Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí rajčatový kečup

Stránky

čtvrtek 27. srpna 2015

Domácí rajčatový kečup


Dnes tu mám pro vás nachystaný recept na domácí kečup. Rajčatová sezona je pomalu u konce a tak je nejvyšší čas na výrobu domácího kečupu.....




Výroba domácího kečupu není nijak složitá, není třeba se jí obávat....
Na domácí rajčatový kečup potřebujeme:

1,5 kg rajčat
2  oloupané cibule
2 jablka
2 stroužky česneku

Rajčata, cibuli, jablíčka  a česnek pokrájíme na menší kousky a vložíme do vyššího hrnce. hrnec dáme na sporák a vše za občasného míchání vaříme ..rajčata pustí šťávu, takže není potřeba nijak podlévat vodou. Až začnou rajčata pouštět šťávu tak do hrnce přidáme koření:

1/2 lžičky pepře
1/4 lžičky kari koření
1 lžičku sladké papriky (pokud chcete mít kečup ostřejší, tak můžete přidat i papriku pálivou)
4 hřebíčky
1 lžičku mletého nového koření
2 bobkové listy

Spolu s kořením směs, teď už pomalu za stálého míchání, povaříme. A nyní přichází na řadu konečné dochucení. Já osobně mám raději kečup trošku sladší,  Dle mé chuti do směsi přidávám
100 g krystalového cukru
80 ml octa
Dle vlastní chuti můžete množství cukru a octa změnit...
Povaříme až se cukr rozpustí... a nyní se pomalu blížíme do finále....

Hrnec se skoro hotovým kečupem odstavíme ze sporáku. Pokusíme se vylovit kousky koření (hřebíček a bobkový list). A pomocí tyčového mixeru vše do hladka rozmixujeme.
Rozmixovanou směs přepasírujeme přes cedník a máme hotovo....


Nyní stačí už jen naplnit do skleniček...




A malý typ na závěr...z rajčat, papriky a cukety můžete také vyzkoušet cuketovou směs na topinky podle Verunky...recept najdete ZDE


3 komentáře :

  1. Alis, když jsem měla zahrádku, dělala jsem kečup. Ale nedávala jsem do něj jablíčka. S jablíčky je asi lepší. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych měla zahrádku, neváhám, manžel je totiž kečupový král. Ten si ho dá snad i ke koláči. No tak to jsem přehnala, ale na brambory si ho klidně dává. No, nedá se nic dělat, musíme ho kupovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ali, kečup kupuji občas a dává se třeba k párkům. Tenhle mi připadá rozhodně lepší a myslím že by se dal použít i daleko více. Vyzkouším:-))!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...