nyní nastává chemická reakce..... Formičky ve vzniklém roztoku vody a prášku do pečiva vaříme. Já jsme formičky vařila skoro 30 minut. Formičky byly opravdu hodně špinavé a za těch 30 minut se špína z formiček krásně uvolnila a zbytek nečistot jsem potom odrbala kartáčkem.
A stejnou očistnou kůru jsem dopřála i mým, oproti těmhle kouskům, novým formičkám. A formičky jsou jako nové! Na povaření v kypřícím prášku jim stačilo ani ne 5 minut!

A ještě vkládám malou radu, kterou mi zanechala v komentáři Alenka T. : Děvčata pozor, myslím, že takto vyčištěné formičky je potřeba před pečením vymazat, jako by byly nové!
 
A tady je vidět rozdíl - část očištěných a část, která na očistu teprve čekáUsmívající se






Takže pokud potřebujete vyčistit formičky před nadcházejícím vánočním pečením... potom kouzlo s práškem do pečiva vřele doporučuji!!!

No posuďte sami.. nebyla by škoda takovou parádu vyhodit do popelnice?





Tak tyhle se mi líbí snad nejvíce..




A další sada .. tentokrát pracičky





A malá zoo




A tady mě nejvíce zaujala koňská hlava





A malá sada vykrajovátek






Prášek do pečiva je hotový zázrak...a můžete s ním vyčistit i příbory. To, jak vyčistit příbory..najdete ZDE










17 komentářů :

  1. Ty formičky jsou nádherný...:) Jdu taky čistit, děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
  2. Takovy mam!!!vcera mi je dala babicka,nejlepsi retro.po umiti se maji dat do trouby vysusit,aby z nich slo vyklepavat,rikala baby,bo me taky ceka cisteni

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ali, nadherne formicky, takove se opravdu uz nevidi...Byla by to strasna skoda je vyhodit. Dik za radu, bude se urcite hodit! Ahoj, moc zdravim!!!:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alis! Formičky mají zajímavé tvary, které se dnes už nevidí. Návod na čištění je super a jednoduchý. Už formičky nemám, protože nepeču. Dala jsem je dceři. Předám jí i tvoji radu.
    Přeji hezkou neděli a ahoooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Alis, o skvělých účincích prášku do pečiva vím a také jsem je už vyzkoušela. Každopádně díky za připomenutí. Moje formičky už údržbu potřebují. I já mám nějaké ty zašlé z pozůstalosti, mají krásné tvary, bylo by je škoda vyhodit. Krásný zbytek víkendu přeji.

    OdpovědětVymazat
  6. Alis ahoj! :-)
    Jsem moc ráda, že jsi článek oprášila, neb opravdu přijde vhod! :-)
    A ke všemu jsem si opět mohla prohlédnout ty tvé nádherné formičky. :-)
    Alis měj se krásně a ahoooooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj a děkuji za radu jdu na to a samozřejmě předám dáááál. Jinak prášek do pečiva je super na plínky látkové mám to od babičky

    OdpovědětVymazat
  8. To budem musieť skúsiť. Ja som ich len namáčala v roztoku vody a sódy a účinok neveľký. Mám celé vrecko starých formičiek a tiež sa mi mnohé z nich páčia, ale...pravdupovediac, sú v takom stave, že by som ich nepoužila. Tak uvidíme, či pomôže varenie. :) Vďaka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majo, věřím, že po této koupili budou formičky použitelné :)

      Vymazat
  9. Jdu to hned zkusit, našla jsem po babičce, tak nez to vyhodim, zkusim, zda nepujdou zachránit a dal používat, Mamka si stěžuje, ze dnes nejdou sehnat kosicky jako byly kdysi, tak by to asi byla škoda a treba je využijí pro me jeste nenarozené potomstvo. Dominika :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...