Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

sobota 7. prosince 2013

Bílkové pusinky


Tak a je to tady. S nadcházejícím víkendem jsem se i já pustila do vánočního pečení. Zatím začínám klasikou jako jsou rohlíčky a linecké, no  určitě ještě několik druhů přibude. Ale nebudu to letos moc přehánět... Ale co určitě nebude chybět jsou bílkové pusinky.  Tahle první várka už pomalu mizí.... a tak si určitě dám ještě jedno opáčko....






čtvrtek 5. prosince 2013

Domácí vánoční čokoládové pralinky s kokosovou náplní



Dnes pro vás mám nachystané domácí čokoládové pralinky. Už dlouho jsem  tu neměla  článek na pralinkové téma a tak se to dnes pokusím napravit. Domácí pralinky jsem tentokrát chystala na mikulášskou nadílku.  Místo polevových mikulášů dostali moji jedlíci domácí čokoládové pralinky :) 




pondělí 2. prosince 2013

Rizoto se sušenými houbami



Začíná nám první adventní týden. Určitě  se mnohé z nás už pustí do prvního vánočního pečení...a bude málo času na velké odpolední vyvařování. A tak vám tu dnes přináším recept na rychlou večeři. Možná si ještě vzpomínáte na to, jak jsem vám tu na blogu ukazovala, jak suším houby ... a právě jejich zásobu jsem do dnešního rizota využila.






sobota 30. listopadu 2013

Rychlá mrkvová polévka



Jakmile se venku ochladí, tak se u nás v kuchyni dost často vaří polévky. A tak  jsem pro vás dnes nachystala recept na opravdu rychlou polévku. Do sbírky polévkových recept tak připíšeme  recept na rychlou mrkvovou polévku. Jak název napovídá, tak hlavní surovinou na vaření je mrkve. Mrkev si myslím, že najdeme téměř v každé kuchyni... a tak se můžeme hned pustit do vaření.




čtvrtek 28. listopadu 2013

Kdy začít péct?



Adventní čas je tady a s ním i čas vánočního pečení. V dnešní době není problém si koupit vánoční cukroví už upečené. Nabídky na upečení vánočního cukroví najdete snad na všech inzertních stránkách. Ale já si vánoce bez doma upečeného cukroví nějak nedovedu představit. Ta vůně vanilky a cukroví prostě k tomu předvánočnímu času patří. Letos jsem si řekla, že to vánoční pečení trochu zredukuji a upeču jen to, co je u jedlíků nejoblíbenější. A tak jsem zvědavá, jak to na konec dopadne......už teď vím, že u nás nebudou chybět rohlíčky, marokánky, vínové cukroví, kokosky, plněné ořechy, vosí hnízda,  nepečené kuličky......









úterý 26. listopadu 2013

Horké zimní nápoje

Paní zima  o sobě dává pěkně znát,  i u nás už napadl první sníh letošní zimy... a v tomhle nevlídném počasí přijde vhod dobrý, horký nápoj. 
Nedávno jsem vás tu  na blogu informovala  o předvánoční soutěži s Rojikovým kořením,  která se  týkala právě horkých nápojů. Pravidelní návštěvníci FB stránek mohli recepty sledovat a hodnotit  na facebookových stránkách mého blogu  ZDE. Soutěž už byla ukončena a zná své vítěze.....
A já jsem moc ráda, že vám dnes mohu všechny recepty, které autoři do soutěže zaslali, představit.

