Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Panenka plněná švestkami

Stránky

sobota 27. července 2013

Panenka plněná švestkami


Dnes jsem tu s malým podzimním typem na víkendový oběd. Při vaření tentokrát použijeme švestky, které k podzimu bezesporu patří. A z masa t bude vepřová panenka. Panenka patří k nejjemnějším masíčkům, která si můžeme v naší kuchyni dopřát. Už jen protože panenka je kousek opravu delikátní a také cena masa na trhu  tomu odpovídá, nemíváme tuhle dobrotu opravdu každý den
A tak pokud chcete něčím překvapit své jedlíky a nechcete strávit u sporáku celý den, pak doporučuji staročeskou panenku - panenku plněnou sušenými švestkami.

panenka plněná švestkami


Na plněné panenky potřebujeme
vepřové panenky (množství dle počtu strávníků)
hrst sušených švestek
cibuli
švestková povidla
masový vývar
2 lžíce smetany





Vepřové panenky pěkně očistíme pomocí dlouhé nože vytvoříme v mase kapsu. A do vzniklé kapsy vkládáme sušené švestky. Protože otvor v panence je úzký, pomáhám si při vkládání švestek koncem vařečky. Pěkně tam ty švestky  pomalu upěchovávám koncem vařečky, Není to nijak složité, prostě kapsu vyplníte zcela lehce.
Tak takhle naplníte všechny panenky, které máte k dispozici.
Naplněné panenky osolíme a já je ještě potírám olejem ve kterém rozpustím 2 lžíce grilovacího koření. Úplně nejlepší si panenky naplnit den předem a nechat pěkně odležet.

A druhý den takto připravené panenky položíme na pánvičku a z každé strany zprudka opečeme.
Vyjmeme z pánvičky na pekáček, přilijeme šťávu z pánvičky, která nám vznikla při smažení, přidáme na kousky pokrájenou cibuli, 2 lžíce švestkových povidel a podlijeme masovým vývarem. Pokud nám zbyly sušené švestky, tak se nebojte je přidat.
A celé vložíme do trouby a pečeme asi tak 30 minut. Potom upečené panenky vyjmeme,  šťávu pomocí ponorného mixeru rozmixujeme a necháme ještě chvilku zredukovat. Dle chuti dosolíme a na konec zjemníme smetanou.




Jako příloha se hodí šťouchané brambory, bramborová kaše, prostě, co kdo rád.


                                                            A co VY a podzimní vaření ?








1 komentář :

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...