Sezona medvědího česneku právě vrcholí. A tak nadešel ten správný čas vyrazit na procházku a pár lístků česneku donést domů. Medvědí česnek je bylina, která je zdrojem nejrůznějších vitamínů, je považována za přírodní antioxidant a antibiotikum. Chuťově je dosti výrazný a dost připomíná klasický česnek. V kuchyni se tak dá využít všude tam, kde používáme klasický česnek.
Původně jsem chtěla do medvědího česneku přidat piniové oříšky, parmezán, olej a udělat pesto. Nakonec zvítězila jednodušší varianta v podobě pasty. Pasta se mi zdá v kuchyni daleko více upotřebitelnější. Příprava pasty není nijak časové náročná.....
Na pastu z mědvědího česneku potřebujeme:
2 velké hrsti nasekaných lístků medvědího česneku
1/2 skleničky oleje
Lístky medvědího česneku omyjeme, nakrájíme na menší kousky. Vložíme do vyšší nádobky, přilijeme olej a pomocí tyčového mixeru rozmělníme na pastu.
Výslednou pastu můžete dle chuti osolit. Já osobně ji nijak nedochucuji. Samotná chuť medvědího česneku mi přijde dost výrazná a tak není třeba dochucovat.
Hotovou pastu přendáme do uzavíratelné lahvičky a skladujeme v lednici.
Výslednou pastu z medvědího česneku v kuchyni používám všude tam, kde klasický česnek....
lžičku pasty můžete přimíchat do špaget..
do dušené rýže
přidat do marinády na grilování
a pokud lžičku pasty přimícháte do domácí lučiny, potom máte rychlou, výbornou a zdravou pomazánku
Medvědí česnek mám za zahradou, a tak mi už nezbude nic jiného, než se dát do výroby nějaké té pasty či pesta.
OdpovědětVymazat