Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 22. května 2013

Sezona jahod

Brzy nám začne jahodová sezona..... Mám na mysli sezonu našich jahod ze zahrádek. Protože sezona jahod v obchodech ta už dávno začala a dneska není problém jahody v obchodech koupit po celý rok.
Ale není nad jahody ze zahrádky, čerstvě utržené, plné sluníčka a chuti....




úterý 21. května 2013

Marmeláda z květů černého bezu


Dnes jsem opět trochu zapátrala v archivu a oživila pro vás recept na marmeládu z květů černého bezu. Černý bez brzy začne kvést a tak se recept některým z vás určitě hodí!

rosol z květů černého bezu




pondělí 20. května 2013

Knižní okénko

O víkendu vítr pomalu utichal, vykouklo sluníčko...no nebyla by to škoda být doma u sporáku :) A tak jsem si opět odskočila z kuchyně dočetla jsem knížku, kterou vám tu v knižním okénku dnes představím.
Knížka se jmenuje Jmenuji se X - Láska, co spaluje. Touha, co ničí a její autorkou je A.J.Molloy. A.J. Molloy je pseudonym známé a úspěšné autorky, která žije v Londýně. Knížku vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment.

Největší obrázek výrobku Jmenuji se X – Láska, co spaluje. Touha, co ničí.

pátek 17. května 2013

Těstovinový salát s tuňákem

Salátů není nikdy dost! Dají se jíst ke svačině, k večeři, k obědu  Dají se jíst studené i teplé. A o surovinách ani nemluvě. Saláty dělávám hodně hlavně v letních  měsících, kdy je dostatek čerstvých surovin. No a samozřejmě další výhodou, kterou nesmím opomenout je rychlost přípravy.



Tak a dnes jsem pro vás nachystala jeden z mých nejoblíbenějších salátů - těstovinový salát s tuňákem.

pondělí 13. května 2013

Domácí čokoládové cookies podle Verunky


Dnes vám přináším recept na malé domácí sušenkování. Tenhle recept jsem v únoru objevila na blogu u Verunky a od té doby jsem tyhle sušenky pekla už  mockrát. Troufnu si říct, že jsou opravdu návykové!





neděle 12. května 2013

Výherci soutěže o Velkou japonskou kuchařku


Dnes spěchám, abych vám tu představila výherce Jedlíkovy soutěže o Velkou japonskou kuchařku.
Ve čtvrtek jsem tu vyhlásila soutěž o jeden výtisk Velké japonské kuchařky. Do soutěže se mohl přihlásit každý, kdo zanechal v komentáři pod článkem odpovědi na položené otázky. A jak jinak otázky se týkaly japonské kuchyně!







čtvrtek 9. května 2013

Jedlíkova soutěž o Velkou japonskou kuchařku


V minulém článku jsem vám tu představila Velkou japonskou kuchařku  a avizovala jsem vám, že si brzy budete moc zasoutěžit o jeden výtisk této kuchařky. A den "D" nastal a soutěž právě dnes začíná!





Pozor, pozor!!!! Soutěž začíná!!! 

Soutěžíme o Velkou japonskou kuchařku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment!



pondělí 6. května 2013

Velká japonská kuchařka


A opět společně otevíráme malé knižní okénko.Tentokrát vám tu představím knižní novinku, kterou je Velká japonská  kuchařka. Autory této kuchařky jsou Tomio Okamura a Mie Krejčíková- Okamura. Kuchařku vydalo nakladatelství Fragment. Tato kuchařka je vůbec první japonskou kuchařkou na českém trhu!
Na vydání této kuchařky jsem se moc těšila. Byla jsem velmi zvědavá, jakým způsobem se autoři   pokusí  představit japonskou kuchyni českému čtenáři.


Největší obrázek výrobku Velká japonská kuchařka


pátek 3. května 2013

Vepřové řízky - Čarodějka



Tak 30.4. - den našich pravidelných proletů máme za sebou a opět nás čeká víkendové vaření.  No a abychom tu atmosféru z našich proletů trochu přenesly  také do kuchyně, připravíme si tentokrát čarodějné řízky :)


Vepřové řízky - Čarodějka



pondělí 29. dubna 2013

Grilování

čarodějnice


Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak  jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších  velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený  na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.




