Tak a je to tady. S nadcházejícím víkendem jsem se i já pustila do vánočního pečení. Zatím začínám klasikou jako jsou rohlíčky a linecké, no určitě ještě několik druhů přibude. Ale nebudu to letos moc přehánět... Ale co určitě nebude chybět jsou bílkové pusinky. Tahle první várka už pomalu mizí.... a tak si určitě dám ještě jedno opáčko....
Stránky
sobota 7. prosince 2013
Bílkové pusinky
čtvrtek 5. prosince 2013
Domácí vánoční čokoládové pralinky s kokosovou náplní
Dnes pro vás mám nachystané domácí čokoládové pralinky. Už dlouho jsem tu neměla článek na pralinkové téma a tak se to dnes pokusím napravit. Domácí pralinky jsem tentokrát chystala na mikulášskou nadílku. Místo polevových mikulášů dostali moji jedlíci domácí čokoládové pralinky :)
pondělí 2. prosince 2013
Rizoto se sušenými houbami
Začíná nám první adventní týden. Určitě se mnohé z nás už pustí do prvního vánočního pečení...a bude málo času na velké odpolední vyvařování. A tak vám tu dnes přináším recept na rychlou večeři. Možná si ještě vzpomínáte na to, jak jsem vám tu na blogu ukazovala, jak suším houby ... a právě jejich zásobu jsem do dnešního rizota využila.
sobota 30. listopadu 2013
Rychlá mrkvová polévka
Jakmile se venku ochladí, tak se u nás v kuchyni dost často vaří polévky. A tak jsem pro vás dnes nachystala recept na opravdu rychlou polévku. Do sbírky polévkových recept tak připíšeme recept na rychlou mrkvovou polévku. Jak název napovídá, tak hlavní surovinou na vaření je mrkve. Mrkev si myslím, že najdeme téměř v každé kuchyni... a tak se můžeme hned pustit do vaření.
čtvrtek 28. listopadu 2013
Kdy začít péct?
Adventní čas je tady a s ním i čas vánočního pečení. V dnešní době není problém si koupit vánoční cukroví už upečené. Nabídky na upečení vánočního cukroví najdete snad na všech inzertních stránkách. Ale já si vánoce bez doma upečeného cukroví nějak nedovedu představit. Ta vůně vanilky a cukroví prostě k tomu předvánočnímu času patří. Letos jsem si řekla, že to vánoční pečení trochu zredukuji a upeču jen to, co je u jedlíků nejoblíbenější. A tak jsem zvědavá, jak to na konec dopadne......už teď vím, že u nás nebudou chybět rohlíčky, marokánky, vínové cukroví, kokosky, plněné ořechy, vosí hnízda, nepečené kuličky......
Štítky:
Pro tento týden
,
vánoce
úterý 26. listopadu 2013
Horké zimní nápoje
Paní zima o sobě dává pěkně znát, i u nás už napadl první sníh letošní zimy... a v tomhle nevlídném počasí přijde vhod dobrý, horký nápoj.
Nedávno jsem vás tu na blogu informovala o předvánoční soutěži s Rojikovým kořením, která se týkala právě horkých nápojů. Pravidelní návštěvníci FB stránek mohli recepty sledovat a hodnotit na facebookových stránkách mého blogu ZDE. Soutěž už byla ukončena a zná své vítěze.....
A já jsem moc ráda, že vám dnes mohu všechny recepty, které autoři do soutěže zaslali, představit.
1.místo: Jablečný čaj s hřebíčkem a skořicí
Co budeme potřebovat:
- hrst sušených kousků jablek (křížaly)
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
Sušená jablíčka spaříme vařící vodou a povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, pak přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Autor: Anna Pytlíková
neděle 24. listopadu 2013
Vanilkové sušenky s lemon curd
Minule jsem vám tu představila recept na úžasný citronový krém lemon curd. A dnes přináším inspiraci na jeho využití. Lemond curd nám poslouží jako náplň do domácích vanilkových sušenek.
sobota 23. listopadu 2013
Brandnooz box
Minulý týden jsem vám tu představila společnost Brandnooz, která na našem trhu brzy představí první české brandnooz boxy. Musím přiznat, že se už na ty první české brandnooz boxy moc těším.
