Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Rizoto se sušenými houbami

Stránky

pondělí 2. prosince 2013

Rizoto se sušenými houbami



Začíná nám první adventní týden. Určitě  se mnohé z nás už pustí do prvního vánočního pečení...a bude málo času na velké odpolední vyvařování. A tak vám tu dnes přináším recept na rychlou večeři. Možná si ještě vzpomínáte na to, jak jsem vám tu na blogu ukazovala, jak suším houby ... a právě jejich zásobu jsem do dnešního rizota využila.









A protože stále ještě v rámci projektu Brandnooz testuji Knorr bohaté bujony, tak  jsem i tentokrát použila a vyzkoušela při vaření  kelímkový Knorr bohatý bujon zeleninový. 

Dnešní recept  pochází z kuchyně Emanuela Ridiho a bude nám připomínat léto...sluníčko...Itálii.....(zdravím blogovou kamarádku Růženku :)
Tak a teď už honem ke sporáku. Na rizoto se sušenými houbami potřebujeme:
kousek másla a olivový olej
menší cibulku pokrájenou na kostičky
320 g rýže vhodné na rizoto 
2 dl bílého vína
vývar z 1 kelímku Knorr bohatého bujonu zeleninového (1 kelímek na 500 ml vody) 
60 g sušených hub, které  namočíme asi na 1/2 hodiny do vody (vodu nevylévat!)
petrželku a parmezán



 V hrnci rozpustíme máslo a olivoý olej, přidáme pokrájenou cibulku, kterou necháme zpěnit....



Přisypeme rýži, promícháme a přilijeme víno. Za občasného míchání hlídáme, až se nám víno vyvaří. A nyní nastává čas pro Knorr bohatý bujon. Z bujonu si připravíme vývar.... vývarem po malých dávkách podléváme rýži.....podléváme a promícháváme...
Namočené houby zcedíme, pokrájíme na menší kousky a přidáme do rýže. Přilijeme  zcezenou vodu z hub a necháme zredukovat.
Až je rýže dostatečně vařená, odstavíme hrnec ze sporáku, přidáme kousek másla a přisypeme nastrouhaný parmezán. Promícháme a posypeme neskanou petrželkou. Bohužel nemám listovou petrželku, tak jsem použila moji oblíbenou kudrnku.





A můžeme podávat........





tentokrát jsem opět pokračovala v testování Knorr bohatého bujonu zeleninovému....




- vývarem z bujonu se rýže podlévala, ocenila jsem rychlost uvaření vývaru....
- vývar není přesolený a rýži velmi dobře ochutil
- rizoto mým jedlíků moc chutnalo a ani jim nevadilo, že v něm není nic od masa :)
- a ač jsem příznivcem domácích vývarů, tak  musím přiznat, že i příště pokud nebude domácí vývar po ruce, sáhnu po kelímkovém Knorr bohatém  bujonu. Ten kelímkový mi prostě vychází daleko lépe než klasická bujonová kostka









A co VY a rizoto, jak ho děláte nejčastěji VY?

10 komentářů :

  1. Rizoto s houbala mám moc ráda, ale ten bujón jsem nikdy nezkoušela. Mrknu po něm, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Rizoto na jedničku, já dávám namočené a pokrájené houby na cibulku a pak přidám rýži, postup téměř stejný jako tvůj, výsledek je v obou případech zaručený :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Alenko, nebudes verit,ale prave TED delam k veceri houbove rizoto ze susenych (ceskych!!) hub! Tady davaji jako zaklad bud cibulku,nebo jeste radeji utreny cesnek s petrzelkou-coz jsem udelala i ja. Jinak dalsi postup jako delas ty. Bujon nemam, dala jsem trochu kostky a podlevam horkou vodou. Nejdriv se podusi houby,pak se tam vhodi ryze a pomalu se vse dusi. Ja nakonec pridavam kousek masla a jeden platek taveneho syra. Moc zdravim!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Růženko, moc díky za typ, příště vyzkouším! Moc Tě zdravím!!!

      Vymazat
  4. Děláš mí, Alis, chutě. Rozoto miluju. Takhle dobré umí dcera, tak mi ho někdy dělá. Chce to ale nic neošidit. ANi víno, ani parmezán ničím nenahrazovat.
    Jednou nás můj táta pozval na oběd a hodně se divil, že jsem si dala "jen" rizoto.

    OdpovědětVymazat
  5. Rizoto s houbami jsme ještě nezkoušeli. Většinou do něj dáme obrané maso z uvařené slepice nebo kuřete.
    Tvoje vypadá výborně. Bujón jsem zatím také nezkoušela. Musím se po něm podívat v obchodě.
    Přeji pohodový adventní čas. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...