Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Vepřové řízky - Čarodějka

Stránky

pátek 3. května 2013

Vepřové řízky - Čarodějka



Tak 30.4. - den našich pravidelných proletů máme za sebou a opět nás čeká víkendové vaření.  No a abychom tu atmosféru z našich proletů trochu přenesly  také do kuchyně, připravíme si tentokrát čarodějné řízky :)


Vepřové řízky - Čarodějka





Na  vepřové řízky - Čarodějka budete potřebovat:
maso na řízky (druh a množství dle počtu a chuti strávníků)
sůl
mouku, vajíčko
domácí strouhánku
a koření Čarodějka




Dnes mám popisování postupu pěkně ulehčeno, protože neznám nikoho, kdo by neuměl obalit řízky a tak se zde nebudu moc rozepisovat o tom, jak maso nakrájet, naklepat, osolit...a připravit trojobal.
Ale pozastavím se trochu u směsi na obalování. Jak jsem už avizovala, tak dnešní řízky se jmenují Čarodějka a jsou přímo čarodějné! Jejich čarodějnou chuť  jim dodává  Rojikovo koření, které se  přímo jmenuje Čarodějka! Tohle koření je chuťově hodně specifické a tak dodá celému pokrmu novou netradiční chuť, která vás určitě mile překvapí :). O Čarodějce více v kořenářském okénku!





A teď malé kouzlo.....koření Čarodějka (asi tak 2 lžíce) přimícháme do strouhánky, kterou použijeme na trojobal. A klasické vepřové řízky se změní v netradiční řízky..... čarodějné :)
Tak a nyní už zbývá jen řízky osmažit a máme hotovo.
Jako příloha se k řízkům hodí domácí bramborový salát, nové brambory nebo bramborová kaše. 




A protože řízků nezbývá nikdy dost, vyzkoušejte také další řízkové variace - zatloukané řízky, česnekové řízky  nebo jednoduchý řízek na plech!






A v dnešním kořenářském okénku vám trochu víc představím  Rojikovo čarodějné koření Čarodějka.



Čarodějka je směsí koření, kterou kromě soli tvoří  len, seznam, hořčice, paprika, kurkuma, česnek, chilli, kmín, pepř, fenugert, cukr, majoránka, celer, nové koření, muškátový květ, koriandr, kmín římský, fenykl, kardamom. Tato magická kořenící směs je vhodná při grilování, rožnění, pečení, do omáček a gůlášů. Vhodná i do marinád a k nakládání masa. 
A já jsem ji využila trochu netradičně - přimícháním do strouhánky k přípravě trojobalu.
Pokud vás Čarodějka láká k vyzkoušení,  potom nakoukněte na stránky Rojikova koření. Najdete ZDE spoustu známých i méně známých druhů koření a kořenících směsí!

Koření Čarodějka má prý v sobě kouzelnou moc. Kdo sní pokrm připravený s tímto kořením, ten se zamiluje do osoby, jenž ho připravovala. 

Tak nevím jestli tohle kouzlo zrovna funguje, ale řízky zmizely z mísy všechny.......


A co VY a Vaše řízkové variace?





30 komentářů :

  1. Budu se muset po tom čarodějném koření mrknout:-)))
    Taky někdy řízky kořením, zvlášť ty kuřecí, ale nedávám koření do strouhanky, nýbrž v tom koření obalím maso:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna včera jsem dělala řízky s bramborovým salátem! Ale byly kuřecí, ty máme raději! Taky obaluji kořením maso a nedávám do strouhanky.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se po tom koření podívat, až pojedu do města, bude to asi hezky pikantní, podle složení směsi, ale to mám právě ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, to koření je hoření jehodně zajímavé, takže doporučuji vyzkoušet!

      Vymazat
  4. No dúfam že u nas na Slovensku aspoň podobu zaregistrujem...a možno...skúsim. Veď kuchyňu treba striedať aby stále chutilo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Řízky jsou u nás ve velké oblibě, občas maso potírám česnekem.O koření jsem neslyšela, podle složení by se mně zamlouvalo, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, česnekové řízky také dělávám a jsou moc dobré !

      Vymazat
  6. Alis ahoj! :-)
    Jo tak tyhle jsme při sletu jedly jo? :-DD

    Česnekové řízky podle tvého receptu jsme už měli a jak jsem ti psala, byly moc dobré. :-)

    To koření je hodně zajímavé. :-)

    Alis přeji ti krásný den - u nás leje a leje!!! Napsala jsem to slušně, ne jako děda Komárek! :-DD

    Ahoooooooooj!!!!!!

    P.S.: Já mám nejraději řízky přírodní a klasické si vychutnávám nejvíce na štědrý den. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, tak to je přesně ta bašta, co jsme měly sebou v batohu :)Jsem ráda, že česnekové řízky chutnaly :) Šári, přeji Ti tak krásný víkend!

      Vymazat
  7. Ahoj Alis!
    Mám ráda jakékoliv řízky. Vepřové obalené i přírodní, kuřecí. Kdysi jsem jedla i hovězí, ale to musí mít člověk dobré zuby. :D
    Dnes je ošklivo. Přesně jak píše Šárka.
    Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. AHOJ Alis, a tak proto mi ty řízky v úterý co jsi vzala na let tolik chutnaly, když byly pravé čarodějnické.
    je to prima nápad, my je takhle děláme za s čubricou atky to je prima změna, když chceme někdy zas jiné řízky a to tvoje kořeníčko jdu omrknout, používáme už to Od Antonína, tak asi to vypadá, že zařadíme i tohle. Alis, mějte doma všichni moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verunko, na čerstvém vzduchu a větru byly opravdu čarodějné :) Verunko, tohle koření je opravdu fajn a mají i další druhy,takže doporučuji vyzkoušet.

      Vymazat
  9. Já jsem na řízky totální kopyto, ačkoliv je mám ráda. Buď je mám tvrdé nebo spálené a suché. Nejlepší co dokážu, jsou ty obrácené dopečené ještě v troubě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katy, nic si z toho nedělej, i obrácené jsou dobré!

      Vymazat
  10. Alis, co mi to děláš? Víš jak dlouho jsem sháněla koření Zlaté kuře? Nikde ho neměli, až jedna kořenářka. A teď zase tohle! Přes internet nic neobjednávám, nějak nemám důvěru, tak dá se někde jen tak koupit? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, máš pravdu že v běžných obchodech jsem ho také neviděla. Ale vůbec bych se v tomhle případě nebála ho objednat přes net. Myslím, že ani poštovné není nijak drastické. Já s tímhle kořením i obchodem mám opravdu dobrou zkušenost.

      Vymazat
    2. Tak děkuji za tip. Musím na ty jejich webovky kouknout.

      Vymazat
  11. Ahoj Alis!
    Směs koření má moc krásné jméno,tak věřím,že tohle jídlo ani nemůže nebýt dobré.Na koření mrknu...jinak používám koření od Antonína

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Ali, rizecky jsou urcite skvele, carodejne koreni nemam, ale do strouhanky obcas nejake koreni pridavam. Hlavne mi dela chute ten salat, tady prodavaji neco pod nazvem "rusky salat", je v tom spousta majonezy a nic moc, zkratka vubec nepochopili, oc kraci :-))!!

    OdpovědětVymazat
  13. Mnam hned bych si dala :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  14. Vykouzlit dobrý řízek - tomu nikdy neodolám :) Hodně mě zaujalo to koření, samé zajímavé ingredience - to se nedivím, že řízky, které připravila čarodějka Alis rychle zmizely...u nás se taky nikdy moc neohřejou :). Krásný týden v Jedlíkově!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...