Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Velikonoční aspiková vajíčka

Stránky

čtvrtek 10. dubna 2014

Velikonoční aspiková vajíčka


A jak jsem v minulém článku slibovala, tak jsem tu dnes s dalším velikonočním receptem.  Na netu jsem vloni objevila nápad na výrobu aspikových velikonočních vajíček. No a  znáte mě, nedalo mi to nevyzkoušet. A teď před  velikonocemi nastala ta správná chvíle pro výrobu. A o výsledek se tu samozřejmě podělím s vámi.







Na výrobu aspikových velikonočních vajíček jsem se inspirovala mým osvědčeným receptem na aspik. Originál recept na aspik najdete ZDE
Na aspiková vajíčka jsem recept ovšem trochu upravila.
Co budeme potřebovat?
1 sklenici nakládané směsi ve sladkokyselém nálevu - Moravanka (pozor , pozor existuje i Moravanka v pikantním nálevu  s feferonkou, ta je na můj vkus hodně pálivá), zeleninu pokrájíme na malé kousky
20 dkg šunkového salámu pokrájeného na kostičky
2 vejce vařená natvrdo
25 g  želatiny

Nejprve želatinu smícháme s 5 lžícemi studené vody a necháme ji chvilku nasáknout vodou.
Dále  si připravíme 500 ml tekutiny - já jsem použila přecezený nálev z Moravanky  a do 1/2 l litru dolila vodou a dosladila jsem celé ještě 1 lžičkou cukru. 1/2 nálevu přivedeme k varu. Do vařícího nálevu přilijeme zbylou 1/2 nálevu. 
Do nálevu přimícháme nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, želatinu nevaříme!!!!



A pomalu se můžeme pustit do výroby vajíček. Na aspiková vajíčka budeme potřebovat skořápky z vyfouklých vajíček. Doporučuji si skořápky připravit dopředu. Vršek skořápky opatrně  nůžtičkami odstřihneme tak,aby vznikl větší otvor, kterým budeme aspik vlévat. Vnitřek skořápky důkladně vyčistíme a vymyjeme vařící vodou. Spodek skořápky doporučuji zalepit, popřípadě vypodložit, to proto, aby nám aspik nevytékal ven. A když máme skořápky připravené,tak můžeme začít s plnění. Nejprve nalijeme vrstvičku aspiku a dáme na chvilku do lednice zatuhnout. A pak už přidáme nakrájenou zeleninu, salám a vše zalijeme aspikem.  Takto připravená vajíčka dáme do lednice zatuhnout. Po zatuhnutí stačí už jen opatrně skořápku oloupat.... 

                                          


A tady je  výsledek  mého experimentu...




                                     A jedno aspikové vajíčko na ochutnání jen a jen pro vás......









13 komentářů :

  1. Vypadá to skvěle. Ale nemám odvahu to udělat, nikdo by to tu nejedl..snad někdy jindy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj amelie, díky za návštěvu!

      Vymazat
  2. Aspiková vajíčka jsem vyráběla asi před třemi lety, potom nějak nebyl čas a tak díky za připomenutí. Udělám je. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jindro, díky za návštěvu!

      Vymazat
  3. Tak to jsem ještě neviděla .... bezva nápad použít skořápky:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem někde viěla. Jsou nádherná, ale zatím jsem nedělala. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Alis! Je to výborný nápad. Ale máme nouzi o vejce, tak nemám skořápky. Uděláme to do formy srnčího hřbetu a bude vymalováno. :D
    Přeji krásný víkend. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jarmilko, díky! myslím, že srnčím hřbetem nebo formičkami nic nepokazíš :)

      Vymazat
  6. Alis ahoj! :-)
    Já jsem přemýšlela, jak jsi je udělala, že jsou opravdu vajíčka! A ty jsi to takhle skvěle vymyslela! No to je super!!!! Vajíčka vypadají nádherně a musí skvěle chutnat. :-)
    Ale víš co se mě absolutně líbí? ty slepičky, v kterých aspiková vajíčka jsou! Ty jsou božíííííííí! :-) No ty jsou nádherné! :-)

    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári,moc díky! Já jsem to jen odzkoušela :) Šári, ty slepičky už jsou holky letitý :) ale ještě udělají hodně parády:)

      Vymazat
  7. Alis to je úžasné :o) Vypadá to skvěle...Martina

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...