Ale dost rozjímání  a zpátky ke grilování. 

pátek 26. dubna 2013

Květákové placičky



Dnes jsem pro vás nachystala květákové vaření. kromě obalovaného květáku v trojobalu, můžete vyzkoušet také květákové placičky.
Tyhle placičky z květáku sice vzhledově nevypadají nic moc, ale jejich chuť to vynahradí




úterý 23. dubna 2013

Rychlá tuňáková pomazánka


Už mockrát jsem vám tu psala, že pomazánky jsou záchranou rychlé svačiny, či večeře. Pomazánky připravuji jedlíkům poměrně dost často. A stejně jako u polévek, člověk točí stále dokola ty své oblíbené a  jedlíky žádané. Ale jednu z mých oblíbených jsem vám tu ještě nepředstavila. Takže dnes jsem tu s receptem na rychlou tuňákovou pomazánku.


tuňáková pomazánka




pondělí 22. dubna 2013

Knižní okénko

Dnes jsem rychle odběhla od sporáku, dnes nevaříme, dnes si budeme číst! V malém knižním okénku vám tu chci představit dva velmi zajímavé thrillery z nakladatelství Fragment



Největší obrázek výrobku Thriller – Zrádný anděl   Největší obrázek výrobku Thriller – Výkřik do tmy




čtvrtek 18. dubna 2013

Pečená kuřecí stehýnka

Už se nám zase pěkně blíží víkend!  No a s ním samozřejmě přicházím i já se svým typem na víkendové vaření. A mým dnešním typem jsou rychlá kuřecí stehýnka. Kuřetem k víkendovému obědu určitě nic nepokazíte...

Pečená kuřecí stehýnka



pondělí 15. dubna 2013

Pórkový krém


Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádnou polévku. Bude to asi tím, že člověk v kuchyni stále točí dokola stejné, u jedlíků oblíbené polévky. V našem případě jsou to zejména masové vývary, krupicovo -mrkvová polévka, česnečka, gulášovka, polévka z mletého masa a nesmím zapomenout na květákovou polévku.
A koukala jsem, že jsem vám tu ještě nepředstavila pórkovou polévku, vlastně pórkový krém, který také dost často v naší kuchyni připravuji.



pórkový krém




pátek 12. dubna 2013

Jablečné taštičky z listového těsta

Dnes přináším recept na rychlé víkendové pečení. O výhodách listového těsta jsem vám tu již několikrát psala a dnes vás opět přesvědčím o tom, že je dobré mít doma vždy jedno listové těsto po ruce.

Jablečné taštičky z listového těsta


pondělí 8. dubna 2013

Mrkvovo-zelný salát Coleslaw


Dnes přináším recept na přípravu mého oblíbeného zelného salátu Coleslaw.
Poprvé jsem se s tímto  salátem setkala při svém americkém putování v době, kdy KFC a  fast foody všeho druhu  nebyly u nás na každém rohu a v našich kuchyních frčel okurkový salát s octovou zálivkou.

zelný salát Coleslaw


Coleslaw je salát typický pro jeden, i u nás již velmi známý, kentucký fast food. Ač by se mohlo zdát, že je typicky americkým salátem, tak jeho původ spadá do Evropy a do Ameriky se dostal až s nizozemskými přistěhovalci. 


pátek 5. dubna 2013

Plněné karbanátky

Víkend se nám pomalu blíží a já jsem tu s typem na víkendový oběd. Sekaná, karbanátky či mletý řízek mají určitě místo i ve vaší kuchyni. A tak si dnes naši starou dobrou klasiku trochu vylepšíme a připravíme si plněné karbanátky.

plněné karbanátky

úterý 2. dubna 2013

Jak vyčistit příbory?


A máme po velikonocích. Určitě jste pro své jedlíky připravili spoustu dobrot, které bude ještě dnes dojídat...a tak dnes nebudu vařit ani já. Ale přináším malý typ do kuchyně....
Možná si ještě pamatujete, jak jsem vám před vánoci přinesla typ na to, jak vyčistit formičky na cukroví.
A protože moje kávové lžičky už dlouho volaly po očistě, rozhodla jsem se stejný postup použít i na ně. Kávové lžičky nebyly sice v tak žalostném stavu jako formičky, ale trocha lesku by jim určitě neuškodila. Myčku na mytí  nádobí nemám a tak jsem použila osvědčený recept, který lžičkám vrátil život a lesk :)



jak vyčistit příbory

pátek 29. března 2013

Krásné velikonoce!


Dnes bych vám všem mým pravidelným návštěvníkům, ale i vám, kteří  jste na "Jedlíka" zavítali úplně náhodou, popřála krásné prožití velikonočních svátků!