1.místo: Jablečný čaj s hřebíčkem a skořicí

Fotka: Máme tady první zaslané recepty.
1. jsme obdrželi od paní Anny Pytlíkové

Jablečný čaj s hřebíčkem a skořicí 

Co budeme potřebovat:

- hrst sušených kousků jablek (křížaly)
-špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku

Sušená jablíčka spaříme vařící vodou a povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, pak přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Co budeme potřebovat:
  • hrst sušených kousků jablek (křížaly)
  • špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
  • lžíce medu
  • 2 ks hřebíčku
Postup:
Sušená jablíčka spaříme vařící vodou a povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, pak přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Autor: Anna Pytlíková

 

neděle 24. listopadu 2013

Vanilkové sušenky s lemon curd


Minule jsem vám tu představila recept na úžasný citronový krém lemon curd. A dnes přináším inspiraci na jeho využití. Lemond curd nám poslouží jako náplň do domácích vanilkových sušenek.






sobota 23. listopadu 2013

Brandnooz box



Minulý týden jsem vám tu představila společnost Brandnooz, která na našem trhu brzy představí první české brandnooz boxy. Musím přiznat, že se už na ty první české brandnooz boxy moc těším.
Včera u našich dveří zazvonil pošťák a přivezl mi velikou krabici v které na mě čekalo velké překvapení...




čtvrtek 21. listopadu 2013

Citronová pomazánka - Lemon curd



Jedlíka pomalu převlákám do vánoční výzdoby....a pro vás tu mám jeden z typů na letošní jedlé dárky...
Přináším vám trochu svěžího citronového vánku. Chtěla bych vám tu představit úžasný citronový krém, kterým můžete zpestřit své vaření a jak jsem psala v úvodu, také můj první typ na letošní vánoční jedlé dárky. Lemond curdem určitě neurazíte. 






neděle 17. listopadu 2013

Kuřecí nudličky v citronové marinádě a těstovinami



Dnes jsem pro vás nachystala recept na rychlou večeři ( a kdo chce, tak i rychlý oběd). Kuřecí maso ve spojení s těstovinami je u nás v kuchyni dost oblíbené. A dělám ho na různé způsoby. A protože jsem vám tu nedávno představila recept na petrželové pesto, tak si hned ukážeme, jak se dá pesto využít při vaření....



sobota 16. listopadu 2013

Jak vyčistit formičky



Pomalu, ale jistě se nám blíží čas vánočních příprav a vánočního pečení. A tak ještě dříve než se do pečení pustíme tu pro vás mám malý typ na to, jak vyčistit formičky na pečení.
Článek jsem pro vás oprášila z archivu a věřím, že i letos přijde vhod :)




Jak vyčistit zašlé formičky? Tak před tímto úkolem jsem nedávno stála. Dostala jsem totiž plnou tašku formiček na pečení, které byly odkázány k tomu, aby skončily v kontejneru s odpadem. A protože je ve mně kus "záchranáře starých a potřebných věcí", formiček jsem se ujala a začala je zachraňovat Usmívající se.








Brandnooz

Nedávno jsem zjistila, že společnost  Brandnooz působí od letošního listopadu také u nás. A s jejím vstupem na český potravinový  trh  přináší  svým zákazníkům nové možnosti v ochutnáván a testování novinek.





čtvrtek 14. listopadu 2013

Banánový matcha koktejl


Dnes jsem si pro vás nachystala lahodný jogurtovo mléčný koktejl s čajem matcha. 



Ještě donedávna jsem vůbec netušila, co to matcha čaj je. A jsem moc ráda, že měla tu možnost  čaj matcha ve své kuchyni vyzkoušet. No a samozřejmě se s vámi musím podělit o své zážitky. 





Věřte nebo nevěřte, ale ten zelený prášek, který vidíte na fotce je čaj.... 
Čaj matcha  pochází původně z Číny, ale dnes je jedním z nejznámějších japonských čajů. Obsahuje velké  množství zdraví prospěšných látek a několikrát větší množství antioxidantů než běžné zelené čaje. Chlorofyl, který dodává matcha čaji zelenou barvu, působí blahodárně na cévní systém. A za zmínku stojí i obsah katechinu, který je velmi účinný v boji s cholesterolem a krevním tlakem. Na rozdíl od běžných zelených čajů neobsahuje matcha téměř žádný kofein.

neděle 10. listopadu 2013

Vytlačované perníčky



Jak procházím a prohlížím mé spřátelené blogy,  tak zjišťuji, že už se většina z vás pilně chystá na vánoce. A tak ani u nás v Jedlíkově nemůžeme být pozadu :). A o tomto víkendu jsem se pustila do výroby domácích vytlačovaných perníčků.



