Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Celestýnské nudle

Stránky

čtvrtek 26. září 2013

Celestýnské nudle

S nadcházejícím podzimem začínám opět více vařit polévky...a tak vám tu dnes představím celestýnské nudle, kterými můžete nahradit nejrůznější polévkové zavářky.




Celestýnské nudle jsou ve své podstatě slané palačinky pokrájené na nudličky, popřípadě srolované palačinky, pokrájené na jemné plátky. 
Na palačinky si připravíme těsto ze dvou vajec, dvou lžic hladké mouky a dle potřeby přidáme mléko tak, aby nám vznikla řidší palačinková hmota.  Na pánvičce s trochou oleje usmažíme palačinky. 


Hotové palačinky srolujeme a pokrájíme na nudličky....vložíme do talíře a zalijeme uvařenou polévkou
 



A máme hotovo. 



A co VY a polévkové zavářky? Které nejčastěji vaříte?








18 komentářů :

  1. Milá Alis, celestýnské nudle já miluju už od malička! Právě že zavářky jinak nedělám, kromě toho, že rozmíchám vajíčko ve vývaru :-), ale když už tak jedině tyhle "palačinkové nudle"...Tak bych si hned dala nějakou polívečku...jsem polívková až běda a zvlášť teď na zimu...Tak se měj krásně Alis a děkuji za milé připomenutí této dobroty!!!

    OdpovědětVymazat
  2. nejraději dělám krupicové nočky, smíchám krupici s vajíčkem a pak přes struhadlo hážu do vroucí polévky. Nebo tužší nočky - krupici nahradím polohrubou moukou

    OdpovědětVymazat
  3. Alis, celestýnské nudle dělám ráda. Zavářky střídám podle potřeby. Ale polévky zase nedělám až tak často.

    OdpovědětVymazat
  4. Celestýnské nudle máme rádi. Ale teď jsem zjistila, že to, čemu my říkáme celestýnské nudle, je vlastně svítek.
    Já to dělám bez mléka, jen žloutky, sníh, mouky trošku, sůl a zamíchám do toho bylinky a muškátový oříšek. Je to sušší a víc nasákavé.
    Pravé celestýnské podle tebe ale zkusím.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Alis! :-)
    Musím se ti přiznat, že jsem ještě Celestýnské nudle nikdy nejedla. Už jsem je mnohokrát viděla v pořadech o vaření a nebo vím, že je občas dělá kamarádka svým dcerkám do polévky, ale já sama jsem je ještě neochutnala. ;-)
    My nejčastějí děláme nočky a nejraději mám, když do nich mamča přidá i bylinky, to je pak dobrůtka. :-)

    A víš co? Nedávno jsem jedla poprvé rajčatovou polévku a musím říci, že je úžasná!!!!! :-)

    A také musím ještě napsat, že jak jsme měli dýňovou polévku, tak jsme si k ní udělali chlebové hranolky podle tebe a to byla výhra! Polévku parádně doplňují. :-)
    A chystáme se uvařit dýňovou polévku podle tvého receptu. :-)

    Alis měj se krásně a ahoooooooooooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, moc Tě zdravím! Jsem ráda, že jsi hranolky vyzkoušela :)

      Vymazat
  6. Ahoj Ali, celestynske nudle obcas delam taky, nekdy pridam i trochu sekane petrzelky,spis pro barvu nez pro chut. Jinak se tu dela zavarka ze strouhanky, vejce a HODNE parmezanu a trochu muskatoveho orisku - pokud mate radi, jinak i bez. Vznikne husta hmota, ktera se necha odlezet a pak se strouha na okurkovem struhadle do variciho vyvaru. Jakmile vyplavou, jsou hotove -prakticky hned! Moc zdravim :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Růženko, tak tuhle zavářku vůbec neznáma budu msuet vyzkoušet! Růženko,moc Tě zdravím!

      Vymazat
  7. Ahoj Alis, já miluji strouhání do polévky. Vejce, hrubá mouka, sůl, občas ještě bylinky. Určitě to každý zná pod jiným názvem :) Tohle bych mohla jíst pořád. Jinak jako zavářku používáme noky, rýži, ovesné vločky, kroupy a podobné dobroty. U mě platí, že lžíce by v polévce měla stát :-) vodové vývary skoro nedělám.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Alis,celestýnské nudle znám,taky jsem je jedla,ale přiznám se,že je doma moc nedělám.Máme hodně rádi drobení,většinou do vývarů,ale i nudle,knedličky jakékoliv :-)) a vlastně všechno,nejsme vybíraví :-)) Měj se krásně a přeji ti krásný nový týden i zbytek neděle :-) Alena

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem se šla kouknout na tvoje celestýnské nudle, které jsem ještě nejedla, takže ani nedělala. Není to moc "blencavé"? Nějak se mi na nich něco nezdá, ale zkusit bych to jednou mohla. Já nejraději do vývaru svoje domácí nudličky a nebo játrovou zavářku přes struhadlo. Ale znamenám si: Zkusit celestýnské nudle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, je to zase taková trochu změna. Ale nelekej se!! V podstatě je to palačinka na slanno, nakrájená na nudličky :)

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...