Dnes mám pro vás nachystané malé knižní okénko ve kterém společně budeme listovat a poznávat krajové speciality slezské kuchyně. V dnešním okénku vám představím kuchařku Slezská kuchyně od autora Jaroslava Vašáka.
Stránky
pondělí 5. srpna 2013
Knižní okénko
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pátek 2. srpna 2013
Okurkový salát s octovou zálivkou
Tak se mi v těchto vedrech nějak nechce trávit příliš času v kuchyni. A tak vařím jen samá rychlá jídla. Ale co u nás k letnímu obědu nesmí chybět je okurkový salát. Dnešní článek tedy bude věnován klasice prázdninové kuchyně, kterou je právě okurkový salát. Prázdniny, okurky..to prostě patří k sobě. I když si okurkový salát můžete dnes udělat prakticky po celý rok, tak ten prázdninový, z čerstvých šťavnatých okurek, ten je prostě nejlepší....
středa 31. července 2013
Pozdravy z Toskánska
A dnes utečeme od sporáku rovnou na dovolenu :) Léto je časem prázdnin, dovolených. Někdo už má po dovolené, někoho dovolená teprve čeká a někdo (jako třeba já) se z dovolené vrátil a užívá si posledních dovolenkových dnů. O letošní dovolené jsem spolu s mými jedlíky vyrazili poznávat svět. Po loňském výškovém rekordu, výletu na Mont Blanc, jsme letos upustili od výšek a vyrazili jsme na jih...za sluníčkem.....
pondělí 29. července 2013
Sporákové rozjímání
Dnešní článek je takovým malým posledním rozloučením.....ne nebojte se, nekončím, neodcházím....ale loučím se tu s mým starým, dobrým sporákem....Myslím si, že tenhle pomocník si zaslouží malý vzpomínkový článek :)
sobota 27. července 2013
Panenka plněná švestkami
Dnes jsem tu s malým podzimním typem na víkendový oběd. Při vaření tentokrát použijeme švestky, které k podzimu bezesporu patří. A z masa t bude vepřová panenka. Panenka patří k nejjemnějším masíčkům, která si můžeme v naší kuchyni dopřát. Už jen protože panenka je kousek opravu delikátní a také cena masa na trhu tomu odpovídá, nemíváme tuhle dobrotu opravdu každý den
A tak pokud chcete něčím překvapit své jedlíky a nechcete strávit u sporáku celý den, pak doporučuji staročeskou panenku - panenku plněnou sušenými švestkami.
panenka plněná švestkami |
čtvrtek 25. července 2013
Rychlý jogurtový koláč
Občas mi v kuchyni nezbývá příliš času na velké pečení a tvoření. V těchto chvílích sahám po rychlých receptech při kterých je úspěch zaručen. A jedním z těchto receptů je i rychlý jogurtový koláč. A tentokrát s meruňkami. Kromě meruněk můžete samozřejmě použít i jiné sezonní ovoce, jako jsou třeba rybíz či borůvky.
pátek 19. července 2013
Rychlá smažená rýže
Tak a máme tu další prázdninové vaření! Jsou prázdniny a my musíme přemýšlet, čím ty naše malé jedlíky zasytíme:) A tak dnes přináším recept na jídlo, na které nepotřebujete příliš času a úspěch zaručen. Dnešním receptem je recept na smaženou rýži!
úterý 16. července 2013
Domácí meruňková marmeláda
A je tu opět čas na doplnění zásob marmelád na zimu. Takové pravé domácí marmeládě se prostě ta kupovaná z jablečného protlaku nevyrovná! Nebojte se a vyrobte si doma tu svou, domácí.
Chce to jen chvilku času, 1 kg meruněk..... uvidíte, že výroba domácí marmelády není nic složitéHO! A výsledek... ten je zaručený :)
Štítky:
ovoce
,
Zavařeniny
čtvrtek 11. července 2013
Květákové řízky
Dnešní článek chci věnovat jídlu, které mám spojeno s prázdninami a s létem. A tím jídlem jsou pro mě řízky z květáku. Ano, květákové řízky mi vždycky připomenou prázdniny.... moji babičku, která od rána běhala kolem sporáku a připravovala nám prázdninové dobroty.... bramboračku, lívance, bramborový guláš, plněné knedlíky, plněné papriky ...... no a jednou z těch dobrot byly i květákové řízky.