Prožijte velikonoční svátky v kruhu svých blízkých, v klidu a pohodě!

čtvrtek 28. března 2013

Červená čočka s vejci

Dnes jsme tu s malou inspirací na jednoduché postní jídlo. Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný recept s luštěninami. Luštěniny svým jedlíků opravdu často nepřipravuji. Červená čočka je však malou vyjímkou.


červená čočka s vejci


pondělí 25. března 2013

Velikonoční krupicová hlavička



Minule jsem vám slíbila recept na další tradiční velikonoční pokrm.



A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...


Tak tentokrát se s vámi podělím o recept podle kterého děláváme hlavičku u nás v Jedlíkově. 

sobota 23. března 2013

Velikonoční zajíček

Jak jsem vám minule slíbila, tak  jsem dnes tu s malou inspirací na velikonoční pečení. Recept na velikonočního zajíčka se určitě hodí i některým z vás.




velikonoční zajíček


čtvrtek 21. března 2013

Velikonoční vaření


Velikonoční perníčky máme upečené a tak jsem trochu zapátrala v archivu a připravila pro vás malou inspiraci na velikonoční vaření a pečení. 



domácí  velikonoční beránek
Domácí beránek z olejového těsta

Určitě ani u vás nebude na velikonočním stole chybět velikonoční beránek. Já dělávám beránka z olejového těsta. Těsto je rychlé, po upečení krásně vláčné a beránek jde z formy dobře vyklopit. Recept na domácího olejového beránka najdete ZDE



úterý 19. března 2013

Výsledky jarní soutěže




Trantadaddááááááááá ....jsem tu s výsledky naší malé jarní soutěže!
Moc děkuji všem, které našly odvahu a do soutěže se zapojily.


Určitě už netrpělivě vyčkáváte, kdo že ze soutěžích byl vylosován?
Jedlíkovou nezávislou porotou byly vylosovány následující výherkyně:



sobota 16. března 2013

Velikonoční medové perníčky

Dnes jsem tu s malou inspirací na předvelikonoční pečení. Kromě tradičního velikonočního beránka a mazance nesmí  na našem velikonočním stole chybět velikonoční perníčky. Perníčky jsou takovým univerzálním druhem cukroví, které můžete péct takřka po celý rok...na vánoce, velikonoce. A jejich další obrovskou výhodou je, že vydrží poměrně dlouhou dobu (pokud je jedlíci neobjeví a perníčky se nevypaří).

velikonoční medové perníčky




pátek 15. března 2013

Bramborová bábovka s mletým masem


Malou změnou, kterou určitě potěšíte všechny masojedlíky, je bábovka. Ne, nelekejte se, není to sladká bábovka k odpolední kávě, ale slaná bábovka s mletým masem.




středa 13. března 2013

Domácí Pacholík

Dnes vám představím recept na rychlý a opravdu jedlý dezert. Minule jsem vás tu zvala na návštěvu stránek TradicniRecepty.cz a právě odtud jsem dnešní recept okoukala.
Receptů na domácí Pribináčky, Pacholíky či Smetánky  koluje ve světě spousta. Tenhle recept mě zaujal hlavně  tím, že je rychlý a jednoduchý na přípravu ... a výsledek stojí opravdu za to!


Domácí Pacholík


pondělí 11. března 2013

Pozvánka na návštěvu

Dnes je jeden z mála dnů, kdy nevařím :). Dnes si vás totiž dovolím pozvat na návštěvu do jiné (než mojí) kuchyně! 
Ráda bych vás pozvala na návštěvu zajímavých stránek s recepty české, evropské a světové kuchyně, stránek pro všechny lidi s láskou k vaření.... a těmi stránkami jsou TradicniRecepty.cz. 