Včera u našich dveří zazvonil pošťák a přivezl mi velikou krabici v které na mě čekalo velké překvapení...
čtvrtek 21. listopadu 2013
Citronová pomazánka - Lemon curd
Jedlíka pomalu převlákám do vánoční výzdoby....a pro vás tu mám jeden z typů na letošní jedlé dárky...
Přináším vám trochu svěžího citronového vánku. Chtěla bych vám tu představit úžasný citronový krém, kterým můžete zpestřit své vaření a jak jsem psala v úvodu, také můj první typ na letošní vánoční jedlé dárky. Lemond curdem určitě neurazíte.
Štítky:
jedlé dárky
,
Zavařeniny
neděle 17. listopadu 2013
Kuřecí nudličky v citronové marinádě a těstovinami
Dnes jsem pro vás nachystala recept na rychlou večeři ( a kdo chce, tak i rychlý oběd). Kuřecí maso ve spojení s těstovinami je u nás v kuchyni dost oblíbené. A dělám ho na různé způsoby. A protože jsem vám tu nedávno představila recept na petrželové pesto, tak si hned ukážeme, jak se dá pesto využít při vaření....
sobota 16. listopadu 2013
Jak vyčistit formičky
Pomalu, ale jistě se nám blíží čas vánočních příprav a vánočního pečení. A tak ještě dříve než se do pečení pustíme tu pro vás mám malý typ na to, jak vyčistit formičky na pečení.
Článek jsem pro vás oprášila z archivu a věřím, že i letos přijde vhod :)
Jak vyčistit zašlé formičky? Tak před tímto úkolem jsem nedávno stála. Dostala jsem totiž plnou tašku formiček na pečení, které byly odkázány k tomu, aby skončily v kontejneru s odpadem. A protože je ve mně kus "záchranáře starých a potřebných věcí", formiček jsem se ujala a začala je zachraňovat .
Štítky:
Pro tento týden
,
vánoce
Brandnooz
Nedávno jsem zjistila, že společnost Brandnooz působí od letošního listopadu také u nás. A s jejím vstupem na český potravinový trh přináší svým zákazníkům nové možnosti v ochutnáván a testování novinek.
Štítky:
brandnooz
,
Pro tento týden
,
recenze
čtvrtek 14. listopadu 2013
Banánový matcha koktejl
Dnes jsem si pro vás nachystala lahodný jogurtovo mléčný koktejl s čajem matcha.
Ještě donedávna jsem vůbec netušila, co to matcha čaj je. A jsem moc ráda, že měla tu možnost čaj matcha ve své kuchyni vyzkoušet. No a samozřejmě se s vámi musím podělit o své zážitky.
Věřte nebo nevěřte, ale ten zelený prášek, který vidíte na fotce je čaj....
Čaj matcha pochází původně z Číny, ale dnes je jedním z nejznámějších japonských čajů. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a několikrát větší množství antioxidantů než běžné zelené čaje. Chlorofyl, který dodává matcha čaji zelenou barvu, působí blahodárně na cévní systém. A za zmínku stojí i obsah katechinu, který je velmi účinný v boji s cholesterolem a krevním tlakem. Na rozdíl od běžných zelených čajů neobsahuje matcha téměř žádný kofein.
Dnes jsem si pro vás nachystala lahodný jogurtovo mléčný koktejl s čajem matcha.
Ještě donedávna jsem vůbec netušila, co to matcha čaj je. A jsem moc ráda, že měla tu možnost čaj matcha ve své kuchyni vyzkoušet. No a samozřejmě se s vámi musím podělit o své zážitky.
Věřte nebo nevěřte, ale ten zelený prášek, který vidíte na fotce je čaj....
Čaj matcha pochází původně z Číny, ale dnes je jedním z nejznámějších japonských čajů. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a několikrát větší množství antioxidantů než běžné zelené čaje. Chlorofyl, který dodává matcha čaji zelenou barvu, působí blahodárně na cévní systém. A za zmínku stojí i obsah katechinu, který je velmi účinný v boji s cholesterolem a krevním tlakem. Na rozdíl od běžných zelených čajů neobsahuje matcha téměř žádný kofein.