pondělí 8. července 2013
Rychlá roláda
Dnes jsem tu s receptem na opravdu rychlou domácí roládu. A jako bonus ještě ke všemu rolovanou za studena. Roládám jsem se dlouhou dobu vyhýbala, ale od té doby, co jsem objevila tenhle recept, se rolád už nebojím. Hlavně tahle roláda je opravdu jednoduchá. A opět patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečená, rychle snědená :)
domácí roláda |
čtvrtek 4. července 2013
Grilované vepřové plátky
A máme tu prázdniny, čas dovolených a prázdnin....včera nám skončila velká letní soutěž, která byla zaměřena právě na letní grilování. A tak i já dne přispívám svým oblíbeným grilovacím receptem. A tak si dnes společně připravíme grilované vepřové plátky.
středa 3. července 2013
Výherci letní soutěže
..tratadáááááá je to tady. Určitě už netrpělivě čekáte na vyhlášení výherců velké letní narozeninové soutěže.
Nejprve ale chci všem, kteří se do soutěže zapojili, poděkovat za účast a za super recepty na letní grilování.
Grilovaná křidýlka, nakládané kotlety, grilovaná krkovička, grilované ryby, hermelín, zelenina, kuřecí prsíčka, žebírka či grilovaná štika... jeden recept lepší než druhý.
Postupně se budu snažit recepty vyzkoušet a dám vám vědět, jak se povedly :)
Ale zpátky k vylosování výherců......
Nejprve ale chci všem, kteří se do soutěže zapojili, poděkovat za účast a za super recepty na letní grilování.
Grilovaná křidýlka, nakládané kotlety, grilovaná krkovička, grilované ryby, hermelín, zelenina, kuřecí prsíčka, žebírka či grilovaná štika... jeden recept lepší než druhý.
Postupně se budu snažit recepty vyzkoušet a dám vám vědět, jak se povedly :)
Ale zpátky k vylosování výherců......
pátek 28. června 2013
Narozeninová soutěž
Jak jsem vám včera slíbila, tak dnes začíná " Jedlíkova letní narozeninovou soutěž".
Myslím, že narozeniny a léto jsou ideální z příležitostí si jen tak "po jedlíkovsku" zasoutěžit!
čtvrtek 27. června 2013
Jedlík má narozeniny
Jedlík má narozeniny!
Tento týden už to jsou celé dva roky od doby, kdy se Jedlík "narodil".
A tak dnes nebudeme vařit, ale budeme společně slavit !
pátek 21. června 2013
Domácí jahodová marmeláda
Dnes zůstaneme u domácího zavařování a uděláme si domácí jahodovou marmeládou.
Pokud se vám najednou sejde vetší množství jahod,tak doporučuji vyzkoušet domácí jahodovou marmeládu. Domácí jahodová marmeláda je daleko lepší než ty kupované "jahodové pomazánky", kde velkou část obsahu tvoří jablečný protlak..prostě domácí je domácí :) A její příprava není vůbec složitá. Důležité je nebát se pustit se do výroby :)
Pokud se vám najednou sejde vetší množství jahod,tak doporučuji vyzkoušet domácí jahodovou marmeládu. Domácí jahodová marmeláda je daleko lepší než ty kupované "jahodové pomazánky", kde velkou část obsahu tvoří jablečný protlak..prostě domácí je domácí :) A její příprava není vůbec složitá. Důležité je nebát se pustit se do výroby :)
Štítky:
ovoce
,
sezona
,
Zavařeniny
úterý 18. června 2013
Bezinkový sirup
Někde už černý bez pomalu odkvéta, ale u nás teprve rozkvétá. Takže byl víkendu ideální čas na výrobu domácího bezinkového sirup. Sirup z černého bezu nesmí v naší spíži chybět! Je úžasný v letních vedrech na osvěžení, v zimě pomáhá při léčbě chřipek a nachlazení... prostě bezinkový sirup je "domácí lék".
čtvrtek 13. června 2013
Jahodové knedlíky
A opět pokračujeme v sérii jahodových receptů. Tak nevím, nevím kolik jahod letos díky tomu " neletnímu počasí" sklidím. Ale co určitě u nás v kuchyni nebude chybět, tak to jsou jahodové knedlíky!
