Dnes jsem tu s klasikou české kuchyně. Připravila jsem pro vás recept na španělské ptáčky. Musím přiznat, že španělské ptáčky příliš často nedělám. Většinou volím jednodušší formu tzv."rozstřelených ptáčků"...ale tentokrát jsem měla pěkný kousek maso, který si přímo říkal o to, aby z něho byly španělské ptáčky....
Na španělské ptáčky budeme potřebovat:
hovězí maso vhodné na závitky (množství dle počtu strávníků)
2 vejce vařená natvrdo
2 párky
4 kyselé okurky
1 cibuli
sůl, hořčici, sůl
vývar na podlití
Maso pokrájíme na plátky, lehce natlučeme paličkou. Masové plátky osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Ke kraji takto připravené plátky položíme kousek vajíčka, párku a kyselé okurky. vše pomalu zavineme a celý závitek uzavřeme a sepneme jehlicí (nebo zavineme nití).
Připravené závitky vložíme do do hrnce ve kterém jsme si předem osmahli cibulku. Závitky z každé strany necháme zatáhnout a dusíme. Během dušení přiléváme vývar. Když jsou závitky dostatečně měkké, vyjmeme je ze šťáva. Šťávu můžeme ještě jemně zahustit moukou.
Jako přílohu u nás podáváme nejčastěji rýži....ale ani knedlíkem nic nepokazíte!
A co VY a španělské ptáčky...také je doma vaříte?
Dala bych si, vypadá to, že se povedly:)
OdpovědětVymazatAhoj Ali, přicházíš jak na zavolanou! Mám v mrazáku plátky masa a pořád přemýšlím co s nimi.. Budou ptáčci! O těch "rozstřelených" slyším poprvé - jak se dělají?
OdpovědětVymazatMálo kdy vidím, že se ptáčci takto krásně povedou :) úplně se mi sbíhají sliny a to je nejím :D
OdpovědětVymazatcara-carob-cooking.blogspot.com
Rozstřelené dělám již dávno - jednoduché, rychlé - vše pokrájet do omáčky.
OdpovědětVymazatManžel je miluje, takže když je uvařím je blahem bez sebe. A když jsou někdy "rozstřílené" nevadil mu to :o)).
OdpovědětVymazatAlena
Práve včera sme ich mali na obed :-)) U nas sú obľúbene a podavam ich so zemiakovou kašou. Namiesto párko davam angl. slaninku ale s parkom sú krajšie vo vnútri. Ahoj pekný týždeň prajem.
OdpovědětVymazatNo vypadají hezky - i když na rozdíl od receptu je na obrázcích použitá klobása nebo vuřt, což je myslím lepší varianta než párek.
OdpovědětVymazatZkuste někdy místo osolení masa potřít lehce plátky sardelovou pastou (tak je to často i v historických kuchařkách)...