Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Rychlý borůvkový koláč

Stránky

čtvrtek 16. července 2015

Rychlý borůvkový koláč


Na zahrádce jsem otrhala poslední "zahradní  borůvky". Z jejich sklizní mi vydatně pomáhá místní ptactvo :) a tak jsem zachránila alespoň poslední zbytky.   A z natrhaných borůvek jsem jedlíkům upekla borůvkový koláč.... 





Na koláčové těsto jsem použila můj oblíbený základ ze zakysané smetany:

1/2 hrnku cukru (dávám o něco méně)
1 kelímek zakysané smetany
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
(používám hrneček o obejmu 250 ml)
Všechny suroviny smícháme dohromady a vzniklé těsto vlijeme do kruhové koláčové formy (já dávám ještě na dno pečící papír). 



A nyní už jen stačí nasypat borůvky promíchané se 2 lžícema cukru a lžičkou skořice. Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 20 minut.
Tentokrát jsem ani vrch koláče nesypala drobenkou. A pokud u vás v lese právě teď dozrávají borůvky, tak neváhejte a nasbírejte si jich pár do zásoby. V zimě takový rychlý borůvkový koláč přijde vhod....







3 komentáře :

  1. Jé borůvky...tady jsou vzácné a drahé...Vloni jsme byli nahoře v kopcích a tam je prodávali za 7 euro (oproti místním cena lidová) tak jsem si koupila přes kilo a něco namrazila. To těsto ale neznám a zamlouvá se mi moc! :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Borůvky se prodávají i u nás na trhu, ale jsou opravdu dost drahé, tak si jich užij, dokud je ptáčci nespapají. To těsto mi připomíná bábovku stokrát jinak, místo mléka je tam zakysaná smetana, ale méně mouky. Znamená to, že je asi dost řidší, ne?

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...