Štítky:
Nápoje
,
Pro tento týden
,
recenze
neděle 10. listopadu 2013
Vytlačované perníčky
Jak procházím a prohlížím mé spřátelené blogy, tak zjišťuji, že už se většina z vás pilně chystá na vánoce. A tak ani u nás v Jedlíkově nemůžeme být pozadu :). A o tomto víkendu jsem se pustila do výroby domácích vytlačovaných perníčků.
čtvrtek 7. listopadu 2013
Předvánoční soutěž s Rojikovým kořením
Dnes tu pro vás mám, moji milí návštěvníci, malou pozvánku na předvánoční soutěžení.
Ve spolupráci s mým oblíbeným Rojikovým kořením vyhlašujeme
předvánoční soutěž o nejlepší horký nápoj
Nastává čas zimních večerů, chladných dní a mrazivých nocí. Jedna z alternativ, jak zahřát Vaše tělo, je vychutnat si šálek výborného horkého nápoje, který kromě příjemné chuti nabízí v mnoha případech také léčivé účinky.
úterý 5. listopadu 2013
Petrželové pesto
Sklizeň petrželky byla moji letošní poslední sklizní. Zahrádka je zazimována a tak si na další úrodu musím počkat až do příštího roku. A protože úroda petrželky byla opravdu bohatá, tak jsem se kromě tradičního krájení do mrazáku, pustila i do výroby petrželového pesta.
pátek 1. listopadu 2013
Hruškový závin
V poslední době jsem v jednom kole a nezbývá mi moc času na experimentování v kuchyni. A tak vařím a peču "osvědčenou klasiku".
Dostala jsem krásné podzimní hrušky, které si přímo říkaly o zabalení do závinu :)
A protože v naší lednici je stále k dispozici bílý jogurt, připravila jsem osvědčené závinové jogurtové těsto a upekla hruškový závin...
čtvrtek 24. října 2013
Plněné brambory podle Verunky
Brambory u nás v kuchyni mají svoje nezaměnitelní místo. Kromě přílohy k nejrůznějším jídlům z nich můžeme vykouzlit také velmi chutná hlavní jídla. A jedním z nich jsou právě plněné brambory. Takže dnes typ na rychlý podzimní bramborový oběd ......
čtvrtek 17. října 2013
Masové závitky plněné cibulí
A jsem tu opět se svým typem na víkendové vaření. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na trochu vydatnější oběd v podobě masových závitků. Masové závitky lze dělat na mnoho způsobů a záleží jen a jen na vás, čím je naplníte. Já jsem zvolila náplň z cibule a anglické slaniny.
sobota 12. října 2013
Rychlý celerový salát
Už i u nás nastal podzim! Úroda ze zahrádky je sklizena. A jako poslední přišel na řadu celer. Neměla jsem žádnou celerovou plantáž, ani obrovský záhon....ale i tak z toho mála, co se urodilo se dá udělat něco dobrého :) A tentokrát to je celerový salát.
úterý 8. října 2013
Jablečný závin z jogurtového těsta
Podzim je kromě dýňové sezony, také sezonou nejrůznějších ovocných závinů a štrůdlů. A není tomu jinak ani u nás v jedlíkovské kuchyni. Jablíčka ze zahrádky zabalená v těstě, ta prostě vedou. Dlouhá léta jsem štrůdl dělávala z klasického kupovaného listového těsta. Byla to osvědčená rychlovka.
pátek 4. října 2013
Pečená dýně
Dýňová sezona je v plném proudu.... dýně krásně dozrávají, jejich barevné plody nám krásně zdobí zahrádky ....a tak dnes rozšíříme dýňové o recepty o další dýňovou dobrotu! Dnes vám tu představím recept na pečenou dýni!
úterý 1. října 2013
Dýňová sezona startuje.....
A pomalu nám začíná dýňová sezona...ano tyhle zlatavé poklady z našich zahrádek právě dozrávají. A pokud náhodou nemáte ty své, ze zahrádky, tak i v obchodech a na trhu je dýní nejrůznějších tvarů a velikostí dostatek. Dýně si pomalu, ale jistě získává místo i v našich kuchyní.....
