Dnes jsem pro vás nachystala takové malé předvelikonoční zamyšlení nad jedním ze symbolů velikonoc, kterým je vejce.
Vejce jsou jednou ze základních surovin, kterou v kuchyni používáme a tak si určitě zaslouží i svůj vlastní článek.
A úvodem několik technických informací:
průměrné vajíčko váží 50g . Takové vajíčko obsahuje 5,5 g tuku, 6 g bílkovin, 200 mg cholesterol. Vitamíny jsou obsaženy pouze ve žloutku. A tak ve žloutku najdeme například riboflovin (B2), vitamín D, fosfor. Žloutek vajíčka obsahuje asi 2/3 denní dávky cholesterolu a tak pro lidi bojující s cholesterolem je doporučená denní dávka 1 vejce denně.
Vaječný bílek neobsahuje žádný tuk a je z 90% tvořen vodou a zbytek tvoří bílkoviny.
Zamysleme se nad tím, na co vajíčka vlastně v kuchyni používáme - do těsta, na obalování, na omelety, přidáváme je i do různých zapečených pokrmů, paštik a samozřejmě jíme i samotná vajíčka.
Taková vařená vajíčka jsou součástí nejrůznějších pomazánek, zavářka do polévek, příloha k omáčkách (koprovka nebo křenová omáčka bez vajíčka prostě není), ke špenátu, k čočce ...
No a uvařit správně vajíčko je doslova věda.
Nedávno jsem se dočetla, že na vaření vajíček existují dvě metody. Nevím, jak vy, ale já jsem znala doposud jen tu jednu - vajíčka vložit do osolené vody, přivést vodu k varu a podle toho, jak chceme mít vajíčka vařená tak vařit (3,6,9 minut). Potom vajíčka zchladit a oloupat.
Nová doba si ovšem žádá nové i postupy... a tak vám tu teď představím tu druhou (pro mě dosud neznámou) metodu,která je založena na principu zbytkového tepla.
Kouzlo spočívá v tom, že se vajíčka vloží do vroucí vody, nechají se ve vodě vařit 1 minutu, po té se odstaví z plotny a nechají se v případě vajíček na měkko 6 minut, v případě vajíček na hniličku 7 minut a v případě vajíček natvrdo 10 minut, stát v horké vodě. Potom se vajíčka zchladí v ledové vodě a oloupou.
A ještě několik vajíčkových rad závěrem:
- čerstvost vajec se dá ověřit jednoduchým způsobem: vejce ponoříme do hrnce se studenou vodou
čerstvá vejce se ponoří až na dno
starší vejce vyplav na povrch
- pokud se vám podaří uvařit vajíčka natvrdo tak, že kolem žloutku je nazelenalý pruh, tak nezoufejte, nejedná se o zkažené vajíčko, ale podařilo se vám vajíčko převařit a došlo zde k vyloučení malého množství síry, která způsobila toto zbarvení.
- přebytek vajíček můžeme také "naložit" - zakonzervovat. Naložit do vápenného nálevu, či do vodního skla. A vajíčka nám tak vydrží mnohem déle.
Zdroj informací: Vajíčková kuchařka - Ona dnes č. 13/2013
A co Vy a vajíčka? Jak vaříte vajíčka Vy?
Ahoj Alis! :-) Sama vařím vejce většinou natvrdo klasickým způsobem. Manžel si je rád vaří na hniličko, což já nikdy netrefím. :-D Vejce nenakládám (už), protože jsme velká rodina a stačíme je zpracovat. Ještě, že našim slepicím vypomáhají křepelky. Jejich vajíčka jsou výborná.
OdpovědětVymazatAhoj Jarmilko, o křepelčích vajíčkách jsem slyšela jen samou chválu. Sama jsem je zatím neměla možnost vyzkoušet.
VymazatAhoj Alis, zaujalo mě to "nové" vaření vajíček. ;-) Už jsi to vyzkoušela? Já vařím klasicky natvrdo 8 minut a poté nechám ve studené vodě vychladit. Jinak vaření bez vajíček si neumím představit. Pěkný víkend. :-)
OdpovědětVymazatAhoj Dáši, ten nový způsob jsem nezkoušela. Zůstávám věrná starému, osvědčenému vaření 3-6-9
VymazatVajíčka mám ráda na všechny způsoby. Díky za připomenutí, vajíček mám v lednici dost. Asi dnes udělám rodině míchaná. .-)
OdpovědětVymazatAhoj Intuice, díky za návštěvu!
VymazatAlis ahoj! :-)
OdpovědětVymazatKrasný a velice zajímavý článek. :-)
Já mám nejraději vajíčka natvrdo a míchaná vajíčka. :-)
Ale třeba ještě nikdy jsem nejedla vejce do ztracena a prý to je veliká dobrůtka. :-)
Alis měj se krásně a ahooooooooooooooj! :-)
Ahoj Šári, moc Tě zdravím. ztracená vejce dělávám do koprovky, chce ti trochu cviku a myslím, že by jsi je v klidu zvládla :)
VymazatU nás se také vejce hodně používají - míchaná, pomazánky, do různých pokrmů a také třeba jen vařená natvrdo. :-D
OdpovědětVymazat