TradicniRecepty.cz

Nadšencům a milovníkům dobrého jídla se na těchto stránkách podařilo dát dohromady velkou "rodinu"  příznivců dobrého jídla a vytvořit tak velkou zásobárnu receptů. Musím přiznat, že už jsem si zde vyhlédla několik receptů, které otestuji na svých jedlících! Věřím, že zde najdete inspiraci i vy!
Na stránkách je vidět, že jsou dělány s radostí a nadšením pro vaření!
Kromě spousty inspirace na vaření a pečení na stránkách najdete i gastronomický magazín s poněkud netradičním názvem Fidel Gastro. Byla jsem velice potěšena, že právě na těchto stránkách a v tomto magazínu dostal prostor také Jedlík.....pokud vás zajímá, jak návštěva dopadla....tak přijměte malé pozvání Pozvánka je ZDE!


sobota 9. března 2013

Jedlíkova jarní soutěž


Od té doby, co se Jedlík přestěhoval na novou adresu jsme tu ještě neměli žádnou soutěž!
A tak jsem se s blížícím se jarem a nadcházejícími velikonocemi  rozhodla pro vás uspořádat 
malou jarní soutěž 


A protože jsme na "Jedlíkovi" bude se i tentokrát soutěž týkat vaření! 

středa 6. března 2013

Domácí gulášová polévka

Dnešní recept je většině z vás určitě dobře známý. Gulášová polévka, buřt guláš, bramborový guláš....to je klasika rychlého vaření. Gulášovku dělávám většinou tehdy, když potřebuji opravdu hodně rychlou večeři a nebo polévku k nějakému sladkému pokrmu.

gulášovka
domácí gulášová polévka



neděle 3. března 2013

Domácí sýr Lučina


A je tu další z řady mých kuchyňských experimentů. Za tento recept opět vděčím paní Nadě, která mi tuto inspiraci zaslala.
Po domácích škvarcích z mikrovlnky přišla na řadu domácí Lučina!
Nejsem odborník na technologii výroby mlékárenských produktů a tak jednoduchost, která z receptu vyplývala, ve mě příliš důvěry nevzbuzovala. Vyrobit Lučinu v domácích podmínkách, bez přidání všelijakých konzervantů, emulgátorů ? Ale znáte mě..musela jsem se do toho pustit a přesvědčit se, zda to funguje.

domácí Lučina


čtvrtek 28. února 2013

Masové závitky s kyselým zelím


A jsem tu opět se svým tradičním typem na víkendové vaření. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na trochu vydatnější oběd v podobě masových závitků. Masové závitky lze dělat na mnoho způsobů a záleží jen a jen na vás, čím je naplníte. Já jsem zvolila náplň z kyselého zelí a anglické slaniny.


masové závitky
masové závitky 

úterý 26. února 2013

Domácí vanilkové sušenky


A mám tu jeden recept z archivu. Sušenek není nikdy dost a tak jen pro malé připomenutí!

Udělat domácí vanilkové sušenky se už chystám pěkně dlouho. A až teď jsem nápad, za vydatné pomoci mé dcery, zrealizovala. Na podzimním trhu jsem objevila úžasná vykrajovátka, neodolala jsem a do mé krabicové sbírky vykrajovátek tak přibyly nové přírustky. A samozřejmě jsem je musela hned vyzkoušet. A domácí sušenky jsou pro takové vyzkoušení jako stvořené!

Domácí sušenky nejsou vůbec složité a hlavně jsou moc dobré.

domácí vanilkové sušenky


pondělí 25. února 2013

Domácí škvarková pomazánka

Domácí škvarky z mikrovlnky  mě přímo lákaly k výrobě domácí škvarkové pomazánky.  Škvarkovou pomazánku nedělám doma často, ale tentokrát, když jsem měla svoje domácí škvarky,  nemohla jsem odolat a pustila se do její výroby
  
domácí škvarková pomazánka

čtvrtek 21. února 2013

Domácí škvarky z mikrovlnky

Dnešní recept je další z řady mých experimentů v kuchyni. Jak už mě znáte, tak musím každý (téměř neuvěřitelný) recept prozkoumat. 
Tenhle recept jsem, se spoustou dalších receptů lákajících k vyzkoušení, dostala od paní Nadi, s kterou jsem se seznámila díky mé blogové kamarádce Růžence. Díky Nadinými receptů tenhle experiment nebude poslední!! Mám už nachystaný další - o trochu dietnější!
Minulý týden na mě doma z kalendáře od Gurmánky Šárky vykukovalo úžasné škvarkové sádlo a  k tomu ještě v poště tenhle recept...no prostě domácím škvarkům nešlo odolat!



domácí škvarky

úterý 19. února 2013

Rychlá česneková pomazánka


Rychlá česneková pomazánka

Na oslavy, pro nečekané návštěvy nebo jen tak pro chuť - to je česneková pomazánka. Její příprava není nijak náročná a hlavně suroviny na její přípravu jsou v ledničce skoro vždy.




