Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 5. srpna 2013

Knižní okénko

Dnes mám pro vás nachystané malé knižní okénko ve kterém společně budeme listovat a poznávat krajové speciality slezské kuchyně. V dnešním okénku vám představím  kuchařku  Slezská kuchyně  od  autora Jaroslava Vašáka.


Krajova specialita: Slezska kuchyne (Jaroslav Vasak)


pátek 2. srpna 2013

Okurkový salát s octovou zálivkou

Tak se mi v těchto vedrech  nějak nechce trávit příliš času v kuchyni. A tak vařím jen samá rychlá jídla. Ale co u nás k letnímu obědu nesmí chybět je okurkový salát.  Dnešní článek tedy bude věnován  klasice prázdninové  kuchyně, kterou je právě okurkový salát. Prázdniny, okurky..to prostě patří k sobě. I když si okurkový salát můžete dnes udělat prakticky po celý rok, tak ten prázdninový, z čerstvých šťavnatých okurek, ten je prostě nejlepší....






středa 31. července 2013

Pozdravy z Toskánska


A dnes utečeme od sporáku rovnou na dovolenu :) Léto je časem prázdnin, dovolených. Někdo už má po dovolené, někoho dovolená teprve čeká a někdo (jako třeba já) se z dovolené vrátil a užívá si posledních dovolenkových dnů. O letošní dovolené jsem spolu s mými jedlíky vyrazili poznávat svět. Po loňském výškovém rekordu, výletu na Mont Blanc, jsme letos upustili od výšek a vyrazili jsme na jih...za sluníčkem.....




pondělí 29. července 2013

Sporákové rozjímání



Dnešní článek je takovým malým posledním rozloučením.....ne nebojte se, nekončím, neodcházím....ale loučím se tu s mým starým, dobrým sporákem....Myslím si, že tenhle pomocník si zaslouží  malý vzpomínkový článek :) 


sobota 27. července 2013

Panenka plněná švestkami


Dnes jsem tu s malým podzimním typem na víkendový oběd. Při vaření tentokrát použijeme švestky, které k podzimu bezesporu patří. A z masa t bude vepřová panenka. Panenka patří k nejjemnějším masíčkům, která si můžeme v naší kuchyni dopřát. Už jen protože panenka je kousek opravu delikátní a také cena masa na trhu  tomu odpovídá, nemíváme tuhle dobrotu opravdu každý den
A tak pokud chcete něčím překvapit své jedlíky a nechcete strávit u sporáku celý den, pak doporučuji staročeskou panenku - panenku plněnou sušenými švestkami.

panenka plněná švestkami

čtvrtek 25. července 2013

Rychlý jogurtový koláč



Občas mi v kuchyni nezbývá příliš času na velké pečení a tvoření. V těchto  chvílích sahám po rychlých receptech při kterých je úspěch zaručen. A jedním z těchto receptů je i rychlý jogurtový koláč. A tentokrát s meruňkami. Kromě meruněk můžete samozřejmě použít i jiné sezonní ovoce, jako jsou třeba  rybíz či borůvky.



pátek 19. července 2013

Rychlá smažená rýže


Tak a máme tu další prázdninové vaření! Jsou prázdniny a my musíme přemýšlet, čím ty naše malé jedlíky zasytíme:)  A tak dnes přináším recept na jídlo, na které nepotřebujete příliš času a úspěch zaručen. Dnešním receptem je recept na smaženou rýži!




úterý 16. července 2013

Domácí meruňková marmeláda


A je tu opět čas na doplnění zásob marmelád na zimuMrkající. Takové pravé domácí marmeládě se prostě ta kupovaná z jablečného protlaku nevyrovná! Nebojte se a vyrobte si doma tu svou, domácíUsmívající se.

Chce to jen chvilku času, 1 kg meruněk..... uvidíte, že výroba domácí marmelády není nic složitéHO!  A výsledek... ten je zaručený :)





čtvrtek 11. července 2013

Květákové řízky



Dnešní článek chci věnovat jídlu, které mám spojeno s prázdninami a s létem.  A tím jídlem jsou pro mě řízky z květáku. Ano, květákové řízky  mi vždycky připomenou prázdniny.... moji babičku, která od rána běhala kolem sporáku a připravovala nám prázdninové dobroty.... bramboračku, lívance, bramborový guláš, plněné knedlíky, plněné papriky ...... no a jednou z těch dobrot byly i květákové řízky. 

 



pondělí 8. července 2013

Rychlá roláda

Dnes jsem tu s receptem na opravdu rychlou domácí roládu. A jako bonus ještě ke všemu rolovanou za studena. Roládám jsem se dlouhou dobu vyhýbala, ale od té doby, co jsem objevila tenhle recept, se rolád už  nebojím. Hlavně  tahle roláda je opravdu jednoduchá. A opět patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečená, rychle snědená :)

domácí roláda


čtvrtek 4. července 2013

Grilované vepřové plátky

A máme tu prázdniny, čas dovolených a prázdnin....včera nám skončila velká letní soutěž, která byla zaměřena právě na letní grilování. A tak i já dne přispívám  svým oblíbeným grilovacím receptem. A tak si dnes společně připravíme grilované vepřové plátky.






středa 3. července 2013

Výherci letní soutěže

..tratadáááááá je to tady. Určitě už netrpělivě čekáte na vyhlášení výherců velké letní narozeninové soutěže.
Nejprve ale chci všem, kteří se do soutěže zapojili, poděkovat za účast a za super recepty na letní grilování.
Grilovaná křidýlka, nakládané kotlety, grilovaná krkovička, grilované ryby, hermelín, zelenina, kuřecí prsíčka, žebírka  či grilovaná štika... jeden recept lepší než druhý.
Postupně se budu snažit recepty vyzkoušet a dám vám vědět, jak se povedly :)
Ale zpátky k vylosování výherců......



pátek 28. června 2013

Narozeninová soutěž



Jak jsem vám včera slíbila, tak dnes začíná " Jedlíkova letní narozeninovou soutěž". 
Myslím, že narozeniny  a léto jsou ideální  z příležitostí si jen tak "po jedlíkovsku" zasoutěžit! 