Jahodové knedlíky jsou prostě klasika.
jahodové knedlíky |
Štítky:
knedlíky
,
sladké pokrmy
pondělí 10. června 2013
Špecle
Také máte při vaření a hlavně při přípravě přílohy k jídlu pocit, že vám dochází fantazie? Brambory, rýže, knedlíky, těstoviny a stále dokola. A takovou malou vítanou změnou v oblasti příloh jsou u nás doma špecle. Kouzlu špeclí jsem propadla při našich putováních po rakouských Alpách, kde téměř v každé hospodě byly špecle na jídelním lístku. A pro mě tehdy jídlo zcela neznámé a tolik lákavé... A samozřejmě jsem musela ochutnat. Tenkrát jsem si je dala s výbornou houbovou omáčkou. A po příjezdu domů jsem pátrala po receptu, abych si tu dobrotu mohla doma také připravit.
pátek 7. června 2013
Drožďová polévka
Dnes jsem tu s receptem na drožďovou polévku. Polévky přes léto příliš nevařím, ale protože letošní počasí připomíná spíše podzim, tak polévka k obědu přijde vhod! Dlouhá léta jsem drožďovou polévku nevařila. Nějak jsem jí v dobách školních a závodních jídelen nepřišla na chuť. Ale před několika lety jsem ji poprvé uvařila doma a od té doby patří k mým oblíbeným polévkám.
čtvrtek 30. května 2013
Rychlý jahodový koláč
Venku prší a je nevlídno....a tak to moc na jahodovou sezonu nevypadá. Ale přesto jsem tu dnes s dalším slíbeným jahodovým receptem. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na rychlý jahodový koláč do kulaté formy. Ale pokud zrovna nemáte po ruce jahody, klidně koláč můžete připravit i s jiným oblíbeným ovocem. Tenhle koláč patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečené, rychle snědené :)
Rychlý jahodový koláč |
pondělí 27. května 2013
Mátový sirup s citronem
Ještě než vám tu představím slíbené další jahodové recepty, tak tu pro vás mám recept na domácí mátový sirup s citronem.
Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.
Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.
domácí mátový sirup |
Štítky:
sezona
,
sirupy
,
Zavařeniny
středa 22. května 2013
Sezona jahod
Brzy nám začne jahodová sezona..... Mám na mysli sezonu našich jahod ze zahrádek. Protože sezona jahod v obchodech ta už dávno začala a dneska není problém jahody v obchodech koupit po celý rok.
Ale není nad jahody ze zahrádky, čerstvě utržené, plné sluníčka a chuti....
Ale není nad jahody ze zahrádky, čerstvě utržené, plné sluníčka a chuti....
úterý 21. května 2013
Marmeláda z květů černého bezu
Dnes jsem opět trochu zapátrala v archivu a oživila pro vás recept na marmeládu z květů černého bezu. Černý bez brzy začne kvést a tak se recept některým z vás určitě hodí!
pondělí 20. května 2013
Knižní okénko
O víkendu vítr pomalu utichal, vykouklo sluníčko...no nebyla by to škoda být doma u sporáku :) A tak jsem si opět odskočila z kuchyně dočetla jsem knížku, kterou vám tu v knižním okénku dnes představím.
Knížka se jmenuje Jmenuji se X - Láska, co spaluje. Touha, co ničí a její autorkou je A.J.Molloy. A.J. Molloy je pseudonym známé a úspěšné autorky, která žije v Londýně. Knížku vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment.
Knížka se jmenuje Jmenuji se X - Láska, co spaluje. Touha, co ničí a její autorkou je A.J.Molloy. A.J. Molloy je pseudonym známé a úspěšné autorky, která žije v Londýně. Knížku vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pátek 17. května 2013
Těstovinový salát s tuňákem
Salátů není nikdy dost! Dají se jíst ke svačině, k večeři, k obědu Dají se jíst studené i teplé. A o surovinách ani nemluvě. Saláty dělávám hodně hlavně v letních měsících, kdy je dostatek čerstvých surovin. No a samozřejmě další výhodou, kterou nesmím opomenout je rychlost přípravy.
Tak a dnes jsem pro vás nachystala jeden z mých nejoblíbenějších salátů - těstovinový salát s tuňákem.
