Dnes si odskočíme od vánočního pečení rovnou ke slavnostně prostřenému vánočnímu stolu. Po kurzu skládání ubrousků tady pro vás mám nachystaný další mini kurz a to mini kurz svátečního stolování. Vánoční cukroví a vánoční dobroty, které jste pro své jedlíky celý advent chystali, se budou krásně vyjímat na vaší vánoční tabuli! A na každou sváteční tabuli patří sváteční příbory, sklenice, skleničky, talíře, talířky.... a možná si (stejně jako já) při přípravě slavnostní tabule lámete hlavu s tím, kam který příbor položit, kam kterou skleničku, lžičku či vidličku dát!
A tady je pár dobrých rad, jak na vánoční stolování.......
Asi nemusím nikomu zdůrazňovat, že základem sváteční tabule je jídelní stůl. A na svátečně prostřený stůl patří sváteční ubrus. Barva, vzor, velikost... to je na vkusu každého. Ale určitě nic nezkazíte čistě bílým, naškrobeným ubrusem (v jednoduchosti je krása) .
Stůl a ubrus už máme a nyni přichází na řadu skládání nádobí na stůl.
Na to, jak nádobí a příbory na stůl naskládat existuje několik základních pravidel:
- před každého stolovníka položíme mělký talíř, na mělký talíř položíme hluboký talíř. Na hluboký talíř položíme složený ubrousek. Tak tady zrovna uplatníme náš malý "minikurz skládání ubrousků".
- co se drží v pravé ruce...patří v pravo, co se drží vlevé ruce...patří vlevo!
- příbory přikládáme k talíři tak, jak půjdou jednotlivé chody za sebou - nejdál od talíře bude příbor na ten chod, který bude jako první! Pokud nevlastníte speciální příbor na ryby či předkrmy, tak si s tím nelámejte hlavu. Oba příbory můžeme nahradit klasickým příborem na hlavní chod.
- dezertní lžičky a vidličky pokládáme před talíř, střenkou k ruce do které patří.
- na vánoční tabuli by ještě neměl chybět talířek na rybí kosti!
A nyní přicházejí na řadu skleničky. Na stole by měly být jen takové skleničky, jaké nápoje podáváme!
- skleničky mají na sváteční tabuli místo vpravo - nad lžícemi a noži
- vně se pokládá sklenička na aperitiv, dále sklenička na víno k předkrmu, sklenka na vodu a sklenice na víno k hlavnímu chodu.
- víno naléváme do skleniček na nožce. Červené víno se nalévá do "břichatých" skleniček s větším objemem. Bílé a růžové víno naléváme do subtilnějších skleniček.
- vodu a minerálku můžeme nalévat do skleniček bez nožky
- pivo můžete nalít do třetinkových skleniček (pivo v půllitru se na sváteční tabuli příliš nehodí)
A tady je malý obrázek, jak by to na stole mělo správně vypadat:
Zdroj obrázku - Vánoce plné nápadů (VPK 1994)
Ať se vám příprava sváteční vánoční tabule podaří!!
A co VY a sváteční tabule?
Alis, zdravím. Tvůj návod na úpravu slavnostní tabule je vynikající. Díky. :-)
OdpovědětVymazatAhoj JArmilko, moc Tě zdravím!
VymazatAlis, moc se mi ten tvůj sváteční stůl líbí, ale mně asi neporadíš. Máme malý stůl, je kulatý a sedí nás u něho pět. Sotva tam dáme talíře a jednu skleničku. Škoda, já vím, ale co nadělám. Ale určitě by to takhle bylo krásnější.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko,moc díky!
VymazatNaučila jste mě a mé vnučky balit ubrousky s příborem, hned jsme to využili o Vánocích. Příště si ale musím pořídit jednobarevné červené urousky, protože ty tištěné když se ohnou tak nejsou už natištěné a tak to nemá ten efekt. Děkuji Míla
OdpovědětVymazatDobrý den, moc děkuji za návštěvu! Jsme ráda, že jste návod vyzkoušeli!!!
VymazatDobrý den, náhodou jsem objevila váš blog a ráda sem chodím vočumovat pro inspiraci a co máte zase u vás nového. Jste moc šikovná. Míla
OdpovědětVymazatJeště jednou moc děkuji!!!!
Vymazat