Dnešní článek chci věnovat jídlu, které mám spojeno s prázdninami a s létem. A tím jídlem jsou pro mě řízky z květáku. Ano, květákové řízky mi vždycky připomenou prázdniny.... moji babičku, která od rána běhala kolem sporáku a připravovala nám prázdninové dobroty.... bramboračku, lívance, bramborový guláš, plněné knedlíky, plněné papriky ...... no a jednou z těch dobrot byly i květákové řízky.
Květák se pro prázdninové vaření náramně hodí. Za málo peněz s ním v kuchyni můžete udělat hotová kouzla......
Květákové řízky asi všichni kuchtíci znají a bylo by zbytečné se tu dlouze rozepisovat o přípravě trojobalu.
Ale v čem se s mnohými z vás budu lišit je obalování květáku... a to zda vařeného nebo nevařeného. Znám spoustu hospodyněk, které květák obalují a smaží "syrový" a spoustu těch, které květák obalují a smaží předem povařený.
Já se připojuji do skupině těch, které květák předem povaří. A to hned ze dvou důvodů. Za prvé nemusím potom květák tak dlouho smažit a za druhé mám krásný květákový vývar z kterého dělám květákovou polévku.
Ale zpátky k vaření. Povařený (někdo syrový) květák rozdělíme na menší růžičky, které jemně osolíme a obalujeme v klasickém trojoobalu.
Součástí trojobalu na květákové řízky je samozřejmě strouhánka. Dávám přednost "domácí strouhánce", kterou si doma sama vyrábím. Struhadlo, starší tvrdé rohlíky a trocha lidské síly..... a domácí strouhánka je hotová........
A řízky máme obalené a nyní už jen zbývá je osmažit.
A máme hotovo. Květákové řízky, brambory, zeleninový salát..... oběd je na stole....
A k obědu nesmí chybět ani květáková polévka. recept najdete ZDE
Z květáku si můžete také připravit květákové placičky. Recept najdete ZDE
A co VY a prázdninová jídla?
Krásný den Alis :-)
OdpovědětVymazatJe to náhodička,dnes jsme měli taky květákový den,ale byly placičky:-) Přidala jsem i hodně strouhaného sýra a byla to pochoutka.Příloha byl bramborový salát-já říkám "rychlý obyč" :-))cibule,okurky,trochu kopru nebo petrželky(nebo obojí)hořčice,olej,sůl,pepř a trošku sladkokyselé zálivky a samozřejmě brambory :-)
Ale tvoje řízečky by taky nebyly vůbec k zahození :-))
Ahoj Alí, moc díky!
VymazatAhoj Alis! Smažený květák miluju! Smažím ho pomalu syrový, víc mi chutná a také proto, že květákovou polévku zase nemusím. Strouhanku preferuji také domácí, to je úplně o něčem jiném. Ale já ty rohlíky nestrouhám, meleme je na masovém strojku, jde to rychle a nejsou tam kusy. Květákové placičky mám také ráda, nejraději také ze syrového květáku a manžel miluje i květák na mozeček. Příští týden jedu zase k mamince a ta už mi avizovala, že by si dala smažený květák.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, moc Tě zdravím!
VymazatAj u mňa zhoda...asi je teraz sezona na karfiol :-) lebo som dnes kúpila na zajtrajší obed dva menšie. Už sa teším, aj my ho mame radi. Možno budu prave tie placky, tie ma zaujali.
OdpovědětVymazatAhoj Mery, placičky doporučuji vyzkoušet :)
VymazatJééé květák, obalovaný jsme měli minulý víkend a placičky také dělám. Jednu dobu jsem ho nejedla ... hrozně mi vadilo, jak je cítit, když se vaří. A teď už mi to nevadí ... naštěstí, je to dobrůtka.
OdpovědětVymazatHezký podvečer ... Věra
Ahoj Věrko, moc Tě zdravím!
VymazatNa květákové placičky mám zálusk už delší dobu. Moje žena se k tomu nějak nemá, budu muset zajít k tobě... :-D
OdpovědětVymazatAhoj Mirku, moc Tě zdravím. Co takhle pustit se do placiček sám a překvapit manželku :)
VymazatTo je dost oblíbené bezmasé jídlo. Jeho přípravu si trošku zrychluju mikrotenovými sáčky - mouku a strouhanku si dávám do sáčků, takže najednou obalím několik růžiček. Někdo dává do sáčku i vajíčko, to jsem zatím ještě nevyzkoušela.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, díky za obalovací vychytávku :)
VymazatAlis ahoj!
OdpovědětVymazatKdyž jsem si četla nadpis: Květákové řízky - tak jsem k němu hned dodala - ty jsme měli včera!!!! :-) No vážně! A já je mám pak strašně ráda za studena k večeři se suchým rohlíkem! :-)
Moji rodičové ještě květák miluji na mozeček - tak to já už tedy ne! :-) A moje neteř Týnka zase miluje květákovou polévku od svojí babičky (mojí mamky) - to by dokázala sníst celý hrnec sama! Samozřejmě během celého dne, ne na posezení! :-DDD
Ale co my a letní jídla? No, když ještě žila babička, tak jsme prázdniny převážně trávili u ní a nebo když měli rodičové dovolenou, tak jsme byli na chatě. :-) A babička nám samozřejmě dělala převážně jídla, která jsme my děti zbožňovaly. :-)
Takže to byly lívance, vdolky, ovocné knedlíky, čudlíky s mákem, placky - bramborové, bramboráky - těch jsme nikdy neměli dost! :-) Přestože babička milovala lečo, italský guláš a hlavně samá zeleninová jídla, tak se vždy přizpůsobovala nám dětem. Nyní už lečo a italský guláš také miluji a zeleninové pokrmy bych mohla mít každý den! :-)
A také si vzpomínám na babiččinou bramboračku, nikdo jiný jí neuměl tak lahodnou jako babička. :-) A nebo, když nám babička uvařila houbovou omáčku, tak jsem měla boule za ušima. Ale co babička není, tak houbovou omáčku já už nejím. Za to bych se teď utloukla po fazolové omáčce. :-)
Alis, přeji krásný den, i když u nás je pěkná zima. ;-)
Ahoooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
Ahoj Šári, moc díky a užij si krásný víkend!
VymazatAhoj Alenko, jak čtu komentáře, nejsem sama, komu ses právě strefila do chuti. Květák mám koupený od včera a bude zítra. Nejdřív ho povařím, polévku máme taky moc rádi.
OdpovědětVymazatA ke květáku nové brambůrky, bude to ňamka, už se těším. A klidně si ho pak dám i za studena. Měj se krásně,pa, moc zdravím. Věrka S.
Ahoj Věruško,moc Tě zdravím a děkuji!!!
VymazatAlis květák u nás byl v týdnu a i já květák si předem trošku vždy povařím :o) Martina
OdpovědětVymazatKvěták nyl nedávno. Mám ho moc ráda. Jen ho u nás jí jenom Šárka.
OdpovědětVymazatRaději než obalované květákové růžičky dělám karbanátky, Ali. Jsou pro mě stravitelnější.
OdpovědětVymazat