Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Horké zimní nápoje

Stránky

úterý 26. listopadu 2013

Horké zimní nápoje

Paní zima  o sobě dává pěkně znát,  i u nás už napadl první sníh letošní zimy... a v tomhle nevlídném počasí přijde vhod dobrý, horký nápoj. 
Nedávno jsem vás tu  na blogu informovala  o předvánoční soutěži s Rojikovým kořením,  která se  týkala právě horkých nápojů. Pravidelní návštěvníci FB stránek mohli recepty sledovat a hodnotit  na facebookových stránkách mého blogu  ZDE. Soutěž už byla ukončena a zná své vítěze.....
A já jsem moc ráda, že vám dnes mohu všechny recepty, které autoři do soutěže zaslali, představit.

1.místo: Jablečný čaj s hřebíčkem a skořicí

Fotka: Máme tady první zaslané recepty.
1. jsme obdrželi od paní Anny Pytlíkové

Jablečný čaj s hřebíčkem a skořicí 

Co budeme potřebovat:

- hrst sušených kousků jablek (křížaly)
-špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku

Sušená jablíčka spaříme vařící vodou a povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, pak přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Co budeme potřebovat:
  • hrst sušených kousků jablek (křížaly)
  • špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
  • lžíce medu
  • 2 ks hřebíčku
Postup:
Sušená jablíčka spaříme vařící vodou a povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, pak přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Autor: Anna Pytlíková

 

2.místo: Čaj ze sušeného květu ibišku se skořicí

Fotka: 4. recept: paní Anna Pytlíková

Čaj ze sušeného květu ibišku se skořicí 

Co budeme potřebovat?

- voda
- hrst sušených květů Ibišku
- skořice
- med/cukr


Postup:

Do hrnce s vodou (asi půl litru), která se začíná vařit, vhodíme  přibližně hrst sušených květu ibišku a kousek skořice, krátce povaříme a necháme asi 10 minut louhovat. Pak sceďíme, dosladíme podle potřeby a přisladíme medem nebo cukrem (dobrý je i neslazený) a pijeme. Může se také pouze zalít vařicí vodou a nechat vylouhovat, má hodně vitaminu C. Čaj je velmi zdravý, snižuje cholesterol a krevní tlak.
Co budeme potřebovat:
  • voda
  • hrst sušených květů Ibišku
  • skořice
  • med / cukr
Postup: 
Do hrnce s vodou (asi půl litru), která se začíná vařit, vhodíme přibližně hrst sušených květu ibišku a kousek skořice, krátce povaříme a necháme asi 10 minut louhovat. Pak sceďíme, dosladíme podle potřeby a přisladíme medem nebo cukrem (dobrý je i neslazený) a pijeme. Může se také pouze zalít vařicí vodou a nechat vylouhovat, má hodně vitaminu C. Čaj je velmi zdravý, snižuje cholesterol a krevní tlak.
Autor: Anna Pytlíková

 

3.místo: Mátový čaj se skořicí a hřebíčkem

 Fotka: 4.soutěžní recept nám zaslala paní Anna Pytlíková 

Mátový čaj se skořicí a hřebíčkem

Čerstvé lístečky máty zalijete vařicí vodou, přidáte pár hřebíčků a trochu skořice.
Co budeme potřebovat:
Postup:

Čerstvé lístečky máty zalijete vařicí vodou, přidáte pár hřebíčků a trochu skořice.

Autor: Anna Pytlíková

4.místo: Svařák podle babičky

 Fotka: 6.recept: nám zaslala paní Jiřina Horáková

Svařák podle babičky

Do hrnce nalijeme  červené víno, přidáme koření (na hrneček 1 badyán, 2 hřebíčky a kousek skořice) a víno přivedeme k varu.  S první bublinkou víno vypneme - nesmí se vařit.
Do hrnečku dáme med a zalijeme ho horkým svařákem i s kořením.
Každý hrneček ozdobíme kolečkem citronu (pomeranče, mandarinky), vložíme lžičku a podáváme.
Co budeme potřebovat:


Postup:

Do hrnce nalijeme červené víno, přidáme koření (na hrneček 1 badyán, 2 hřebíčky a kousek skořice) a víno přivedeme k varu. S první bublinkou víno vypneme - nesmí se vařit.
Do hrnečku dáme med a zalijeme ho horkým svařákem i s kořením.

