Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 7. ledna 2013

Domácí bagety


Dnes přináším recept na přípravu malých domacích bagetek. Bagetky jsou malým zpestřením domácího pečení a jsou úžasnou přílohou k letním zeleninovým salátům.





Na přípravu bagetek potřebujeme:
250 ml vlažného mléka
50 g tuku
1 vejce
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
3/4 kostičky droždí

Těsto je už tradičně ponecháno na domácí pekárně. Suroviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu vložíme do domácí pekárny a pekárnu zapneme na program těsto.
Z hotové těsta vyválíme "hada", kterého pokrájíme na stejnoměrné kousky. Z vykrájených kousků vytvarujeme malé bagetky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minout nakynout. Uprostřed každé bagetky uděláme nožem 3 mělké zářezy.
před vložením do trouby bagetky potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme na 200 st. asi tak 20 minut ( do růžova)

Udíme ryby


Uzené ryby

Pokud se vám, tak jako mě, stane, že se vám najednou sejde větší množství ryb, potom doporučuji ryby vyudit!
Domácí uzená rybička je prostě dobrůtka.
Ryby 2 dny před uzením nakládáme do nálevu. Tentokrát jsem použila nálev, který jsem dostala od své známé a musím říct, že je zatím ze všech nálevů, které jsme vyzkoušeli, nejlepší.


Na nálev na naložení ryb k uzení potřebujeme:
do 1 litru vody vlijeme velkého panáka octa a přidáme 6 kusů bobkového listu, 11 kuliček nového koření, 5 rozmačkaných stroužků česneku, na špetku čajové lžičky kmínu. Všechno dohromady svaříme, necháme vychladit a přecedíme.
Vychladlý nálev přilijeme do 7 litrů vlažné vody, přidáme 350 g soli a 1 čajovou lžičku cukru.
Do tohoto nálevu naložíme ryby. Menší ryby nakládáme celé, větší nakrájíme na silnější podkovy. Před uzením ryby vyndáme z nálevu, omyjeme a hurá do udírny.



A takhle vypadají po vyndání z udírny:


Pstruh na másle


Pstruh na másle

Dnes přináším jeden recept na rychlou večeři. Nejenže večeře bude rychlá, ale ještě k tomu i zdravá!
A favoritem dne je pstruh!! V létě jsem dostala hned 2 kousky, a protože nebylo příliš času, dala jsem je zamrazit. A právě dneska přišel ten správný čas, něco z těch fešáků uvařit. Sáhla jsme po osvědčené klasice a připravila je na másla. Je to osvědčená klasika a u nás velmi oblíbená! Na přípravu budeme potřebovat:


1 pstruha
sůl
grilovací koření
máslo
citron a petrželku na ozdobu

Pstruha (samozřejmě zbaveného vnitřností a všeho přebývajícího) osolíme (nezapomeneme vysolit i vnitřek ryby), posypeme grilovacím kořením a vložíme na pekáček. Poklademe plátky másla. Vložíme do trouby a necháme asi tak 15 minut při puštěné vnitřní ventilaci péct.
Podáváme s bramborem, bramborovu kaší nebo zeleninovým salátem.

A co VY? Jakým způsobem připravujete ryby VY? Napiště do komentářů!

Pudinkové čtverečky z listového těsta


Listové těsto je pro moje pečení pomocník k nezaplacení. Listové těsto doma nevyrábím, raději v obchodě sáhnu po hotovém. Ušetřím tak spoustu času a prakticky hned se mohu pustit do pečení. A právě dnes jsem se rozhodla z listového těsta udělat pudinkové čtverečky.



Na přípravu potřebujeme:
1 balení listového těsta
1 vanilkový pudink
400 ml mléka
cukr
Nejprve si v 400 ml mléka obvyklým způsobem uvaříme vanilkový pudink. Za občasného míchání necháme pudink vychladnout.
Mezi tím si připravíme čtverečky z listového těsta, které budeme vychladlým pudinkem plnit.
Listové těsto si rádýlkem nakrájíme na menší čtverečky, z kterých si připravíme " rámeček", aby nám pudink z těsta nevytekl.


Okraje rámečku potřeme rozšlehaným vajíčkem a prostředek plníme připraveným pudinkem. Doprostředka vložíme malou lžičku marmelády, nakládanou višeň, no prostě, co je doma po ruce.


Připravené naplněné čtverečky pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. asi tak 15 minut.

A po 15 minutách máme upečeno:


A zbývá už jen posypat cukrem a můžeme podávat!


A vyzkoušejte i pudinkové čtverečky s čerstvým ovocem!


Kakaové muffiny



Rychý zákusek, rychlá svačinka - to jsou muffiny. Dnes na řadu přišly muffiny kakaové.




Na přípravu těsta potřebujeme:
150 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička sody
1/4 lžička soli
120 g cukru
90 g cukru
125 ml vlažného mléka
1 vejce
60 ml oleje
čokoládové čokofleky (můžeme nahradit i kousky čokolády)

Při přípravě muffinového těsta musíme dodžet několik základních pravidel:
1. nejprve spolu smícháme všechny sypké suroviny
2. v druhé misce spojíme všechny tekuté suroviny
Do dobře promíchaných tekutých surovin lehce vmícháme sypké suroviny - opravdu jen lehce promícháme!!!
Těsto by mělo být tužší konzistence. Nakonec vmícháme čokoládové čokofleky.
Vzniklé těsto naplníme do 2/3 muffinové formy (já formu pro jistotu vykládám papírovými košíčky). Pokud nemáme formu používáme klasické papírové košíčky (pro jistotu dva na sebe).
A teď už hurá do trouby - pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. asi tak 20 minut, aby nám povrch trochu popraskal. Při pečení musíme dávat pozor, aby se nám muffiny příliš nevysušily!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...