Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.
domácí mátový sirup |
Recept na mátový sirup jsem vám tu již představila vloni. Recept najdete ZDE. A pro letošní sirupovou sezonu jsem ho ještě trochu vylepšila - doplnila o více citronu.
Takže letošní domácí mátový sirup jsem připravila takto:
2 hrsti čertvých mátových lístků
1 velký citron pokrájený na kolečka
750 ml převařené, vychlazené vody
asi 650 g krystalového cukru
2 lžičky kyseliny citronové
šťáva z 1/2 citronu
1. den
mátové lístečky opereme a vložíme do hrnce. Přidáme na kolečka pokrájený citron a vše zalijeme 750 ml převařené, vychlazené vody. Necháme 24 hodin vyluhovat.
2. den
Namočené lístky a citron přecedíme. Do přecezené vody přidáme cukr, kyselinu citronou a šťávu z 1/2 citronu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a potom ještě asi tak 4 minutky necháme převařit.
Plníme do čistých skleniček.
A máme hotovo!
A z tohoto sirupu si můžeme připravit úžasný osvěžující nápoj!!!! Sirup stačí zalít vychlazenou perlivou vodou, přidat kousky limetky, led a pár lístečků čerstvé máty ......
A pokud vám vydrží do zimy, pak takový horký čaj s domácím sirupem..no prostě využití je univerzální :)
A ještě pár poznámek o mátě - máta peprná je jednou z bylinek, která napomáhá odstraňovat křeče, zejména křeče trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťav, má protizánětlivé účinky. Kromě sirupu ji můžete použít i do ovocných salátů, koktejlů a také do moučníků :)
Domácí citronový sirup - ten můžete připravovat i v zimě! Recept najdete ZDE
A můj loňský objev sezony - domácí dýňový džus. Recept najdete ZDE
A co VY a domácí sirupy? Vyrábíte také doma sirupy nebo dáváte přednost kupovaným?
jejo Alis to sa mi veru zíde :-) i keď ešte nemám zasadenú mätu, ale plánujem...ďakujem za receptík a teším sa na jahôdkové :-)
OdpovědětVymazatpekný dník
pa Zdenka
Ahoj Zdeni, děkuji za návštěvu!
VymazatZase jsi mne mile překvapila, co všechno zvládneš doma vyrobit. Zdravé a dobré, pardon určitě výborné, to jsi tedy fakt dobrá!
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, moc díky!
VymazatMátový sirup jsem kdysi vyráběla. Přiznám se však, že raději mám mátový čaj bez cukru. :-)
OdpovědětVymazatAhoj Intuice, moc Tě zdravím!
VymazatAlis ahoj! :-)
OdpovědětVymazatJééé, tak koukám na tvé jahodové záhlaví a dala bych si naprosto všechno!!! A víš co? My dnes máme kynuté knedlíky a to jahodové a meruňkové!!! :-)
Koukám, že bych si mátu měla dávat častěji - děkuji za informace, ohledně máty a žaludku. ;-)
Sirup vypadá senzačně. :-) My jsme sirupy také dělávali, dokud babička žila, dělali jsme malinový, z černého rybízu (ten jsem měla já nejraději!!). :-) A Pak jsme dělali jahodový. A babička nám potom dělávala výborný jablečný mošt! Bože - po tom se vždy šíleně zaprášilo!!! :-)
Nyní sirupy už neděláme a jen občas si nějaký koupíme. ;-)
Dýňový džus už jsem také ochutnala a byl výborný. :-) Jediné, co jsem ještě neochutnala a ráda bych, tak dýňovou polévku. :-)
Alis měj se nádherně a ahoooooooooj!!!!!!! :-)
Ahoj Šári, moc Tě zdravím! Až bude dýňová, tak Ti dám recept na rychlou a moc dobrou polívku!!! Měj se moc hezky!
VymazatJůůů, Alis tak to moooc děkuji. :-)
VymazatAlis mátu na své zahrádce mám a na sirup se chystám :o) Martina
OdpovědětVymazatAhoj Marti, moc Tě zdravím!
VymazatTeda Alis tento sirup vypadá skvěle, já mám strašně ráda mátu a mátový čaj piju teplý i studený - na žaludek i bolehlav :-D a s citronem je nejlepší. Jen škoda, že nemám tu vzrostlou mátu, hned bych běžela dělat sirupek :)....Skvělý tip, už ty fotky jsou osvěžující! Krásný den.
OdpovědětVymazatAhoj MArci, díky!
