Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Dukátové buchtičky

Stránky

pondělí 17. února 2014

Dukátové buchtičky


Rozhodla obohatit svoji sbírku sladkých pokrmů a pustila se do výroby dukátových buchtiček. Dukátové buchtičky, buchtičky s krémem, jsou pro mě jídlo, které mám spojené se školními jídelnami. Vždycky mi na nich nejvíc chutnal jen ten vanilkový krém, buchtičky jsem k němu ani nepotřebovala. 
Musím přiznat, že jsem buchtičky většinou kupovala už hotové a doma udělal jen vanilkový krém. Ale když jsem naposledy  v obchodě koukala kolik to platíčko buchtiček ( a určitě ne zrovna nejčerstvějších) stojí, tak jsem dospěla k tomu, že je upeču doma....




S přípravou dukátových buchtiček zapomeňte na rychlou večeři :) Příprava se nám sice trochu protáhne, ale výsledné čerstvé buchtičky stojí za to!

Tak a tady je recept - na těsto na malé dukátové buchtičky potřebujeme
1 žloutek
130 ml vlahého mléka
150 ml oleje
300 g hladké  mouky
60 g cukru
1/2 kostky droždí

Suroviny tak, jak jsou uvedeny v receptu vložíme do domácí pekárny, zapneme na program těsto a necháme pekárnu pracovat. Pokud pekárnu nevlastníte, potom je potřeba těsto udělat klasicky ručně.


Z vykynutého těsta uděláme 5 menších bochánků, které vyválíme na stejně silné a dlouhé válečky. 



Válečky vkládáme do vymaštěného pekáčku (já jsem dala pečící papír) a potřeme ze strany rozpuštěným máslem.A nyní nastupuje do práce rádýlko na řezání pizzy...jednotlivé válečky pokrájíme rádýlkem na malé kousky.....


Nakrájené kousky na pekáčku pěkně porovnáme.....


a vložíme do předehřáté trouby péct...na 210 st asi tak 20 minut



A zatímco se buchtičky pečou si připravíme pudinkový vanilkový krém na polití.
Budeme potřebovat:
750 ml mléka
1 balíček  vanilkového pudinku
3 lžíce cukru
1 žloutek
rum 




V 500 ml mléka rozmícháme žloutek a směs dáme zahřát na sporák. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink, přidáme cukr a vše vlijeme do zahřátého mléka. Vaříme stejně jako klasický pudink. Na závěr můžeme do krému přidat lžíci rumu :)





Tak a máme hotovo!





A malý typ na závěr... z výroby dnešní večeře nám zbyly dva bílky...a pokud přemýšlíte co s nimi, potom doporučuji vyzkoušet domácí rychlé kokosky...recept najdete ZDE







A co VY a buchtičky s krémem? Jak je připravujete VY?









22 komentářů :

  1. Ahoj Alis, při pohledu na fotku a titulek jsem se musela smát. Já je dnes pekla taky. Děti mám doma a žádaly si sladký oběd. To je snad telepatie:o) Dělala jsem je z běžného kynutého těsta na buchty a byly výborné.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, taky si buchtičky ze školní jídelny pamatuju. Ono totiž sladká jídla byla ve školní jídelně určitou zárukou, že to bude fakt k jídlu a člověku na talíři nepřistane neidentifikovatelná hmota neurčité konzistenci i chuti (z titulu věci alespoň poznáte, že to má být sladké a tak to taky sladké bude). Slaná jídla tam prostě neuměli. Nedochucené cosi (zhusta smažené), často taky z kontroverzních surovin jako játra nebo špenát, čímž v mnoha lidech školní jídelna doživotně vypěstovala odpor k jakékoli zelenině nebo vnitřnostem. Ale tipla bych, že ty vaše jsou rozhodně poctivější (minimálně šodó odhaduju na prostý puding z prášku)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu, jo školní jídelny se podepsaly na mnohých z nás :)

      Vymazat
  3. Sladká jídla nemusím, ale při pohledu na ty naservírované buchtičky bych si je po mnoha desítkách let dala, vypadají moc chutně...

    OdpovědětVymazat
  4. Na buchtičky s krémem se chystám už delší dobu, dělávala jsem je, dokud byly moje děti malé dost často. Teď je udělám vnoučátkům, až zase někdy budu hlídat.

    OdpovědětVymazat
  5. Alis ahoj! :-)
    Musím se ti přiznat, že mě hodně dlouho buchtičky s krémem nechutnaly. A to hlavně kvůli tomu krému!
    Na ZŠ to dopadlo vždy tak, že když jsme je měli k obědu, tak já snědla jen ty buchtičky a krém dojedla kamarádka. :-)
    Dnes mi buchtičky moc chutnají. :-)
    Doma je moc často neděláme a naposledy jsme si je udělali od Dr. Oetkera a pošmákli jsme si. :-)
    Alis měj se moc hezky a ahoooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju je a zase miluju. Ve školní jídelně jsem dostávala vždy dvojitou porci a jedla a jedla, i kdybych měla prasknout. Teď to mám blbé, protože manžel sladké moc nemusí a dělat je jen pro jednu osobu??? Stavím se u vás, jestli něco zbylo, jooo???

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Ali, buchticky jsou sen meho mladi, delavali je ve skolni jidelne a byly vyborne, nikdy jsem nevynechala!! Tady se sice nedelaji sladke obedy ani vecere, ale jako moucnik bych mozna uspela...A kdyz ne,mam chut si je udelat z mensi davky jen pro me :-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Dukátové buchtičky u nás milujeme a tak je dělám hodně často ♥♥ Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, já na ně normálně dostala hroooznou chuť. Asi je dle tvého receptu zítra udělám. Já je dělám kapku jinak, mám trošku jiné těsto, prostě klasické kynuté jako na buchty a ten vanilkový krém dělám bez pudinku. Zprvu jsem si myslela, že ty taky, ale pak mi došlo, že tam máš asi chybu. Je tam 1 balíček vanilkového cukru a asi tam má být pudinku. Zkusím to dle tebe z pudinku, už se moc těším. Díky za novou inspiraci ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu . Ano, krém dělám s pudinkem, hned jsem to do receptu dopsala...díky za připomenutí!!!!

      Vymazat
  10. Ahoj,chtěla jsem se zeptat zda 150ml do buchtiček není moc.

    OdpovědětVymazat
  11. Bohužel se mi dukátové buchtičky dle tohoto receptu vůbec nepovedly... Zůstanu tak u svého osvědčeného receptu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu. To se bohužel může stát, že ne každému recept vyhovuje. Budu ráda, když se podělíte o ten váš"buchtičkový recept"

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...