Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Flíčky

Stránky

čtvrtek 5. března 2015

Flíčky


Dnes nepřicházím s žádným převratným kulinářským objevem....dnes tu mám recept na úplně obyčejné flíčky. Určitě většina z vás flíčky doma také pro své jedlíky připravuje. 
Pojďte se podívat, jak flíčky dělám já...






Na rychlé flíčky potřebujeme: 
3/4 balení těstovin "flíčků" - záleží na vás jestli si zvolíte flíčky drobnější nebo větší, já jsem měla fleky velikosti maxi...
uzený bok
2 vajíčka
1/4 litr mléka
sůl, pepř



Základ flíčků tvoří těstoviny...těstoviny uvaříme v horké a solené vodě. Těstoviny zcedíme.... a teď pozor...přichází a scénu můj nový pomocník..



... mým novým pomocníkem je nový smaltovaný cedník.....dlouho jsem hledala do kuchyně cedník, který bych mohla volně postavit při cezení do dřezu a hlavně aby byl smaltovaný  a v bílé barvě. Není opravdu snadné něco takového sehnat. Ale podařilo se mi cedník objevit na stránkách smaltshop.cz  . Na těchto stránkách kromě mého nového pomocníka objevíte spoustu  krásného smaltovaného nádobí... smalt je prostě klasika :)


Ale zpátky k vaření..... do uvařených a zcezených těstovin přidáme na kostičky pokrájený uzený bok  dobře promícháme a dle chuti dosolíme a opepříme. V hrnečku si rozkvedláme vajíčko s mlékem a vzniklou směs nalijeme na těstoviny. Ještě jednou dobře pomícháme a vše přendáme do máslem vymazaného pekáčku.


Ve vyhřáté troubě necháme zapéct..... a tady většinou začíná debata o tom, jak dlouho nechat flíčky zapéct...někdo má rád flíčky s křupavou krustou, někdo naopak ty křupavé flíčky nesnáší... prostě každý dle chuti. U nás vítězí flíčky  pouze mírně zapečené :)

Tak a máme hotovo....



                                     

A co VY a smaltové nádobí? 


















5 komentářů :

  1. Ahoj Alis! Mám pár kastrolů smaltovaných a hodně starých. Zatím slouží. Nejsou oprýskané. Až budou, udělají ještě službu např. u slepic. :D Cedník mám nerezový, který se dá také postavit do dřezu. Jinak jsem si oblíbila nerezové hrnce. Mám takový pocit, že se v nich hned vše nepřipaluje. Jo, nesmí se zapomenout a nechat obsah dlouho škvařit. :D Vaří se mi v nich prostě lépe.
    Šunkofleky máme raději s krustičkou.
    Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alenko,tyhle stare ceske recepty ja miluju! Tady se dela "pasta al forno" - testoviny v troube t.j.zapekane - podobnym zpusobem. Vetsinou pridavaji i besamel..Fleky s uzenym jsou ale klasika :-)) Cednik je paradni :-))!!

    OdpovědětVymazat
  3. Těstoviny máme také rádi, ale používám široké nudle. A uzené mám nejraději od našeho uzenáře voňavé už na dálku, nejlépe žebra, kde je opravdu i dost masa na obrání i dobrá polévka. Jinak nádobí smaltované moc nemám, většinou nerez, jakož i takový cedník z nerezu. Nevím jak teď, ale dřívější smaltované se snadnou otlouklo. Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
  4. Flíčky dělávám, smaltované mám hrnce a rendlíky, staré 30 let, neoprýskané. Jsem spokojená. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Smaltované používám, jsou lepší než ty s tím černým povrchem, no jak se to jmenuje .... ale to jsem si jednou koupila dva pekáče, párkrát upekla maso a vrstva popraskala a odlupovala se .... děsný.-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...