Na přípravu pomazánky potřebujeme:

1 pomazánkové máslo
2 tavené sýry
3 stroužky oloupaného česneku
sůl na dochucení


Pomazánkové máslo utřeme s tavenými sýry, přidáme utřený česnek (každý dle chuti) a pomocí soli dochutíme.
A máme hotovo!!! Rychlá a super pomazánka na jednohubky či chlebíčky je tu!

A malý typ: do česnekové pomazánky můžete přidat i lžičku mleté paprikyUsmívající se

Vyzkoušejte i další pomazánky. Recepty najdete ZDE.

Nezapomeňte se připojit k Jedlíkovi také na Facebooku!

pondělí 18. února 2013

Zapékané brambory s uzeným masem


Dnešním receptem završíme listování ve staré kuchařce. Slibovala jsem vám, že jsem si vybrala několik receptů, které chci vyzkoušet. Jedním z vybraných receptů je právě dnešní recept! Kdo by řekl, že tenhle recept přežije století!
Zapečené brambory určitě mnozí z vás doma také připravují a tak můžete posoudit, jak moc se recept od toho dnešního liší.



Zapékané brambory

sobota 16. února 2013

Obchod se štěstím, Klíč ke štěstí



Jsem tu opět s malým knižním okénkem.
"Chci vás pozvat do velmi zvláštního obchodu, kde se prodává- co myslíte??? - ŠTĚSTÍ. Chcete říct, že štěstí se nedá koupit? Že ho nelze chytit, držet ho ani se ho dotknout? Samozřejmě že ne. Vždyť štěstí je stav duše, který nám na okamžik dává křídla."
Dnes vám nepředstavím žádnou kuchařskou knihu, ale nechám vás nakouknou přímo  obchodu se štěstím. Obchod se štěstím je název  knihy, kterou napsala Irina Semina. Knížku vydalo  nakladatelství Fragment.
Knížka nese podtitul - povídky, které vás udělají šťastnou.

Největší obrázek výrobku Obchod se štěstím




čtvrtek 14. února 2013

Koláčky bez kynutí



Dnes jsem tu s receptem na rychlé koláčky bez kynutí. A protože je Valentýn, tak dnes jsou to koláčky přímo valentýnské:). Ale klidně mohou být i pouťové, posvícenecké...prostě koláčků není nikdy dost!


posvícencké koláčky
domácí koláčky bez kynutí




úterý 12. února 2013

Rady hospodyňkám

Minulý týden jsem vám tu přinesla pár dobrých prvorepublikových rad pro dobré hospodyňky. A slíbila jsem vám, že vám napíšu i něco o domácím hospodaření.
Tahle část mě moc zaujala...no posuďte i vy....jak nadčasové některé myšlenky jsou.....



" rozpočty v domácnosti jsou nutné, bez nich je hospodaření nemožné"
" dobrá hospodyňka rozvrhne si peníz určený na vaření na čtyři týdny, udělá si podle rozpočtu týdenní jídelní lístek a podle něho přesně vaří.."



čtvrtek 7. února 2013

Plněný bramborák


Dnes jsem si pro svůj víkendový typ připravila bramborák plněný játrovo - žampionovou směsí. Bramboráky určitě všichni dobře znáte. Kromě toho, že se dají jíst samotné, jsou také úžasnou přílohou k různým omáčkám a v neposlední řadě je můžeme naplnit.

plněný bramborák


Jak jistě tušíte, tak jednou z hlavních součástí dnešního pokrmu je bramborákUsmívající se. Recept na bramborák jsem vám psala vloni a najdete ho ZDE. Doporučuji udělat bramboráky větší, aby se daly dobře naplnit.
Na játrovo - žampionovou směs budeme potřebovat:
400 g drůbežích jater
6 žampionů
1 cibuli
sůl, pepř a kečup


Na tuku zlehka osmažíme cibuli, kterou si nakrájíme na kolečka. Přidáme pokrájená játra a necháme podusit. Potom přidáme pokrájené žampiony a v téhle fázi já přidávám sůl a pepř. Celá dobře promícháme a dusíme. Nakonec přidáme asi 3-4 lžíce kečupu tak, aby nám vznikla hustší směs. Povaříme a dle chuti osolíme.
Tak a máme směs na naplnění hotovou.
Nyní stačí už jen směs vložit na bramboráček, přeložit a máme hotovo!!!




A pokud vám drůbeží játra zbydou, potom doporučuji vyzkoušet domácí játrovou paštiku. Recept najdete ZDE



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...