Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Uzené ryby


Uzené ryby

Pokud se vám, tak jako mě, stane, že se vám najednou sejde větší množství ryb, potom doporučuji ryby vyudit!
Domácí uzená rybička je prostě dobrůtka.
Ryby 2 dny před uzením nakládáme do nálevu. Tentokrát jsem použila nálev, který jsem dostala od své známé a musím říct, že je zatím ze všech nálevů, které jsme vyzkoušeli, nejlepší.



Na nálev na naložení ryb k uzení potřebujeme:
do 1 litru vody vlijeme velkého panáka octa a přidáme 6 kusů bobkového listu, 11 kuliček nového koření, 5 rozmačkaných stroužků česneku, na špetku čajové lžičky kmínu. Všechno dohromady svaříme, necháme vychladit a přecedíme.
Vychladlý nálev přilijeme do 7 litrů vlažné vody, přidáme 350 g soli a 1 čajovou lžičku cukru.
Do tohoto nálevu naložíme ryby. Menší ryby nakládáme celé, větší nakrájíme na silnější podkovy. Před uzením ryby vyndáme z nálevu, omyjeme a hurá do udírny.



A takhle vypadají po vyndání z udírny:


Máte také najěký osvědčený nálev na naložení ryb? Napiště ho do komentářů!

Grilované kančí plátky


Grilované kančí plátky

Divočina není vhodná jen na svíčkovou nebo šípkovou omáčku,ale je i vynikajícím masíčkem ke grilování. A jako u každého marinovnaá masa, tak i zde platí, čím déle tím lépe!



Vykoštěný kančí hřbet si nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme a osolíme. Takto připravené plátky naložíme do marinády připravené z:
6 lžic oleje
2 lžičky koření divočina
1 lžička papriky
0,5 lžičky pálivé papriky
0,2 lžičky drceného kmínu
1 lžička sušeného rozmarýnu
2 stroužky rozmačkaného česneku
V této marinádě necháme plátky naložené nejméně 2 dny.

Metrovka řez


Metrovka - metrový řez


Tak tenhle metrovka řez sice neměří celý metr, ale je pěkně dlouhý. Je ideálním moučníkem ke kafíčku, když chystáte nějakou velkou rodinou sešlost nebo oslavu.



Na přípravu potřebujeme 2 vymazané a vysyanaé formy ve tvaru srnčího hřbetu do kterých nalijeme následující těsto:
4 celá vejce
350 g cukru
1 sklenka oleje ( moje sklenička má 250 ml)
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 sklenka vlažného mléka
Vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme ostatní suroviny. 1/2 těsta nalijeme do připravené formy a druhou polovinu těsta obarvíme 2 lžícemi kakaa a také nalijeme do formy.
Těsto pečeme na 180 stupňů asi tak 50 minut.

Po upečení a vychladnutí rozřežeme oba hřbety na stejně silné plátky.


Světlé a tmavé plátky k sobě na střídašku slepujeme žloutkovým krémem:
Žloutkový krém :
120 g cukru
30 g hladké mouky
3 žloutky
150 ml mléka
To vše svaříme ve vodní lázni.
Do vychladlého zašleháme 400 g Hery ( nebo másla)
Pro vylepšení můžeme do krému přidat najemno pokrájené želé.


Dáme do ledničky ztuhnout navrch nalijeme polevu připravenou ve vodní lázni z 2 čokolád na vaření a 90 g ztuženého tuku.
Opět necháme ztuhnout.
Hotové řezy krájíme šikmo tak, aby nám krásně vynikly barevné plátky!!

Grilovaná krkovička


Grilovaná krkovička

K létu, prázdninám, dovoleným patří posezení u krbu a samozřejmě se zákousnutím něčeho dobrého. K takovému letnímu posezení se skvěle hodí marinovaná grilovaná krkovička. Můžeme si jí naložit dopředu a až přijde čas našeho posezení, tak jen vyndáme z ledničky a dáváme na gril!


1 kg pěkné krkovičky nakrájíme na plátky, jemně naklepeme a osolíme.
Takto připravené plátky potřeme následující marinádou:
6 lžic oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
2 lžičky grilovacího koření
1 lžička papriky
1 lžička Maggi
1 lžička worchestrové omáčky
Naložené plátky necháme nejlépe přes noc naložené v marinádě, čím déle tím lépe!

A letní grilovačka může začít! Vyzkoušejte i jiné speciality na gril a grilované maso!!

Krém ze salka


Krém ze Salka

Pro zkušené a světaznalé pekařinky nic nového pod sluncem!
Krém ze Salka je snad jedním z nejznámějších krémů. I já ho používám a pěju na něj všude chválu. Jeho příprava nění nijak složitá a náročná. A nýní, když už lze v obchodě koupit Salko rovnou zkaramelizované, tak je hotový hned. Používám ho jako náplň do vánočního cukroví, dávám ho do medovníku, na řezy, no prostě krém univerzál!





Na přípravu budeme potřebovat:
1 Salko - zkaramelizované ( můžeme koupit už hotové zkaramelizované nebo obyčejné Salko 2 hodiny vaříme ve vodě. Necháme nejlépe do druhého dne vychladnout)
1 celé máslo
Salko ručním šlehačem zašleháváme do másla, až vyšleháme krásný krém:).



A máme hotovo!




Krém ze Salka je úžasný do domácí Marlenkyplněných kornoutků, ale i do dalšího cukroví!

 


Vyzkoušejte i jiné Jedlíkovy recepty !

A jaké máte se Salkokrémem zkušenosti VY? Napiště do komentáře!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...