čtvrtek 7. listopadu 2013

Předvánoční soutěž s Rojikovým kořením


Dnes tu pro vás mám,  moji milí návštěvníci, malou pozvánku na předvánoční soutěžení. 
Ve spolupráci s mým oblíbeným Rojikovým kořením vyhlašujeme 

 předvánoční soutěž  o nejlepší horký nápoj




Nastává čas zimních večerů, chladných dní a mrazivých nocí. Jedna z alternativ, jak zahřát Vaše tělo, je vychutnat si šálek výborného horkého nápoje, který kromě příjemné chuti nabízí v mnoha případech také léčivé účinky.

úterý 5. listopadu 2013

Petrželové pesto


Sklizeň petrželky byla moji letošní  poslední sklizní. Zahrádka je zazimována a tak si na další úrodu musím počkat až do příštího roku. A protože úroda petrželky byla opravdu bohatá, tak jsem se kromě tradičního krájení  do mrazáku, pustila i do výroby petrželového pesta. 




pátek 1. listopadu 2013

Hruškový závin



V poslední době jsem v jednom kole  a nezbývá mi moc času na experimentování v kuchyni. A tak vařím a peču "osvědčenou klasiku".  
Dostala jsem krásné podzimní hrušky, které si přímo říkaly o zabalení do závinu :)
A protože v naší lednici je stále k dispozici bílý jogurt, připravila jsem osvědčené závinové jogurtové těsto a upekla hruškový závin...




čtvrtek 24. října 2013

Plněné brambory podle Verunky


Brambory u nás v kuchyni mají svoje nezaměnitelní místo. Kromě přílohy k nejrůznějším jídlům z nich můžeme vykouzlit také velmi chutná hlavní jídla. A jedním z nich jsou právě plněné brambory. Takže dnes typ na rychlý podzimní bramborový oběd ......



čtvrtek 17. října 2013

Masové závitky plněné cibulí



A jsem tu opět se svým  typem na víkendové vaření. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na trochu vydatnější oběd v podobě masových závitků. Masové závitky lze dělat na mnoho způsobů a záleží jen a jen na vás, čím je naplníte. Já jsem zvolila náplň z cibule a anglické slaniny.


masové závitky



sobota 12. října 2013

Rychlý celerový salát


Už i u nás nastal podzim! Úroda ze zahrádky je sklizena. A jako poslední přišel na řadu celer. Neměla jsem žádnou celerovou plantáž, ani obrovský záhon....ale i tak z toho mála, co se urodilo se dá udělat něco dobrého :) A tentokrát to je celerový salát. 






úterý 8. října 2013

Jablečný závin z jogurtového těsta


Podzim je kromě dýňové sezony, také sezonou nejrůznějších ovocných závinů a štrůdlů. A není tomu jinak ani u nás v jedlíkovské kuchyni.  Jablíčka ze zahrádky zabalená v těstě, ta prostě vedou. Dlouhá léta jsem štrůdl dělávala z klasického kupovaného listového těsta. Byla to osvědčená rychlovka.





pátek 4. října 2013

Pečená dýně

Dýňová sezona je v plném proudu.... dýně krásně dozrávají, jejich barevné plody nám krásně zdobí zahrádky ....a tak dnes rozšíříme  dýňové o recepty o další dýňovou dobrotu! Dnes vám tu představím recept na pečenou dýni!



            




úterý 1. října 2013

Dýňová sezona startuje.....


A pomalu nám začíná dýňová sezona...ano tyhle zlatavé poklady z našich zahrádek právě dozrávají. A pokud náhodou nemáte ty své, ze zahrádky, tak i v obchodech a na trhu je dýní nejrůznějších tvarů a velikostí dostatek. Dýně si pomalu, ale jistě získává místo i v našich kuchyní.....





