Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí koblihy

Stránky

úterý 25. února 2014

Domácí koblihy


Tak a je tu čas masopustu...a k masopustu neodmyslitelně patří koblížky. A protože se i já chystám o víkendu na pečení masopustních koblížků, tak jsem zapátrala v archivu a oprášila svůj recept na koblížky....


rychlé koblihy






Na domácí koblížky potřebujeme:
200 ml vlahého mléka
50 g změklého tuku
2 lžíce rumu
4 žloutky
500 g hladké mouky
80 g cukru
1 celou kostičku droždí
špetku soli
oblíbenou zavařeninu na plnění
Těsto, je jako vždy dílem domácí pekárny. Suroviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu, vložíme do pekárny a zapneme program těsto.



Z vykynutého těsta lžíci oddělujeme kousky těsta z kterého vytváříme malé koblížky. Necháme je na pomoučněném vále kynout a během kynutí koblížky obrátíme, aby byly stejnoměrně vykynuté.
Vykynuté koblížky smažíme z obou stran na rozehřátém oleji. Smažení jde dost svižně, takže nikam neodbíhámeUsmívající se. Osmažené koblížky vyndáme na ubrousek, abychom je zbavily přebytečného oleje. Pomocí zdobičky s dlouhým nástavcem koblížky naplníme oblíbenou zavařeninou. U nás vede jahodová a meruňková!

A malý typ na závěr:)  bílý proužek uprostřed koblihů vám vznikne pokud koblihy smažíme pod pokličkou :)


Už jen přendat na talíř a pocukrovat!

rychlé koblihy




A máme hotovo.


A co VY a koblížky? Jak je děláte Vy?




14 komentářů :

  1. Bílý proužek není dílo pokličky ale je to hladina oleje....v kterém se smaží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu. Mám odzkoušeno, že pokud se koblížky smaží bez pokličky, pak proužek není znatelný.

      Vymazat
  2. Dobrý den, na kolik asi koblížků je prosím to těsto? Předem děkuji za odpověď (:

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za návštěvu! Záleží na tom, jak velké koblížky budete dělat. Já těsto odebírám lžící a většinou je jich tak kolem 25 kusů.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Alis,manžel mě neustále nutí do koblih,ale všude jsem narážela jen na pracné recepty s vykrajováním jedné vrsty pak druhé,ale tento recept je supr určitě vyzkouším a konečně se i manžel dočká.Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlíno, díky za návštěvu!

      Vymazat
  5. Ahoj Ali, tady se kobliham rika "bomboloni" a delaji se cely rok, vetsinou ale se zloutkovym kremem. Nebo z toho sameho testa jen smazene krouzky, obalene v piskovem cukru. Ja je parkrat delala - se zavareninou. Z me zkusenosti musi plavat v oleji a prikryte poklickou kdyz je obratim,aby se udelal bily prouzek.Zdravim!! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Růženko, moc díky za návštěvu!

      Vymazat
  6. Alis ahoj! :-)
    Hmmmmm mňam! :-). Koblížky jsou moooooc velká lahůdka. :-)
    Také je občas děláme a my je máme s tím bílým proužkem, neb je děláme pod poklicí. :-)
    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Koblížky - mňam! Já je tedy nikdy moc nedělala, protože potřebovaly hodně tuku - nezdravého, ale dělávala jsem takové falešné. Takové lepší těsto jak na vdolky, slabší dva pak spojit, ale doprostřed mezi ně dát marmeládu. Taky bývaly dobré, ale manžel sladké nee, tak je nedělám, ale kdyby mne někdo na ně pozval, ráda bych si dala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, díky za návštěvu!

      Vymazat
  8. Nádherné!!! Mňam. Já jsem je ještě nikdy nedělala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...