čtvrtek 26. září 2013
Celestýnské nudle
S nadcházejícím podzimem začínám opět více vařit polévky...a tak vám tu dnes představím celestýnské nudle, kterými můžete nahradit nejrůznější polévkové zavářky.
pondělí 23. září 2013
Mufinny s olivami a anglickou slaninou
Dnes jsem tu s receptem na slané muffiny. Taková malá změna občas vůbec neuškodí a uvidíte, že své jedlíky překvapíte :) A pokud vás čeká nějaká malá rodinná oslava, potom vám muffiny poslouží jako malé občerstvení.....
neděle 22. září 2013
Knižní okénko
A jsem tu opět s malým knižním okénkem. Tentokrát jsem do knižního okénka nachystala malou inspiraci pro podzimní tvoření. Chtěla bych vám tu dne představit knížku z nakladatelství Fragment - Korálkování- výroba šitých šperků. Autorkou knížky je Darí Fejtková, která z korálků navrhuje a tvoří nádherné šperky, píše knihy s návody na výrobu korálkových šperků.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
čtvrtek 19. září 2013
Houbový Uncle Bens
Houbařská sezona je v plném proudu...a možná už i vám dochází fantazie... a tak přemýšlíte o tom, co z hub stále připravovat....A protože i u nás je hub dostatek a můj velký jedlík mě stále zásobuje svými úlovky, rozhodla jsem se oprášit letitý recept a houby využít na výrobu houbových zásob na zimu...
Štítky:
Houby
,
sezona
,
Zavařeniny
pondělí 16. září 2013
Rychlý švestkový koláč
Švestky pomalu, ale jistě dozrávají a tak by byla škoda neupéct jedlíkům rychlý švestkový koláč.
Když se mi zrovna nechce čekat na kynuté těsto, tak potom přichází na řadu osvědčený univerzální recept...
neděle 15. září 2013
Knižní okénko
Deštivé víkendové počasí mě překazilo mé plány a tak jsem zvolila alternativní program v podobě četby :). A tak vám tu dnes v mém malém knižním okénku mohu představit novinku z nakladatelství Fragment ...a to knížku Ryba mimo vodu - jak Amík plavat mezi Čecha. Autorem knížky je Jon Davis - Američan bydlící v Preze. Od Jona Davise jsem už četla jeho dvě předcházející knížky Sousedi a Hezký víkend a tak jsem byla moc zvědavá, jaká bude jeho knižní novinka :)
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pátek 13. září 2013
Paprikový bůček
Dnes chci hned na začátku upozornit všechny dietaře, aby nadcházející článek nečetli :). Prostě bůček a dieta nejdou k sobě.
No a pro nás ostatní přináším recept na něco nedietního, ale moc dobrého. Pokud právě chystáte nějakou rodinnou oslavu, posezení s přáteli, tak bůčkem na paprice určitě nic nezkazíte :)
čtvrtek 12. září 2013
Pomazánka z uzeného lososa
Už pěkně dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný nový recept na domácí pomazánku. Není to proto, že bych žádné pomazánky jedlíkům nepřipravovala, ale točím stále dokola naše oblíbené pomazánky jako jsou třeba mrkvová, hermelínová, tuňáková a recepty jsem už na blog dávala. Ale zjistila jsem, že tu ještě není recept na lososovou pomazánku. A tak dnes rozšíříme pomazánkovou sbírku :)
neděle 8. září 2013
Sušení hub
Dnes vám moji milí návštěvníci přináším takové malé houbařské rozjímání. Tak už konečně začaly houby růst i u nás v Jedlíkově. Na houbařskou sezonu jsem se moc těšila. A po loňské houbové neúrodě jsem byla zvědavá na to, jak to letos dopadne. Vždycky mě moc pobaví, když v televizi slavnostně oznámí "už konečně rostou" a ukážou houbovou mapu, kdeže to všude rostou. A bezpečně vím, že po této televizní zprávě bude hned druhý den les plný nedočkavých houbařů. A také vím, že spoust těchto houbařů odchází domů zklamaná.... protože u nás prostě začínají houby růst až mnohem déle....
