Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Italské rizoto s vejci

Stránky

čtvrtek 23. října 2014

Italské rizoto s vejci


Dnes pro vás mám nachystaný recept na rychlé vaření. Dnes vám tu představím italské rizoto s vejci. Recept není můj, ale pochází z kuchyně mé blogové kamarádky Růženky a opět voní italským létem... Když jsem recept poprvé vyzkoušela, byla jsem opravdu nadšená. A od té doby tohle rizoto dělám dost často. Příprava rizota není příliš náročná a co se týká surovin, tak ty se určitě najdou v každé kuchyni. 







Na italské rizoto s vejci budeme potřebovat:

rýži na rizoto (speciální rýže přímo na rizoto dá se sehnat i u nás, většinou bývá v regálech blízko obyčejné rýže)
cibulku
olej, máslo
asi tak 3/4 l horkého vývaru (já jsem použila  Knoor bohatý bujon drůbeží)
2 vejce
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl, pepř a petrželka





A nyní se můžeme pustit do přípravy......

V hrnci rozpustíme máslo a olivový olej, přidáme pokrájenou cibulku, kterou necháme zpěnit....


Přisypeme rýži, promícháme a přilijeme naběračku horkého  vývaru. 
Já jsme použila želatinový Knorr bohatý bujon drůbeží.
Vím, že domácí vývar je prostě nejlepší, ale když člověk nemá času nazbyt a jedlíci čekají.... 



Za občasného míchání hlídáme, až se vývar vyvaří. .... a pokračujeme v podlévání rýže dál....podléváme a promícháváme...tak dlouho dokud rýže není měkká...a jak píše v originálním receptu Růženka, dokud se nevlní....

a mezi vařením rýže a doléváním vývaru si můžeme zatím rozmíchat vajíčka přidat do nich strouhaný parmezán...


Rozmíchaná vajíčka s permazánem nalijeme do uvařené rýže a dobře promícháme. 




Vajíčka ve spojení s horkou rýží vytvoří úžasnou krémovitou konzistenci.... a  já jsem nevydržela oproti původnímu receptu jsem přidala ještě moji oblíbenu petrželku . Na závěr dosolíme, opepříme a posypeme strouhaným parmezánem.



A pokud jste stejně jako já zvyklí do rizota přidávat zeleninu, houby nebo kousky masa, tak tentokrát vydržte a nic nepřidávejte!!
 Opravdu se to vyplatí! 
Tohle rizoto je samo o sobě natolik dobré, že žádné další vylepšovací suroviny nepotřebuje. A  pozor je dosti syté!  
V kombinaci se zeleninovým salátem ve chvilce vykouzlíme dobrou večeři....




Zdroj receptu - Růženky blog - najdete ho ZDE



A co VY ? Jak děláte rizoto VY?

8 komentářů :

  1. Fukčarinka - Alis určitě tvůj recept vyzkouším. Zrovna jsem sama doma a tak jak se říká chtěla jsem se odbýt polévkou a pak později jen tak dušenou zeleninou na másle. Klasika - mrkev, celer, petržel,to co jsem nespotřebovala při vaření drůbkové polévky. Přidala jsem si tam česnek, cibulku, tymián. Ty jsi mě naladila na rizoto, ale zas tam nemá být ta zelenina, tak tedy nastrouhám na dušenou zeleninu trochu sýru a k tomu třeba graham.Rizoto dělám klasiku - zeleninu a trochu masa - vepřové, nebo krůtí, či kuřecí.
    Chci se zde zmínit o tvém receptu na domácí koláčky bez kynutí. Vyzkoušela jsem je a báječné. Dnes jsem dala na svůj blog ty mnou upečené - foto a odkaz na tvůj blog - nevadí? Moc zdravím a přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Fukčárinko, díky za návštěvu! Jsem moc ráda, že jsi koláčky vyzkoušela a odkaz na Tvém blogu mi vůbec nevadí!!!!

      Vymazat
  2. Ahoj Alis já dělám rizoto takové to klasické ---nejradši z kuřecího masa-samozřejmě s rýží...- mrkví a hráškem :o))) a k tomu kyselá okurka :o)) Takové jednoduché ale nám chutná :o))Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Alenko, vidim ze vajecne rizoto ti opravdu zachutnalo :-) Ja si zas udelam houbove :-)))) To tvoje vypada na fotkach uplne italsky a petrzelka ho jen vylepsi. Zdravim!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc dobře, zkusit bych mohla:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Alis, vidím, co toho neznám. Ani jsem nevěděla, že existuje zvlášť rýže na rizoto. Já dělávám s kuřecím masem, které podusím na cibulce a pak přidám zeleninu, tedy jen mrkev a hrášek, kukuřici můj muž nemusí. A nahoru nastrouhám sýr. Může být dobré i tohle, ale jak to aspoň trochu nesmrdí masem, tak nevím, co by na to řekl manžel. On si přidává salám i do knedlíků s vajíčkem. No jo, co naděláme, že?

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušela jsem včera na večeři, bylo to moje první rizoto a hned super. Děkuji za inspiraci

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...