čtvrtek 26. září 2013

Celestýnské nudle

S nadcházejícím podzimem začínám opět více vařit polévky...a tak vám tu dnes představím celestýnské nudle, kterými můžete nahradit nejrůznější polévkové zavářky.



pondělí 23. září 2013

Mufinny s olivami a anglickou slaninou



Dnes jsem tu s receptem na slané muffiny. Taková malá změna občas vůbec neuškodí a uvidíte, že své jedlíky překvapíte :) A pokud vás čeká nějaká malá rodinná oslava, potom vám muffiny poslouží jako malé občerstvení.....








neděle 22. září 2013

Knižní okénko

A jsem tu opět s malým knižním okénkem. Tentokrát jsem do knižního okénka nachystala malou inspiraci pro  podzimní tvoření. Chtěla bych vám tu dne představit knížku z nakladatelství  Fragment - Korálkování- výroba šitých šperků.  Autorkou knížky je Darí Fejtková, která z korálků navrhuje a tvoří nádherné šperky, píše knihy  s návody na výrobu korálkových šperků.




Největší obrázek výrobku Korálkování – výroba šitých šperků



čtvrtek 19. září 2013

Houbový Uncle Bens


Houbařská sezona je v plném proudu...a možná už i vám dochází fantazie... a tak přemýšlíte o tom, co z  hub stále připravovat....A protože i u nás je hub dostatek a můj velký jedlík mě stále zásobuje svými úlovky, rozhodla jsem se oprášit letitý recept a houby využít na výrobu houbových zásob na zimu...






pondělí 16. září 2013

Rychlý švestkový koláč

Švestky pomalu, ale jistě dozrávají a tak by byla škoda neupéct jedlíkům  rychlý švestkový koláč. 
Když se mi zrovna nechce čekat na kynuté těsto, tak potom přichází na řadu osvědčený univerzální recept...






neděle 15. září 2013

Knižní okénko


Deštivé víkendové počasí mě překazilo mé plány a tak jsem zvolila alternativní program v podobě četby :). A tak vám tu dnes v mém malém knižním okénku mohu představit novinku z nakladatelství Fragment ...a to knížku Ryba mimo vodu - jak Amík plavat mezi Čecha. Autorem knížky je Jon Davis -  Američan bydlící v Preze. Od Jona Davise jsem už četla jeho dvě předcházející knížky Sousedi a Hezký víkend a tak jsem byla moc zvědavá, jaká bude jeho knižní novinka :)



Největší obrázek výrobku Ryba mimo vodu – jak Amík plavat mezi Čecha




pátek 13. září 2013

Paprikový bůček



Dnes chci hned na začátku upozornit všechny dietaře, aby nadcházející článek nečetli :). Prostě bůček a dieta nejdou k sobě.
No a pro nás ostatní přináším recept na něco nedietního, ale moc dobrého. Pokud právě chystáte nějakou rodinnou oslavu, posezení s přáteli, tak  bůčkem na paprice určitě nic nezkazíte :)








čtvrtek 12. září 2013

Pomazánka z uzeného lososa


Už pěkně dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný nový recept na domácí pomazánku. Není to proto, že bych  žádné pomazánky jedlíkům nepřipravovala, ale točím stále dokola naše oblíbené pomazánky jako jsou třeba mrkvová, hermelínová, tuňáková a recepty jsem už na blog dávala. Ale zjistila jsem, že tu ještě není recept na lososovou pomazánku. A tak dnes rozšíříme pomazánkovou sbírku :)






neděle 8. září 2013

Sušení hub


Dnes vám moji milí návštěvníci přináším takové  malé houbařské rozjímání. Tak už konečně začaly houby růst i u nás v Jedlíkově.  Na houbařskou sezonu jsem se moc těšila. A po loňské houbové neúrodě jsem byla zvědavá na to, jak to letos dopadne. Vždycky  mě moc pobaví, když v televizi slavnostně oznámí "už konečně rostou" a ukážou houbovou  mapu, kdeže to všude rostou. A bezpečně vím, že po této televizní zprávě bude hned druhý den les plný nedočkavých houbařů. A také vím, že spoust těchto houbařů odchází domů zklamaná.... protože u nás prostě začínají  houby růst až mnohem déle....