Každý hrneček ozdobíme kolečkem citronu (pomeranče, mandarinky), vložíme lžičku a podáváme.
Autor: Jiřina Horáková

                                      

5.místo: Námořnický grog


Fotka: 7.recept: od paní Růženy Vojtové

Námořnický grog 

1 plátek citrónu 2-3 hřebíčky
2-3 kostky cukru
2 dl slabší­ho čaje
0,5 dl rumu
méně než špetička mleté skořice
Co budeme potřebovat:
  • 1 plátek citrónu 2-3 hřebíčky
  • 2-3 kostky cukru
  • 2 dl slabší­ho čaje
  • 0,5 dl rumu
  • méně než špetička mleté skořice
Postup:
Horkou vodou zalijeme 0,5 dcl rumu předem připraveného černého čaje, přidáme 2 kostky cukru, 1 plátek citrónu a trochu skořice.
Nápoj podáváme horký.
Autor: Růžena Vojtová

6.místo: Karamelový svařák

Fotka: 3. recept: paní Hana Svatušková

Karamelový svařák

Co budeme potřebovat?

- 1 l červeného vína
- 3 lžíce pískového cukru
- 5 ks hřebíčku
- 1/2 badyánu
- 2 plátky skořice
- 3 kolečka pomeranče
- 1 kolečko citrónu

Postup:

Do kastrólku nasypeme cukr, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Zahříváme na ohni za stálého míchání, a jakmile se začne cukr rozpouštět, přidáme pomeranč a citrón. Cukr začne karamelizovat, a když už nebudete moct karamel zamíchat - ztvrdne - nalijte na něj červené víno. Vše uveďte do varu. Jakmile přijde nápoj do varu, sundejte kastrólek ze sporáku, přikryjte pokličkou a nechte 5 min odstát.  Pak už stačí jen přecedit a v dobré společnosti popíjet.
Co budeme potřebovat:
  • 1 l červeného vína
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 1/2 badyánu
  • 2 plátky skořice
  • 3 kolečka pomeranče
  • 1 kolečko citrónu

Postup:

Do kastrólku nasypeme cukr, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Zahříváme na ohni za stálého míchání, a jakmile se začne cukr rozpouštět, přidáme pomeranč a citrón. Cukr začne karamelizovat, a když už nebudete moct karamel zamíchat - ztvrdne - nalijte na něj červené víno. Vše uveďte do varu. Jakmile přijde nápoj do varu, sundejte kastrólek ze sporáku, přikryjte pokličkou a nechte 5 min odstát. Pak už stačí jen přecedit a v dobré společnosti popíjet.

Autor: Hana Svatušková

7.místo: Jablkový punč

Fotka: 2. recept jsme obdrželi od paní Ivety Janatové

Jablkový punč

Co budeme potřebovat:

-1 citrón
- 6 lžic krupicového cukru
- 350 ml červeného vína
- 1 jablko
- 350 ml jablečného džusu
- koření (skořice, badyán, kardamon, hřebíček)

Horkou vodou omytý a osušený citron na krájíme na tenké plátky. Víno, jablečný džus, cukr a plátky citronu ohřejeme, přidáme koření a necháme asi 10 minut louhovat. Jablko rozčtvrtíme a odstraníme jádřinec, nakrájíme na kousky a rozdělíme do sklenic, pak sklenice naplníme horkým punčem a ihned podáváme.
Co budeme potřebovat:

Postup:

Horkou vodou omytý a osušený citron na krájíme na tenké plátky. Víno, jablečný džus, cukr a plátky citronu ohřejeme, přidáme koření a necháme asi 10 minut louhovat. Jablko rozčtvrtíme a odstraníme jádřinec, nakrájíme na kousky a rozdělíme do sklenic, pak sklenice naplníme horkým punčem a ihned podáváme.

Autor: Iveta Janatová



Zdroj fotografií: uvedení autoři receptů



4 komentáře :

  1. Tak něco na zahřátí by se mi zrovna šiklo, tak co si vybrat ... věděla bych, ale vzhledem k pokročilé noční hodině se půjdu zachumlat do deky a receptíky vyzkouším při nejblišší vhodné příležitosti.
    Krásný večer či už spíše noc ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně sepsáno, to se dá vybírat! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak , rada si prisadnem :D vedela by som si vybrať....

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...