OdpovědětVymazatSirupy ani nevyrábím, ani nekupuju, Ali, dávám přednost čisté vodě. Tvůj mátový sirup se mi ovšem zamlouvá, jenže bych si musela čerstvou mátu koupit, na naší zahrádce se nedá skoro nic pěstovat. :-(
OdpovědětVymazatTak už mám hotovu domácí jahodovou marmeládu, sirup z květů černého bezu a letím na zahradu natrhat další květy na marmeládu a jak tak koukám, tak ještě musím natrhat mátové lístky na další sirup..o)))
OdpovědětVymazatAlis, děkuji za recept na mátový sirup s citronem o)))
Danda
Ahoj Dando,moc díky za návštěvu! Ať se vaření daří!
VymazatStejně dělám i sirup z kopřiv (mladší jsou lepší) a meduňky... asi by to šlo ze všech bylinek. Chystáme se tento týden zkusit lipový květ. Základ je všude stejný, jenom podle chuti upravuju množství citronu.
OdpovědětVymazatVšechny sirupy zavařuju na 10min na 80stupňů do šroubovacích zavařovacích sklenic - nekazí se. Dělávám jich hodně, u nás doma frčí. Manžel má nejraději kopřivu, já květ bezu.
Ivana.
děkuji za super typy!
VymazatAhoj Alis,právě jsem dodělala další dvě várky mátového sirupu.Já je stejně jako Ivanka zavařuji,stačí chvilka,jen aby chytlo víčko,dělám to tak léta a opravdu se nakazí.Letos kromě mátového,mám i kopřivový,bezinkový,akátový,meduňkový a chystám se i na šalvějový.Letos jsem si koupila šalvěj i ananasovou,tak asi vyzkouším i z ananasové šalvěje.Měj se pěkně :-) Alena
OdpovědětVymazatAhoj Alí, moc díky!
Vymazatvyborny napad vyzkousim
OdpovědětVymazatDíky!
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatprávě jsem podle Vašeho receptu vyrobila sirup. Poradíte ještě jak uchovávát? V ledničce?
Nebo ještě raději zavařit?
Díky Martina
Díky za návštěvu! Pokud máte sirupu menší množství a je reálně, že ho tak do 3 týdnů spotřebujete, potom ho můžete klidně mít pouze v chladu, třeba v ledničce. Jinak tím, že ho "klasicky" zavaříte vůbec nic nezkazíte.
VymazatJéžiš to je dobrý, je to krásně jemný a chutná to mnohem líp než kupovaný ice tea....zařazuji do rodinných receptů...
VymazatMátu už jsem chtěla zlikvidovat, neb čaj nikdo moc nepije, ještě, že jsem to neudělala!
Díky
Děkuji za návštěvu!!Moc mě potěšilo, že jste vyzkoušela a co víc, že se povedlo a chutná!!! Pokud mohu doporučit, tak vyzkoušejte i citronový sirup...určitě také nezklame!!!
VymazatMám vyzkoušeno a musím se pochválit,že se mi povedl.Děkuji za super recept!!!!!!!Moc chutný.
OdpovědětVymazatDěkuji za zajímavý recept.Je to vynikající a musím se pochválit,že se mi povedl.Moc nám chutná!!!!
OdpovědětVymazatMoc díky!!! Jsem ráda, že jste vyzkoušela!!!
VymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné do domácích sirupů přidat raději cukr třtinový, děkuji. Adéla
OdpovědětVymazatDobry vecer Alis, zaujimalo by ma, ci je mozne v sirupe cukor nahradit medom, ak ano, v akom pomere, pripadne cukor uplne vynechat. Vasa stranka posobi ako pohladenie duse, dakujem :-). Slavka
OdpovědětVymazatSlávko a Adélo, díky za návštěvu, S použitím třtinového cukru a medu v sirupu bohužel nemám žádné zkušenosti!
OdpovědětVymazatSirup dělám skoro ze všech bylinek co mám v zahrádce a všichni jsou spokojení. Vždy se povedou a hlavně jsou zdravé. Všem šikulkám doporučuji. Věra
OdpovědětVymazatahoj,tak jsem právě dodělala a mátu tam vůbec necítím a to jsem vše dělala podle postupu,spíš cítím tu kyselinu citronovou :-(
OdpovědětVymazatDíky za typ na sirup, domácí přímo milujeme, vlastně ,ani žádné jiné nekupuji, vystačím si s bezovým, a černého rybízu, kteréh jsem měla letos nadbytek a když se zadaří nasbírat maliny, tak v pohodě vyjdu od sezóny k té další.. a mátový vyzkouším strašně ráda, mátu přímo milujeme!!
OdpovědětVymazat