|
Velikonoční jidáše
Na velikonoční jidáše používám své osvědčené kynuté těsto.
A tady je recept: Na přípravu těsta potřebujeme:
230 ml vlažného mléka
1 žloutek
50 g změklého másla
500 g hladké mouky
60 g cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 kostičky droždí
citronová kůra
Těsto, jako vždy, za mě udělala domácí pekárna. Pokud pekárnu nemáte, potom stačí udělat klasické kynuté těsto za pomocí kvásku.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky z kterých uděláme malé válečky. Válečky potom rolujeme do různých tvarů dle fantazie každého
|
Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme na 210 st. asi tak 20 minut.
Hotové jidáše můžeme pocukrovat, potřít medem...prostě tak, jak každý rád. U nás se jedí samotné s horkým čajem!
A co VY a jidáše? Také je doma pečete?
A ještě malé připomenutí!
Nezapomeňte některý ze svých velikonočních receptů přihlásit do velikonoční soutěže s Rojikovým kořením.
Podrobnosti o soutěži najdete ZDE.
Prohlédnout si a ohodnotit soutěžní recepty můžete ZDE
Já jidáše už hodně dlouho nepekla, asi co se odstěhovaly děti, ale maminka je pravidelně dělávala každé velikonoce, moc ráda vzpomínám. Také Boží milosti, ale manžel sladké nejí, tak mám smůlu i já. Díky za připomínku.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, díky za návštěvu!
VymazatHurá! Tenhle recept jsem právě teď potřebovala. Peču jidáše každý rok chlapům do práce a pro čarování nad úrodou. Tvar hádek na žebříčku má zajišťovat hojnou sklizeň. A minulý rok byly sice hezké, ale nic moc dobré :d
OdpovědětVymazatAhoj Katy, věřím, že se povedou a budou chutnat!
VymazatPeču je dost často i během roku, chutnají nám, tak je někdy dělám jen tak jako rychlovku, když je chuť na nějakou buchtu.
OdpovědětVymazatAhoj Evi, díky za návštěvu!
VymazatAlis ahoj! :-)
OdpovědětVymazatMňam! Jidáše mám moc ráda! :-). Doma jsme je pekli jednou jedinkrát a byla to úplně jiná chuť než v obchodě a že u nás je mají výborné. :-)
Budu muset doma připomenout, že bychom si je zase mohli upéct! :-D
Alis měj se krásně! Ahoooooooooooooooj! :-)
Ahoj Šári,moc díky!
VymazatMáš tu Alis nádhernou velikonoční atmosféru a jidášci vypadají úplně k nakousnutí :-), škoda, že se moc s kynutým nekamarádím, tak si je asi neupeču - ale sbíhají se mi sliny :-)....Krásné svátky Alis Tobě i Jedlíkům! :-D
OdpovědětVymazatKrásnou velikonoční atmosféru tady máš Alis! a jidášci vypadají nádherně k nakousnutí :-) škoda, že se s kynutím těstem moc nekamarádím, asi si je neupeču -ale sliny se mi sbíhají !-)...Krásné svátky Tobě Alis i Jedlíkům!!! :-D
OdpovědětVymazatAhoj eM, moc díky!
VymazatAhoj Alis! Jidáše máš moc pěkné. :-) Já na Velikonoce ani Vánoce nic nepeču. Děti odešly a pro nás dva to nestojí za to. Navíc sladké nesmím a nyní mě zlobí trouba. Udělám jen nějakou placku ke kafi.
OdpovědětVymazatAhoj Jarmilko,moc Tě zdravím a díky!
VymazatAhoj Ali! Krasni jidaskove - vis,ze jsem je snad nikdy nejedla? Tudiz ani nedelala. Tady nemame ani beranka, zato mame kolombu (holubici) uz ceka ve spajzu:-) Je moc dobra, trochu podobna nasemu mazanci,jen tvar je jiny. Hezke velikonoce!!
OdpovědětVymazatAhoj Růženko,moc Tě zdravím!!!
VymazatTy jidáše mě moc lákají - vyzkoušet !!!
OdpovědětVymazatAhoj Janko, neboj se vyzkoušet!
VymazatDobrý den, Alias! Jsem tu nová a jak brouzdám po receptech, padl mi do oka tento na jidáše. Hned ho vyzkouším, protože jsem je chtěla letos prvně upéct. Děkuji, krásné Velikonoce přeju Tobě a všem příznivcům dobrého pečení a vaření!
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu. Budu ráda, když dáš vědět, jak se pečení povedlo!
Vymazat