Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí majonéza

Stránky

pondělí 16. prosince 2013

Domácí majonéza


Dnes přináším recept na pravou domácí majonézu. Připravit domácí majonézu jsem se chystala už pěkně dlouho. A tak jsem se konečně odhodlala a pustila se do díla. Přípravu  jsem neponechala náhodě..nastudovala jsem recept, připravila potřebné suroviny ...A myslím si, že recept se teď, před velkým vánočním vařením, určitě mnohým hodí....














Tak a tady je  recept. Na pravou domácí majonézu si připravte:

2 žloutky z čerstvých (nejlépe domácích) vajec
asi 300 ml slunečnicového oleje
1 lžička hořčice, sůl  a pepř
1 lžička worchesterové omáčky

Do misky vložíme žloutky, přidáme sůl  a metličkou rozetřeme. 


Opatrně přiléváme olej a metličkou stále mícháme (tentokrát jsem na míchání nepoužila žádnou techniku,ale poctivě šlehala metličkou)



A stále po tenkém praménku přiléváme do hmoty olej a mícháme a mícháme....


A za stálého míchání a přilévání  mícháme tak dlouho, až je hmota pěkně tuhá....


A  základní majonézu máme hotovou  a nyní ji dochutíme. Přidáme hořčici, worchesterovou omáčku, pepř a dle chuti osolíme. Vše dobře promícháme. A máme hotovo.....





Důležitou složkou majonézy jsou čerstvé žloutky a olej. Obě suroviny by měly mít před použitím stejnou teplotu. Olej do žloutků nelijeme najednou,ale po malých pramíncích. Olej vždy pečlivě zašleháme....Z chytrých knih jsem vyčetla, že 1 žloutek přijme nejvýše 1/5 litru oleje. 




A ještě několik rad jak na to, když se nám majonéza nedaří...

může se stát, že se majonéza při výrobě srazí - hmota místo aby houstla, tak řídne, olej se odděluje od žloutků a částečky žloutků plavou v oleji. Mohlo se tak stát protože...
1. na žloutky se zpočátku nalilo mnoho oleje
2. žloutek byl špatně zbaven bílků
3. a nebo jsme míchání na delší dobu přerušili..
4. suroviny neměly stejnou teplotu



Ale nezoufejte  a hmotu nevyhazujte. I sraženou  majonézu můžeme napravit! Do jiné čisté misky vložte 1 žloutek zbavený bílků, osolte ho, rozetřete a po malých pramíncích ( za stálého šlehání metličkou) přilévejte "sraženou hmotu"...až nám vznikne majonéza požadované konzistence...




A pokud chcete vyzkoušet domácí majonézu bez vajec, tak recept najdete ZDE

majonéza bez vajec



A co VY a domácí majonéza? Máte nějaký fígl na její přípravu?







15 komentářů :

  1. My majonézu robíme z varených žĺtkov vymiešaných s horčicou dohladka a potom postupne pridávame olej a smotanu. Worčester žiadny. Presný postup nemám, pretože som stratila ťahák. Budem musieť vyžobrať od brata alebo oca. :D

    OdpovědětVymazat
  2. My děláme majonézu z celých vajec,postup i dochucování stejné a je výborná :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fígl nemám. Děkuju za recept. Pamatuju, že mamka ji dělávala jen ze žloutků a oleje. To dochucení hořčicí a worcestrem se mi zamlouvá:)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukněte na kopec tam dělají domácí majonézu tyčovým mixérem a to dokonce
    i z mléka...Šlehat metličkou je zastaralý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na majonézu z mléka a za pomocí tyčového mixeru jsem měla na starém blogu.
      Musím s Vámi nesouhlasit... metlička do kuchyně patří!!!

      Vymazat
  5. Ahoj Alis, majonézu jsem ještě nezkoušela, protože mi vadí ty syrové žloutky. Asi blbost, ale já to mám v sobě. :-( Musím ti ještě poděkovat za tvé úžasné recepty a rady. Dělala jsem pražené oříšky a moooc dobré. Rozdala jsem jako malínké dárečky. Budu dělat další. Myslíš, že část cukru můžu nahradit medem? Měj se hezky. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dagmar díky za návštěvu. Jsem ráda, že oříšky chutnaly :) Budu muset projít starý archiv a dát sem i majonézu bez vajec :)

      Vymazat
  6. Majonézu jsem takto zkoušela - kdysi. Jednou se povedla, podruhé ne a tak stále dokola. Tak je nakonec kupuji a mám to bez vztekání.
    Worchester jsem nezkoušela přidávat. Poslední léta dělá manžel bramborový salát sám, umí ten nejlepší na světě.
    Alis, zdravím a přeji ti hezký předvánoční čas. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Alis, já se přiznám, že jsem majonézu dělala kdysi dávno, ještě když byly děti malé a věř, že byla vždy dobrá! Dělala jsem ji v mixéru, ale olej jsem opravdu přidávala po kapkách a vždy se povedla! Dnes čerstvá vejce nemám a kupuji light a ještě do ní přidávám jogurt, abychom to zvládli. No jo, časy se mění a my taky.

    OdpovědětVymazat
  8. Pan Cuketka dělá majonézu za 5 sekund. http://www.cuketka.cz/?p=3230 Zkoušel jsem to a funguje to. Ale měl jsem z toho nejprve velký strach a nechtěl jsem tomu věřit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirku, díky za návštěvu a odkaz, hned tam kouknu :)

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...