Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Nakládané vepřové kousky

Dnešní recept, který přináším je receptem univerzálním. Takto naložené kousky masa můžeme použít do různých salátů, můžeme ho zapéct s těstovinami, smíchat ho s rýží, prostě univerzál. A hlavně maso si můžeme naložit předem a potom stačí už jen osmažit na pánvičce ....


Na přípravu potřebujeme:

500 g vepřového masa
2 vejce
3 lžíce oleje
1 lžíce solamylu
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce magi
sůl dle potřeby

Maso nakrájíme na malé kostičky a osolíme. Vejce, olej a magi smícháme a přidáme ostatní sypké přísady. Dobře promícháme. Přidáme nakrájené maso, promícháme a vzniklou směs dáme do ledničky.
A potom stačí už jen vyndat z lednice, osmažit na oleji.


Vyzkoušejte nakládané kousky se zeleninovým salátem a pita plackami!!


Nově můžete Jedlíka sdílet také na Facebooku!

Domácí koblihy

Je doba masopustů a k té neodmyslitelně patří masopustní koblížky. A tak vám dnes přináším recept na koblížky, které doma dělám svým jedlíkům.



Hned na úvod musím prozdradit, že jedna dávka nikdy nestačí!
Na domácí koblížky potřebujeme:
200 ml vlahého mléka
50 g změklého tuku
2 lžíce rumu
4 žloutky
500 g hladké mouky
80 g cukru
1 celou kostičku droždí
špetku soli
oblíbenou zavařeninu na plnění
Těsto, je jako vždy dílem domácí pekárny. Suroviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu, vložíme do pekárny a zapneme program těsto.



Z vykynutého těsta lžíci oddělujeme kousky těsta z kterého vytváříme malé koblížky. Necháme je na pomoučněném vále kynout a během kynutí koblížky obrátíme, aby byly stejnoměrně vykynuté.
Vykynuté koblížky smažíme z obou stran na rozehřátém oleji. Smažení jde dost svižně, takže nikam neodbíhámeUsmívající se. Osmažené koblížky vyndáme na ubrousek, abychom je zbavily přebytečného oleje. Pomocí zdobičky s dlouhým nástavcem koblížky naplníme oblíbenou zavařeninou. U nás vede jahodová a meruňková!

Už jen přendat na talíř a pocukrovat!



A máme hotovo.

Rozstřelený ptáček


Pro ty, kteří zde čekají návod na likvidaci létajících přátel z živočišné říše: nepokračujte ve čtení a neztrácejte zde čas!
A pro vás, všechny ostatní, přináším další typ na rychlý víkendový oběd Mrkající.
Určitě všichni znáte klasické španělské ptáčky, které se vaří snad v každé kuchyni. Recept na tento pokrm vznikl vlastně nedopatřením.
Původně jsem kdysi chtěla dělat španěláky. Připravila klasické závitky, naplněné okurkou, vajíčkem, kouskem uzeniny a dala cibulku, podlila vodou ... a zřejmě se někde stala chyba! Ať koukám, jak koukám tak závitky povolily, ve štávě plavaly kousky náplně. Stav nevratný - představa, že náplň znovu nandám do rozlezlých závitků mě děsila. A tak mi nezbylo nic jiného než celé dovařit.
A světe div se, výsledek nebyl zas tak špatný.



Tak to byla moje pohádka o tom, jak vznikl rozstřelený ptáček. Od té doby, pokud zrovna nemám maso vhodné na závitkym dělám rozstřelené ptáčky.
Pro tentokrát jsem použila kousky hovězího masa, které jsem pokrájela na kostičky. Maso jsem osmažila na cibulce, osolila, opepřila, přidala 2 lžíce hořčice, 2 rozčtvrcené kyselé okurky, zalila vodou a nechala vařit. Poté jsme přiadala na plátky pokrájený debrecínský párek. Nakonec jsem vzniklou omáčku zahustila a přidala na kostičky pokrájená vajíčka.
A máme hotovo. Jako přílohu jsme zvolila petrželkovou rýži vařenou v mikrovlnce .
A už jen zbývá popřát doboru chuť!!!

Miniindiáni


Miniindiáni


A máme tu pololetní vysvědčení. Určitě stojí za to tu pololetní snahu našich malých jedlíků oslavit něčím sladkým. Čím určitě potěšíte malé jedlíky, tak to jsou miniindiáni. Když to tak píšu tak koukám co "i" se v tom slově schováváUsmívající se. Indiány (mám na mysli cukroví) určitě všichni známe. Vždycky, když je vidím v cukrárně, jak je prodavačka balí do papíru, tak mě hned napadne, jak chudáci asi přežijí transport Usmívající se. Na výrobě indiánků není vůbec nic složitého. Jde spíš o to najít si čas, protože jejich výroba je trošku časově náročnější. Ale výsledek stojí za to!



Na přípravu potřebujeme:
3 bílky
270 g moučkového cukru
1 čokoládu na vaření
80 g 100% tuku
asi 30 dětských piškotů

Bílky s cukrem šleháme nad parou tak dlouho, dokud nám hmota nezačne vytvářet "špičky". Hmotu naplníme do sáčků a pomocí "rovné" špičky nanašíme na dětské piškoty.
Necháme v lednici chvíli zatuhnout a namáčíme v polevě, kterou si připravíme z čokolády na vaření.
Čokoládová poleva :
1 čokoládu na vaření spolu s 80 g 100% tuku rozupustíme ve vodní lázni
Polité indiány dáme do chladu, aby nám poleva ztuhla.



A máme hotovo.



Brokolicový krém


Brokolicová krémová polévka


Na zahřátí a zahnání hladu v zimním mrazivém počasí je polévka tím pravým! Já jsem tentokrát pro své jedlíky připravila brokolicovou polévku.
Brokolice je zelenina plná vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi užitečné a lze ji v kuchyni použít do celé řady pokrmů.


Na přípravu potřebujeme:

1 brokolici
2 menší brambory
1 mrkev
1 cibuli
2 stroužky česneku
sůl
1 kostku masoxu

Brokolici pokrájíme na menší kousky. Oškrábané brambory pokrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme a cibuli a česnek pokrájíme na plátky. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou , osolíme a přidáme masox. Povaříme.
Až jsou brambory v polévce měkké, potom vezmeme ponorný mixer a vše rozmixujeme, aby nám vznikl krásný hladký krém.
A máme hotovo. Do polévky můžeme přidat na kostičky nakrájenýa osmažený chléb. A lžičkou zakysané smetany také vůbec nic nezkazímeMrkající!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...