čtvrtek 5. září 2013
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a cuketou
Dnes přicházím opět s malou inspirací na rychlé letní ( no spíš už podzimní) vaření. V dnešním receptu využiju zásobu těstovin, kterou jsem si přivezla z dovolené a k tomu ještě něco ze zahrádky...a rychlá večeře je hotová...
pondělí 2. září 2013
Švestková povidla bez míchání
Pomalu se nám blíží čas sklizně švestek a tak jsem opět trochu zapátrala v archivu, abych oprášila starý dobrý recept na švestková povidla.
Domácí švestková povidla jsou snad nepřekonatelná. Spektrum jejich využití je při pečení obrovské. Takový kynutý závin, kynuté knedlíky či koláčky se švestkovými povidly.. no to je opravdu dobrota.
Já na přípravu švestkových povidel používám tenhle léty ověřený recept. Jsou to povidla připravovaná bez míchání! Opravdu ani jednou se při pečení nesmí promíchat!
Štítky:
ovoce
,
sezona
,
Zavařeniny
čtvrtek 29. srpna 2013
Špagety HRK-HRK
Původní název tohoto receptu byl špagety carbonara. Ale při jejich přípravě se použvá jedna z technik, která se používá také při přípravě tolik známých HRK-HRK řezů :) a tak jsem opustila původní název a ode dneška jsou to jednoduše HRK-HRK špagety.
Recept na tohle úžasné a rychlé jídlo jsem objevila v knížce vonící Itálií, kterou mi doporučila moje blogová kamarádka Růženka. A opět jsem se při vaření přesvědčila o tom, že v jednoduchosti je krása....tedy v případě vaření je za krásu považována chuť...
středa 28. srpna 2013
Knižní okénko
Dnes si trochu odskočíme od sporáku a podíváme se do knižního okénka. Kromě toho, že okénko je knižní, tak dnes je i jazykové. Projdeme si společně novou učebnici angličtiny z nakladatelství Fragment ...Angličtina pro aktivní seniory, autorů Ivy Dostálové a Stephen Douglase.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pondělí 26. srpna 2013
Hrášková polévka
Dnes přináším recept na moji oblíbenou letní polévku. A tou je hrášková polévka. Sezona zeleného hrášku ze zahrádky se pomalu blíží ke konci a tak zužitkujeme poslední zbytky úrody.
čtvrtek 22. srpna 2013
Domácí KOKA sušenky
Po letních vedrech se pomalu pouštím do pečení. Musím hlavně pořádně otestovat moji novou troubu a vyzkoušet, co všechno umí. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet domácí KOKA sušenky. Recept na tyhle domácí sušenky mám už od jara, ale až teď na něj přišla řada. Musím přiznat, že kupované KOKA sušenky už jsem pěkně dlouho nejedla a tak jsem byla zvědavá, jak dopadnou ty moje, domácí.....
neděle 18. srpna 2013
Zeleninová topinková směs podle Verunky
Vloni jsem na blogu u Verunky objevila recept na zeleninovou směs k masu. A protože se mi recept moc zamlouval, neváhala jsem a recept vyzkoušela. Vloni jsem ho vyzkoušela hned dvakrát a letos už třikrát. Tahle zeleninová směs je opravdu úžasná a kromě topinek ji používám také k masu, jako základ na pizzu....
Štítky:
Zavařeniny
,
zelenina
Pečený ovocný čaj
A opět jsem trochu pátrala v archivu.. abych vám připomenula, že je tu čas pečených čajů. Ovoce pomalu, ale jistě dozrává a bylo by škoda si pár skleniček pečeného čaje nepřipravit.
Pečený čaj je dobrůtka na které si pochutnáme a ještě se zahřejeme. Úžasné na něm je to, že na jeho přípravu můžeme použít prakticky jekékoli ovoce i zmražené. Můžeme ho připravovat celé léto a využívat tak ovoce ze zahrádky.
Štítky:
ovoce
,
Zavařeniny
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky
(
Atom
)