Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Drožďová polévka

Stránky

pátek 7. června 2013

Drožďová polévka

Dnes jsem tu s receptem na drožďovou polévku. Polévky přes léto příliš nevařím, ale protože letošní počasí připomíná spíše podzim, tak polévka k obědu přijde vhod!  Dlouhá léta jsem drožďovou polévku nevařila. Nějak jsem jí v dobách školních a závodních jídelen nepřišla na chuť. Ale před několika lety jsem ji poprvé uvařila doma a od té doby patří k mým oblíbeným polévkám.





Na přípravu drožďové polévky potřebujeme:
1 kostku droždí
1 vejce
masový vývar 
1 větší nastrouhanou bramborou
sůl
sádlo (popřípadě jiný tuk)
vodu
libeček




Cibuli pokrájíme na jemné kostičky a osmažíme na sádle. Na cibulku přidáme droždí a necháme ho za stálého míchání  rozpustit.  Přidáme vajíčko a mícháme, až nám vznikne hustší hmota. Zalijeme vývarem, přidáme 1 syrovou nastrouhanou bramboru. V sezoně přidávám ještě  malou větvičku libečku. Povaříme, provaříme  a máme hotovo!
Na konec dle chuti osolíme, popřípadě přidáme špetku polévkového koření.O polévkovém koření více v kořenářském okénku.
A jako přílohu k polévce vyzkoušejte mé oblíbené chlebové hranolky!




A dnes společně opět otevíráme malé kořenářské okénko. Tentokrát na téma polévkové koření. Kromě čerstvých bylinek, celého pepře a nového koření používám na ochucení polévek také "polévkové koření". V obchodech o ně dnes již není nouze. Já jsem si  v poslední době oblíbila  polévkové koření  Vega z Rojíkova koření. 




Vega je polévkové koření, které je bez glutamanu a bez lepku, takže je vhodné k vaření pro bezlepkovou dietu.  Kromě soli je koření složeno ze sušené zeleniny a je zde přidán vitamín B2.



Kromě polévek lze koření přidat také do omáček, salátů či pomazánek. Vega má sympatické 500g balení. Již tradičně doporučuji nakouknout na stránky Rojíkova koření. Kromě Vegy bez  glutamanu jsem tam objevila také dětskou Vegu nebo Vegu houbovou.

A co VY a polévky? Které nejčastěji vaříte?



10 komentářů :

  1. Přiznávám, že my moc polévkoví nejsme. Z kvasnic dělám pouze pomazánku, ta je u nás jedlá. Já občas na polévku dostanu chuť, docela mě láká ten Tvůj návod...no uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, moc Tě zdravím. Pomazánku jsem už dlouho nedělala, díky za připomenutí!

      Vymazat
  2. Ahoj Alis, zdravím tě :) Dlouho jsem nekomentovala, ale sleduju. My polévky rádi a vařím je skoro ke každému obědu. I drožďovou.

    OdpovědětVymazat
  3. Alis ahoj! :-)
    Já jsem drožďovou polévku snad nikdy neochutnala. Musím zapátrat v paměti.
    Jednou jsem u své kamarádky byla pozvaná na oběd - ještě za dob, kdy jsem chodila na ZŠ a pamatuji se, že její maminka vařila polévku a že děsně smrděla, tak jestli to byla ona, myslím si, že jí říkali kvasnicová polévka, ale vážně nevím, zda to byla ona. :-)

    Chceš něco říct? Když jsem si četla tvůj nadpis, tak nevím proč, ale místo Drožďová polévka, jsem četla Dršťková polévka!!!! Tak jsem hned říkala: "Nee, tu já nee!!" :-DDDD

    Alis, přeji krásný den. :-)
    Ahoooooooooooooooj!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Drožďová polévka mi chutná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...