Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Velikonoční aspiková vajíčka

Stránky

čtvrtek 10. dubna 2014

Velikonoční aspiková vajíčka


A jak jsem v minulém článku slibovala, tak jsem tu dnes s dalším velikonočním receptem.  Na netu jsem vloni objevila nápad na výrobu aspikových velikonočních vajíček. No a  znáte mě, nedalo mi to nevyzkoušet. A teď před  velikonocemi nastala ta správná chvíle pro výrobu. A o výsledek se tu samozřejmě podělím s vámi.







Na výrobu aspikových velikonočních vajíček jsem se inspirovala mým osvědčeným receptem na aspik. Originál recept na aspik najdete ZDE
Na aspiková vajíčka jsem recept ovšem trochu upravila.
Co budeme potřebovat?
1 sklenici nakládané směsi ve sladkokyselém nálevu - Moravanka (pozor , pozor existuje i Moravanka v pikantním nálevu  s feferonkou, ta je na můj vkus hodně pálivá), zeleninu pokrájíme na malé kousky
20 dkg šunkového salámu pokrájeného na kostičky
2 vejce vařená natvrdo
25 g  želatiny

Nejprve želatinu smícháme s 5 lžícemi studené vody a necháme ji chvilku nasáknout vodou.
Dále  si připravíme 500 ml tekutiny - já jsem použila přecezený nálev z Moravanky  a do 1/2 l litru dolila vodou a dosladila jsem celé ještě 1 lžičkou cukru. 1/2 nálevu přivedeme k varu. Do vařícího nálevu přilijeme zbylou 1/2 nálevu. 
Do nálevu přimícháme nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, želatinu nevaříme!!!!



A pomalu se můžeme pustit do výroby vajíček. Na aspiková vajíčka budeme potřebovat skořápky z vyfouklých vajíček. Doporučuji si skořápky připravit dopředu. Vršek skořápky opatrně  nůžtičkami odstřihneme tak,aby vznikl větší otvor, kterým budeme aspik vlévat. Vnitřek skořápky důkladně vyčistíme a vymyjeme vařící vodou. Spodek skořápky doporučuji zalepit, popřípadě vypodložit, to proto, aby nám aspik nevytékal ven. A když máme skořápky připravené,tak můžeme začít s plnění. Nejprve nalijeme vrstvičku aspiku a dáme na chvilku do lednice zatuhnout. A pak už přidáme nakrájenou zeleninu, salám a vše zalijeme aspikem.  Takto připravená vajíčka dáme do lednice zatuhnout. Po zatuhnutí stačí už jen opatrně skořápku oloupat.... 

                                          


A tady je  výsledek  mého experimentu...




                                     A jedno aspikové vajíčko na ochutnání jen a jen pro vás......









13 komentářů :

  1. Vypadá to skvěle. Ale nemám odvahu to udělat, nikdo by to tu nejedl..snad někdy jindy.

    OdpovědětSmazat
  2. Aspiková vajíčka jsem vyráběla asi před třemi lety, potom nějak nebyl čas a tak díky za připomenutí. Udělám je. Jindra

    OdpovědětSmazat
  3. Tak to jsem ještě neviděla .... bezva nápad použít skořápky:-)))
    Ajka

    OdpovědětSmazat
  4. Už jsem někde viěla. Jsou nádherná, ale zatím jsem nedělala. :-)

    OdpovědětSmazat
  5. Ahoj Alis! Je to výborný nápad. Ale máme nouzi o vejce, tak nemám skořápky. Uděláme to do formy srnčího hřbetu a bude vymalováno. :D
    Přeji krásný víkend. :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jarmilko, díky! myslím, že srnčím hřbetem nebo formičkami nic nepokazíš :)

      Smazat
  6. Alis ahoj! :-)
    Já jsem přemýšlela, jak jsi je udělala, že jsou opravdu vajíčka! A ty jsi to takhle skvěle vymyslela! No to je super!!!! Vajíčka vypadají nádherně a musí skvěle chutnat. :-)
    Ale víš co se mě absolutně líbí? ty slepičky, v kterých aspiková vajíčka jsou! Ty jsou božíííííííí! :-) No ty jsou nádherné! :-)

    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári,moc díky! Já jsem to jen odzkoušela :) Šári, ty slepičky už jsou holky letitý :) ale ještě udělají hodně parády:)

      Smazat
  7. Alis to je úžasné :o) Vypadá to skvěle...Martina

    OdpovědětSmazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...