Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Bramborový salát

Stránky

neděle 22. prosince 2013

Bramborový salát

Dnešní článek chci věnovat vánoční klasice.....Většina  z nás se už zítra pustí do jeho přípravy.
Bramborový salát o vánocích najdeme na štedrovečerním stole takřka v každé domácnosti. A je to stejné jako s jinými vánočními pokrmy, co domácnost, to jiný recept. Moje kamarádka Marcela přidává do salátu jablíčko pokrájené na kostičky, doma jsem do salátu přidávali pokrájený salám, někdo přidává do salátu uzenou rybičku, hrášek, celer.. no prostě variací na bramborový salát najdeme nespočetně.







Nedávno jsem se v jednom magazínu dočetla něco o historii bramborového salátu.
Počátky bramborového salátu spadají do poloviny 19. století. V Moskvě byla v té době velmi známá restaurace Hermitage, kde šéfoval belgický Lucinao Oliver. A ten připravoval proslavený bramborový salát. Přidával do něj humra, uzený telecí jazyk, lanýže nebo kaviár).  Po Oliverově smrti rodina Rusko opustila a recept na vyhlášený salát si vzala sebou. A tak se salát dostal i do dalších evropských kuchyní. A postupem času se ze salátu vytratily i drahé ingredience, ale bramborový základ zůstal stejný. A v naší kuchyni bramborový salát jako základ vánočního jídelníčku zlidověl až po 2. světové válce ( zdroje informací Billa Gusto zima 2013).





A teď už honem do naší kuchyně.....na náš bramborový salát....


V našem bramborovém salátu nesmí chybět:
vařené brambory (vařené nejlépe den předem)
celer
hrášek
červená papriku
vařená mrkev pokrájená kostičky
vařená petržel pokrájená na kostičky
kyselé okurky nastrouhané na hrubém struhadle
cibule nakrájená na jemno
vajíčko
sůl, pepř
majonéza...recept na domácí majonézu najdete ZDE A pokud chcete vyzkoušet domácí majonézu bez vajec, tak recept najdete ZDE




A ještě malá technická poznámka k hlavní surovině bramborového salátu - k bramborám. Na bramborový salát se nejlépe hodí lojovité brambory, brambory varného typu A, které jsou pevné a i po rozkrájení dobře drží tvar....


A  dalším tradičním vánočním pokrmem, který u nás nesmí chybět je rybí polévka...recept najdete ZDE





A tady je naše letošní vánoční cukroví....pár kousků jen a jen pro vás...








A co VY a Váš bramborový salát? Jaké jsou Vaše tradiční vánoční pokrmy?







9 komentářů :

  1. Ahojky Alis!
    Naše štědrovečerní menu...nesmí chybět valašská kyselica s klobásou,řízky z filé a salát.A do něj...den předem uvařené brambory,šunka,vajíčka,hrášek,okurky a půl na půl tatarka a majonéza

    OdpovědětVymazat
  2. Aj u nas je základom zemiakový šalat, ryba, potom kapustnica a bobaľky ( upečené male buchtičky zaliate mliekom a zasypané makom) toto ja mam najradšej :-) a nakoniec hubová máčanka...(husté sušene hríby na kyslo) Šalat robime podobne ako tvoj, len nepridavam papriku a zeler...možno to zmením :-) Krásne Vianoce prajem Alis.

    OdpovědětVymazat
  3. Alis ahoj! :-)
    U nás samozřejmě také nesmí chybět salát (my do ně dáváme brambory, majolku, mrkev, petržel, kapii, celer, kyselou okurku, měkký salám, trosku plnotučné hořčice, sůl a pepř a trochu octa - mňaaaaaam!). A k němu mají naši řízky z kapra, já mám kuřecí řízek a bráška má pstruha. :-)

    Cukroví máš krásné! :-). My jsme včera dělaly s mamkou kokosky a musely jsme je schovat, protože bych je s bráškou snědli! :-)

    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooooooj :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alis, bramborový salát je samozřejmě podáván i u nás. Oproti tvému jsou jen malé rozdíly. Nedávám petržel, celer ano. A hlavně - brambory nevařím den předem. Všechno míchám dohromady, když jsou brambory ještě mírně, ale opravdu mírně vlažňoučké, chutě se (prý) lépe spojí a rozloží. Chladíme pak už hotový salát.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Alis.
    U nás je na Štědrý večer taky klasika. Rybí polévku i bramborový salát chystám den dopředu, aby se obojí dobře rozleželo. Salát dělám trochu jinak, ale recept psát nebudu, je dost dlouhý.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...