Štítky:
kořenářské okénko
,
ryby
,
rychlé večeře
,
saláty
pondělí 13. května 2013
Domácí čokoládové cookies podle Verunky
Dnes vám přináším recept na malé domácí sušenkování. Tenhle recept jsem v únoru objevila na blogu u Verunky a od té doby jsem tyhle sušenky pekla už mockrát. Troufnu si říct, že jsou opravdu návykové!
neděle 12. května 2013
Výherci soutěže o Velkou japonskou kuchařku
Dnes spěchám, abych vám tu představila výherce Jedlíkovy soutěže o Velkou japonskou kuchařku.
Ve čtvrtek jsem tu vyhlásila soutěž o jeden výtisk Velké japonské kuchařky. Do soutěže se mohl přihlásit každý, kdo zanechal v komentáři pod článkem odpovědi na položené otázky. A jak jinak otázky se týkaly japonské kuchyně!
čtvrtek 9. května 2013
Jedlíkova soutěž o Velkou japonskou kuchařku
V minulém článku jsem vám tu představila Velkou japonskou kuchařku a avizovala jsem vám, že si brzy budete moc zasoutěžit o jeden výtisk této kuchařky. A den "D" nastal a soutěž právě dnes začíná!
Pozor, pozor!!!! Soutěž začíná!!!
Soutěžíme o Velkou japonskou kuchařku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment!
Štítky:
Pro tento týden
,
soutěže
pondělí 6. května 2013
Velká japonská kuchařka
A opět společně otevíráme malé knižní okénko.Tentokrát vám tu představím knižní novinku, kterou je Velká japonská kuchařka. Autory této kuchařky jsou Tomio Okamura a Mie Krejčíková- Okamura. Kuchařku vydalo nakladatelství Fragment. Tato kuchařka je vůbec první japonskou kuchařkou na českém trhu!
Na vydání této kuchařky jsem se moc těšila. Byla jsem velmi zvědavá, jakým způsobem se autoři pokusí představit japonskou kuchyni českému čtenáři.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
,
sushi
pátek 3. května 2013
Vepřové řízky - Čarodějka
Tak 30.4. - den našich pravidelných proletů máme za sebou a opět nás čeká víkendové vaření. No a abychom tu atmosféru z našich proletů trochu přenesly také do kuchyně, připravíme si tentokrát čarodějné řízky :)
Vepřové řízky - Čarodějka |
Štítky:
kořenářské okénko
,
vepřové
pondělí 29. dubna 2013
Grilování
Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.
Ale dost rozjímání a zpátky ke grilování.
pátek 26. dubna 2013
Květákové placičky
Dnes jsem pro vás nachystala květákové vaření. kromě obalovaného květáku v trojobalu, můžete vyzkoušet také květákové placičky.
Tyhle placičky z květáku sice vzhledově nevypadají nic moc, ale jejich chuť to vynahradí
úterý 23. dubna 2013
Rychlá tuňáková pomazánka
Už mockrát jsem vám tu psala, že pomazánky jsou záchranou rychlé svačiny, či večeře. Pomazánky připravuji jedlíkům poměrně dost často. A stejně jako u polévek, člověk točí stále dokola ty své oblíbené a jedlíky žádané. Ale jednu z mých oblíbených jsem vám tu ještě nepředstavila. Takže dnes jsem tu s receptem na rychlou tuňákovou pomazánku.
tuňáková pomazánka |
pondělí 22. dubna 2013
Knižní okénko
Dnes jsem rychle odběhla od sporáku, dnes nevaříme, dnes si budeme číst! V malém knižním okénku vám tu chci představit dva velmi zajímavé thrillery z nakladatelství Fragment
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
čtvrtek 18. dubna 2013
Pečená kuřecí stehýnka
Už se nám zase pěkně blíží víkend! No a s ním samozřejmě přicházím i já se svým typem na víkendové vaření. A mým dnešním typem jsou rychlá kuřecí stehýnka. Kuřetem k víkendovému obědu určitě nic nepokazíte...
Pečená kuřecí stehýnka |
Štítky:
drůbež
,
rychlé večeře
pondělí 15. dubna 2013
Pórkový krém
Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádnou polévku. Bude to asi tím, že člověk v kuchyni stále točí dokola stejné, u jedlíků oblíbené polévky. V našem případě jsou to zejména masové vývary, krupicovo -mrkvová polévka, česnečka, gulášovka, polévka z mletého masa a nesmím zapomenout na květákovou polévku.