čtvrtek 5. září 2013

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a cuketou


Dnes přicházím opět s malou inspirací na rychlé letní ( no spíš už podzimní)  vaření. V dnešním receptu využiju zásobu těstovin, kterou jsem si přivezla z dovolené a k tomu ještě něco ze zahrádky...a rychlá večeře je  hotová...








pondělí 2. září 2013

Švestková povidla bez míchání

Pomalu se nám blíží čas sklizně švestek a tak jsem opět trochu zapátrala v archivu, abych oprášila starý dobrý recept na švestková povidla.

Domácí švestková povidla jsou snad nepřekonatelná. Spektrum jejich využití je při pečení obrovské. Takový kynutý závin, kynuté knedlíky či koláčky se švestkovými povidly.. no to je opravdu dobrota.
Já na přípravu švestkových povidel používám tenhle léty ověřený recept. Jsou to povidla připravovaná bez míchání! Opravdu ani jednou se při pečení nesmí promíchat!



čtvrtek 29. srpna 2013

Špagety HRK-HRK

Původní název tohoto receptu byl špagety carbonara. Ale při jejich přípravě se použvá jedna z technik, která se používá také  při přípravě tolik známých  HRK-HRK řezů :) a  tak jsem opustila původní název a ode dneška jsou to jednoduše HRK-HRK špagety. 
Recept na tohle úžasné a rychlé jídlo jsem objevila v knížce vonící Itálií, kterou mi doporučila moje blogová kamarádka Růženka. 
A opět jsem se při vaření přesvědčila o tom,  že v jednoduchosti je krása....tedy v případě vaření  je za krásu považována chuť...





středa 28. srpna 2013

Knižní okénko

Dnes si trochu odskočíme od sporáku a podíváme se do knižního okénka. Kromě toho, že  okénko je knižní, tak dnes je i jazykové. Projdeme si společně novou učebnici angličtiny z nakladatelství Fragment ...Angličtina pro aktivní seniory, autorů Ivy Dostálové a Stephen Douglase.



pondělí 26. srpna 2013

Hrášková polévka


Dnes přináším recept na moji oblíbenou letní polévku. A tou je hrášková polévka. Sezona zeleného hrášku ze zahrádky se pomalu blíží ke konci a tak zužitkujeme poslední zbytky úrody. 



čtvrtek 22. srpna 2013

Domácí KOKA sušenky



Po letních vedrech se pomalu pouštím do pečení. Musím hlavně pořádně otestovat moji novou troubu a vyzkoušet, co všechno umí. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet domácí KOKA sušenky. Recept na tyhle domácí sušenky mám už od jara, ale až teď na něj přišla řada. Musím přiznat, že kupované KOKA sušenky už jsem pěkně dlouho nejedla a tak jsem byla zvědavá, jak dopadnou ty moje, domácí.....


                       


neděle 18. srpna 2013

Zeleninová topinková směs podle Verunky


Vloni jsem na blogu u Verunky objevila recept na zeleninovou směs k masu. A protože se mi recept moc zamlouval, neváhala jsem a recept vyzkoušela. Vloni jsem ho vyzkoušela hned dvakrát a letos už třikrát. Tahle zeleninová směs je opravdu úžasná a kromě topinek ji používám také k masu, jako základ na pizzu....




Pečený ovocný čaj


A opět jsem trochu pátrala v archivu.. abych vám připomenula, že je tu čas pečených čajů. Ovoce pomalu, ale jistě dozrává a bylo by škoda si pár skleniček pečeného čaje nepřipravit.  

Pečený čaj je dobrůtka na které si pochutnáme a ještě se zahřejeme. Úžasné na něm je to, že na jeho přípravu můžeme použít prakticky jekékoli ovoce i zmražené. Můžeme ho připravovat celé léto a využívat tak ovoce ze zahrádky.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...