Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Plněné karbanátky

Stránky

pátek 5. dubna 2013

Plněné karbanátky

Víkend se nám pomalu blíží a já jsem tu s typem na víkendový oběd. Sekaná, karbanátky či mletý řízek mají určitě místo i ve vaší kuchyni. A tak si dnes naši starou dobrou klasiku trochu vylepšíme a připravíme si plněné karbanátky.

plněné karbanátky

Dnešní recept je obdobou známých "pštrosích vajec", která byla svého času hodně populární. Musím přiznat, že jsem je nedělala příliš ráda, protože zabalit celé vajíčko do mletého masa a potom celé osmažit tak, aby byly všechny strany rovnoměrně osmažené, bylo někdy nad moje síly. 
A tak jsem si sama recept upravila  tak, aby vaření šlo pěkně od ruky.
Na přípravu plněných karbanátků potřebujeme:
mleté maso (množství dle počtu strávníků)
housku pokrájenou na drobné kostičky
mléko
sůl
vejce vařená natvrdo
a koření do mletého masa. Já jsem tentokrát použila již namíchanou směs Karboš z Rojikova koření. O tomto koření vám napíšu více ve svém kořenářském okénku!


Pokrájenou housku zalijeme mlékem  a necháme mléko pěkně vsáknout. Pak přidáme mleté maso, sůl a 2 lžíce koření do mletého masa. Vše dobře promícháme. A necháme chvilku v lednici odpočinout. uvařená vejce oloupeme a překrojíme na polovinu.
Z připraveného mletého masa si vytvarujeme placičku na kterou vložíme vajíčko a rukama namočenýma ve studené vodě vajíčko zabalíme do mletého masa. 
Připravené karbanátky obalíme v mouce a vkládám na pekáček. A pozor nesmažíme na tuku, ale podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté  trouby pěkně péct. Během pečení karbanátky obrátíme.
Jako příloha se hodí šťouchané brambory, bramborová kaše... co, kdo rád !


Z části mletého masa můžete jedlíkům připravit také polévku. Recept najdete ZDE
A taková bramborová bábovka z mletého masa, ta se ke svačině určitě také hodí. recept najdete ZDE





A na závěr tu mám opět malé kořenářské okénko!



dnes vám tu chci napsat něco o koření, které se používá do mletých mas. K ochucení mletého mas jako základ nejčastěji používám sůl, pepř a cibuli. Někdo používá ještě česnek a majoránku a koření dle své chuti. Já jsem tentokrát do karbanátků použila již hotovou namíchanou směs Karboš z Rojikova koření


Směs obsahuje kromě soli,  sladkou papriku, sušený česnek,směs sušené kořenové zeleniny a cibule, oregáno a tymián. Musím přiznat, že jsem se trochu bála, jak výsledek dopadne, protože mi česneková chuť v mletém mase vadí. Ale v kořenící směsi se česnek v chuti ostatních přísad, zejména oregána a tymiánu ztrácí a výsledek mě mile překvapil. 
A pokud  budete chtít kořenící směs Karboš z Rojikova koření také vyzkoušet, potom nakoukněte na stránky Rojikova koření. Najdete zde spoustu dalších známých i méně známých druhů koření. Stránky najdete ZDE


 A co VY a mleté maso?




A mám tu malou agitaci na závěr!  
Přidejte "Jedlíkovi" také své srdíčko :)
Pokud jste Jedlíka ještě nepodpořili, můžete tak učinit  ZDE
Děkuji za podporu!





20 komentářů :

  1. Recept přišel o kousíček později - karbenátky jsem dělala včera. Do paměti si ukládám několik Tvých novinek - obalování v mouce, pečení ve vodě a zvláštní koření. Příště vyzkouším, i když ta voda mě trošku zaráží - nejsou karbenátky rozměklé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, je potřeba karbanátky vkládat do rozehřáté trouby a tak rozměknou. Naopak jsou krásně pevné a uvnitř šťavnaté. Doporučuji vyzkoušet!

      Vymazat
    2. Asi má být NEROZMĚKNOU, že?

      Vymazat
  2. Milá Alis, mleté maso je u nás velmi oblíbené, strašně rád ho vaří můj partner - sám si mele, sám si vaří :). Ale upřímně, já už to někdy nemůžu ani vidět - třeba sekanou. Mnohem raději z mletého masa (hovězího) mám ráda ragú...Ale kupodivu karbanátky můžu, vylepšené vajíčkem můžou být ještě lepší. Bábovková sekaná je teda super nápad, když už tu sekačku - tak na studeno :). Moc se mi líbí Tvé kořenářské okénko - spoustu směsí ještě neznám a ty se vždycky hodí, když se mi nechce vymýšlet a míchat svoje. Krásný víkend!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam mňam...to je zase dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Samé dobrotky. Ten karbanátek bych si hned dala....I v tuto pozdní hodinu a klidně bez ničeho....

    OdpovědětVymazat
  5. Alis ahoj! :-)
    Velice zajímavý recept, mne tedy nejvíce nadchla ta bábovka. ;-)
    Já mám mleté maso (UŽ zase) ráda. Bylo období, kdy jsen při pohledu na něj se mi nedělalo dvakrát dobře. Ale za to mohla teta, která mívala karbanátky více houskové než masové a také mi hodně vadila přímá chuť mletého masa. Dnes když ho děláme, tak ho mamča skvěle okoření a já si na něm pošmáknu. :-)

    Nahlédla jsem na koření a vážně mě uchvátilo - jak cena, tak druhů! Určitě s mamčou zasedneme a nějaké si vybereme. :-)

    A všimla jsem si u tebe v záhlaví bezu. Jéé, hned se mi vybavila bezová šťáva a limonáda! Jako malé děti jsme nechtěly pomalu nich jiného pít, než tuto šťávu a limonádu. Pamatuji si, jak měla mamča na ně veliké zavařovací sklenice na okurky (nebo utopence) a já se hrozně ráda dívala skrze plné sklenice - mívali jsme je na okně, do nich svítilo slunko a bylo to boží. :-) A limonáda byl bublinkatá. :-D
    Mňam!!!! A kokám, že tu máš recept, tak se jdu podívat, copak ty jsi dělala z bezu. ;-)

    Alis ahooooooj a krásný víkend přeji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, moc Ti děkuji. Už se těším až konečně bud ejaro a budeme moc z bezových květů zase vyrábět :) Ta bezová limonáda, ta mě moc láká k vyzkoušení!

      Vymazat
    2. Alis, tady se můžeš nechat inspirovat receptem. :-) A je to vážně lahůdka. My jsme tuto limonádu naprosto zbožňovali. :-)
      Recept zde: http://www.labuznik.cz/recept/perliva-limonada-z-cerneho-bezu/

      Vymazat
  6. jéééj Alis ďakujem za receptík, vyzerá to veľmi chutne!
    paa Zdenka

    OdpovědětVymazat
  7. Recept je zajímavý. Mleté maso je u más oblíbené. Stačí změnit koření a je zase jiný recept.

    OdpovědětVymazat
  8. Alis ahoj, my měly tenhle týden takhle plněnou sekanou a já ji taky mám ráda a na to koření jsme už koukaly a mamině se mooc zamlouvá. Posílám pozdravy od nás

    OdpovědětVymazat
  9. Karbanátky jsem chtěla udělat dneska pro mladé, myslela jsem, že použiju tvůj recept, ale nakonec jsem nevařila, mladí měli zbytky od neděle. Nevadí, udělám tvoje karbanátky jindy.
    Mleté maso používám nejčastěji na sekanou nebo do omáčky na špagety.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...