A koukala jsem, že jsem vám tu ještě nepředstavila pórkovou polévku, vlastně pórkový krém, který také dost často v naší kuchyni připravuji.
pórkový krém |
pátek 12. dubna 2013
Jablečné taštičky z listového těsta
Dnes přináším recept na rychlé víkendové pečení. O výhodách listového těsta jsem vám tu již několikrát psala a dnes vás opět přesvědčím o tom, že je dobré mít doma vždy jedno listové těsto po ruce.
Jablečné taštičky z listového těsta |
pondělí 8. dubna 2013
Mrkvovo-zelný salát Coleslaw
Dnes přináším recept na přípravu mého oblíbeného zelného salátu Coleslaw.
Poprvé jsem se s tímto salátem setkala při svém americkém putování v době, kdy KFC a fast foody všeho druhu nebyly u nás na každém rohu a v našich kuchyních frčel okurkový salát s octovou zálivkou.
zelný salát Coleslaw
Coleslaw je salát typický pro jeden, i u nás již velmi známý, kentucký fast food. Ač by se mohlo zdát, že je typicky americkým salátem, tak jeho původ spadá do Evropy a do Ameriky se dostal až s nizozemskými přistěhovalci.
|
pátek 5. dubna 2013
Plněné karbanátky
Víkend se nám pomalu blíží a já jsem tu s typem na víkendový oběd. Sekaná, karbanátky či mletý řízek mají určitě místo i ve vaší kuchyni. A tak si dnes naši starou dobrou klasiku trochu vylepšíme a připravíme si plněné karbanátky.
Štítky:
mleté maso
,
rychlé večeře
úterý 2. dubna 2013
Jak vyčistit příbory?
A máme po velikonocích. Určitě jste pro své jedlíky připravili spoustu dobrot, které bude ještě dnes dojídat...a tak dnes nebudu vařit ani já. Ale přináším malý typ do kuchyně....
Možná si ještě pamatujete, jak jsem vám před vánoci přinesla typ na to, jak vyčistit formičky na cukroví.
Možná si ještě pamatujete, jak jsem vám před vánoci přinesla typ na to, jak vyčistit formičky na cukroví.
A protože moje kávové lžičky už dlouho volaly po očistě, rozhodla jsem se stejný postup použít i na ně. Kávové lžičky nebyly sice v tak žalostném stavu jako formičky, ale trocha lesku by jim určitě neuškodila. Myčku na mytí nádobí nemám a tak jsem použila osvědčený recept, který lžičkám vrátil život a lesk :)
jak vyčistit příbory |
pátek 29. března 2013
Krásné velikonoce!
Dnes bych vám všem mým pravidelným návštěvníkům, ale i vám, kteří jste na "Jedlíka" zavítali úplně náhodou, popřála krásné prožití velikonočních svátků!
Prožijte velikonoční svátky v kruhu svých blízkých, v klidu a pohodě!
Štítky:
Pro tento týden
čtvrtek 28. března 2013
Červená čočka s vejci
Dnes jsme tu s malou inspirací na jednoduché postní jídlo. Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný recept s luštěninami. Luštěniny svým jedlíků opravdu často nepřipravuji. Červená čočka je však malou vyjímkou.
červená čočka s vejci |
Štítky:
bezmasé
,
rychlé večeře
pondělí 25. března 2013
Velikonoční krupicová hlavička
Minule jsem vám slíbila recept na další tradiční velikonoční pokrm.
A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...
A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...
Tak tentokrát se s vámi podělím o recept podle kterého děláváme hlavičku u nás v Jedlíkově.
sobota 23. března 2013
Velikonoční zajíček
Jak jsem vám minule slíbila, tak jsem dnes tu s malou inspirací na velikonoční pečení. Recept na velikonočního zajíčka se určitě hodí i některým z vás.
velikonoční zajíček |
Štítky:
kořenářské okénko
,
Moučníky
,
velikonoce
čtvrtek 21. března 2013
Velikonoční vaření
Velikonoční perníčky máme upečené a tak jsem trochu zapátrala v archivu a připravila pro vás malou inspiraci na velikonoční vaření a pečení.
Domácí beránek z olejového těsta |
Určitě ani u vás nebude na velikonočním stole chybět velikonoční beránek. Já dělávám beránka z olejového těsta. Těsto je rychlé, po upečení krásně vláčné a beránek jde z formy dobře vyklopit. Recept na domácího olejového beránka najdete ZDE
Štítky:
Pro tento týden
,
velikonoce
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky
(
Atom
)