Dnes nepřicházím s žádným převratným kulinářským objevem....dnes tu mám recept na úplně obyčejné flíčky. Určitě většina z vás flíčky doma také pro své jedlíky připravuje.
Pojďte se podívat, jak flíčky dělám já...
Na rychlé flíčky potřebujeme:
3/4 balení těstovin "flíčků" - záleží na vás jestli si zvolíte flíčky drobnější nebo větší, já jsem měla fleky velikosti maxi...
uzený bok
2 vajíčka
1/4 litr mléka
sůl, pepř
Základ flíčků tvoří těstoviny...těstoviny uvaříme v horké a solené vodě. Těstoviny zcedíme.... a teď pozor...přichází a scénu můj nový pomocník..
... mým novým pomocníkem je nový smaltovaný cedník.....dlouho jsem hledala do kuchyně cedník, který bych mohla volně postavit při cezení do dřezu a hlavně aby byl smaltovaný a v bílé barvě. Není opravdu snadné něco takového sehnat. Ale podařilo se mi cedník objevit na stránkách smaltshop.cz . Na těchto stránkách kromě mého nového pomocníka objevíte spoustu krásného smaltovaného nádobí... smalt je prostě klasika :)
Ale zpátky k vaření..... do uvařených a zcezených těstovin přidáme na kostičky pokrájený uzený bok dobře promícháme a dle chuti dosolíme a opepříme. V hrnečku si rozkvedláme vajíčko s mlékem a vzniklou směs nalijeme na těstoviny. Ještě jednou dobře pomícháme a vše přendáme do máslem vymazaného pekáčku.
Ve vyhřáté troubě necháme zapéct..... a tady většinou začíná debata o tom, jak dlouho nechat flíčky zapéct...někdo má rád flíčky s křupavou krustou, někdo naopak ty křupavé flíčky nesnáší... prostě každý dle chuti. U nás vítězí flíčky pouze mírně zapečené :)
Tak a máme hotovo....
A co VY a smaltové nádobí?
Ahoj Alis! Mám pár kastrolů smaltovaných a hodně starých. Zatím slouží. Nejsou oprýskané. Až budou, udělají ještě službu např. u slepic. :D Cedník mám nerezový, který se dá také postavit do dřezu. Jinak jsem si oblíbila nerezové hrnce. Mám takový pocit, že se v nich hned vše nepřipaluje. Jo, nesmí se zapomenout a nechat obsah dlouho škvařit. :D Vaří se mi v nich prostě lépe.
OdpovědětVymazatŠunkofleky máme raději s krustičkou.
Měj se hezky. :-)
Ahoj Alenko,tyhle stare ceske recepty ja miluju! Tady se dela "pasta al forno" - testoviny v troube t.j.zapekane - podobnym zpusobem. Vetsinou pridavaji i besamel..Fleky s uzenym jsou ale klasika :-)) Cednik je paradni :-))!!
OdpovědětVymazatTěstoviny máme také rádi, ale používám široké nudle. A uzené mám nejraději od našeho uzenáře voňavé už na dálku, nejlépe žebra, kde je opravdu i dost masa na obrání i dobrá polévka. Jinak nádobí smaltované moc nemám, většinou nerez, jakož i takový cedník z nerezu. Nevím jak teď, ale dřívější smaltované se snadnou otlouklo. Pěkný víkend!
OdpovědětVymazatFlíčky dělávám, smaltované mám hrnce a rendlíky, staré 30 let, neoprýskané. Jsem spokojená. :-)
OdpovědětVymazatSmaltované používám, jsou lepší než ty s tím černým povrchem, no jak se to jmenuje .... ale to jsem si jednou koupila dva pekáče, párkrát upekla maso a vrstva popraskala a odlupovala se .... děsný.-))
OdpovědětVymazat