Dnešní recept určitě většina z vás zná. U nás tohle jídlo patří mezi hodně oblíbené. Brambory dělávám dost často i bez masa, jen tak se smetanou. A vůbec nejlepší na tomhle vaření je, že když se všechno naskládá do pekáčku, zapne trouba, tak pak má člověk pěkně volno....
Na dnešní vaření budeme potřebovat: brambory, mrkev, smetanu, sůl, pepř a maso dle chuti a počtu strávníků ( v mém případě to byly plátky vepřové kotlety)
Brambory a mrkev očistíme a pokrájíme na plátky
Masové plátky osolíme, opepříme a z každé strany opečeme na pánvi na trošce oleje. Opečené maso vložíme do pekáčku, přilijeme i výpek z pánve...a na maso pokládáme brambory a mezi to trošku mrkve...dokud nemáme vše pěkně přikryté..osolíme, přidáme kapku pepře a pokládáme druhou vrstvu...pěkně brambory a mrkev ...(opět osolit, opepřit).
A na závěr vše zalijeme kelímkem smetany... vložíme do vyhřáté trouby pečeme na 180 st asi tak 1,5 hodiny. Brambory spolu s mrkví nasáknou smetanou, která se pečením zahustí...a vytvoří úžasnou dobrotu :)
Výsledek sice není moc fotogenický, ale to na chuti neubírá!
A co VY, také zapékáte brambory se smetanou?
Jo, i když říkáš, že to není fotogenické, určitě to chutná výborně! Brambory se smetanou dělávám opravdu minimálně, abychom prošli dveřmi, ale dobré to je, vůbec smetana i v kombinaci s masem je super!
OdpovědětVymazatVis ze jsem takhle zapekane brambory nikdy nedelala? A zrovna dneska jsme meli veprove kotlety! Tak si zaznamenavam a mam typ na priste...Moc zdravim :-))
OdpovědětVymazatTaky máme rádi, jen mrkev nedávám:-))
OdpovědětVymazatMy to děláme.Už jako malá doma u rodičů jsem to milovala. My to tedy děláme pod přikryté hodinky, pak slijeme vodu a pak dáme smetanu a pečeme další půlhodinu. Manžel má strach, aby to pak nebylo pro děti moc suché.Chci se proto zeptat, když to pečeš odkryté, není to pak vysušené?Díky, že jsi to zrovna dělala a můžu se zeptat.
OdpovědětVymazatAhoj Anni, díky za návštěvu. Já to peču celou dobu odkryté na kombinovaném pečení s horkovzduchem. Suché to opravdu není, spíš jak se to nasákne tou smetanou, tak je to vláčné,.
VymazatDíky.
VymazatU nás se léta podobné jídlo dělá (receptík jsem dnes dala na blog), ale tato odměna ho ještě víc vyladila - Díky, Alis :)
OdpovědětVymazat