čtvrtek 27. června 2013

Jedlík má narozeniny


Jedlík má narozeniny! 
Tento týden už to jsou celé dva roky od doby, kdy se Jedlík "narodil". 
A tak dnes nebudeme vařit, ale budeme společně slavit !





pátek 21. června 2013

Domácí jahodová marmeláda


Dnes zůstaneme u domácího zavařování a  uděláme si  domácí jahodovou marmeládou.
Pokud se vám najednou sejde vetší množství jahod,tak doporučuji vyzkoušet domácí jahodovou marmeládu. Domácí jahodová marmeláda je daleko lepší než ty kupované "jahodové pomazánky", kde velkou část obsahu tvoří jablečný protlak..prostě domácí je domácí :) A její příprava není vůbec složitá. Důležité je nebát se pustit se do výroby :)




úterý 18. června 2013

Bezinkový sirup

Někde už černý bez pomalu odkvéta, ale u nás teprve rozkvétá. Takže  byl  víkendu ideální čas na výrobu domácího bezinkového sirup. Sirup z černého bezu nesmí v naší spíži chybět!  Je úžasný v letních vedrech na osvěžení, v zimě pomáhá při léčbě chřipek a nachlazení... prostě bezinkový sirup je "domácí lék".





čtvrtek 13. června 2013

Jahodové knedlíky


A opět pokračujeme v sérii jahodových receptů. Tak nevím, nevím kolik jahod letos díky tomu " neletnímu počasí" sklidím. Ale co určitě u nás v kuchyni nebude chybět, tak to jsou jahodové knedlíky!
Jahodové knedlíky jsou prostě klasika.

jahodové knedlíky

pondělí 10. června 2013

Špecle


Také máte při vaření a hlavně při přípravě přílohy k jídlu  pocit, že vám dochází fantazie? Brambory, rýže, knedlíky, těstoviny a stále dokola. A takovou malou vítanou změnou v oblasti příloh jsou u nás doma špecle. Kouzlu špeclí jsem propadla při našich  putováních po rakouských Alpách, kde téměř v každé hospodě byly špecle na jídelním lístku. A pro mě tehdy jídlo zcela neznámé a tolik lákavé... A samozřejmě jsem musela ochutnat. Tenkrát jsem si je dala s výbornou houbovou omáčkou. A po příjezdu domů jsem pátrala po receptu, abych si tu dobrotu mohla doma také připravit.



pátek 7. června 2013

Drožďová polévka

Dnes jsem tu s receptem na drožďovou polévku. Polévky přes léto příliš nevařím, ale protože letošní počasí připomíná spíše podzim, tak polévka k obědu přijde vhod!  Dlouhá léta jsem drožďovou polévku nevařila. Nějak jsem jí v dobách školních a závodních jídelen nepřišla na chuť. Ale před několika lety jsem ji poprvé uvařila doma a od té doby patří k mým oblíbeným polévkám.



čtvrtek 30. května 2013

Rychlý jahodový koláč


Venku prší a je nevlídno....a tak to moc na jahodovou sezonu nevypadá. Ale přesto jsem tu dnes s dalším  slíbeným jahodovým receptem. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na rychlý jahodový koláč do kulaté formy.  Ale pokud zrovna nemáte po ruce jahody, klidně koláč můžete připravit i s jiným oblíbeným ovocem. Tenhle koláč patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečené, rychle snědené  :)



Rychlý jahodový koláč

pondělí 27. května 2013

Mátový sirup s citronem

Ještě než vám tu představím slíbené další jahodové recepty, tak tu pro vás mám recept  na domácí mátový sirup s citronem.
Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.

domácí mátový sirup

středa 22. května 2013

Sezona jahod

Brzy nám začne jahodová sezona..... Mám na mysli sezonu našich jahod ze zahrádek. Protože sezona jahod v obchodech ta už dávno začala a dneska není problém jahody v obchodech koupit po celý rok.
Ale není nad jahody ze zahrádky, čerstvě utržené, plné sluníčka a chuti....




úterý 21. května 2013

Marmeláda z květů černého bezu


Dnes jsem opět trochu zapátrala v archivu a oživila pro vás recept na marmeládu z květů černého bezu. Černý bez brzy začne kvést a tak se recept některým z vás určitě hodí!

rosol z květů černého bezu




pondělí 20. května 2013

Knižní okénko

O víkendu vítr pomalu utichal, vykouklo sluníčko...no nebyla by to škoda být doma u sporáku :) A tak jsem si opět odskočila z kuchyně dočetla jsem knížku, kterou vám tu v knižním okénku dnes představím.
Knížka se jmenuje Jmenuji se X - Láska, co spaluje. Touha, co ničí a její autorkou je A.J.Molloy. A.J. Molloy je pseudonym známé a úspěšné autorky, která žije v Londýně. Knížku vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment.

Největší obrázek výrobku Jmenuji se X – Láska, co spaluje. Touha, co ničí.

pátek 17. května 2013

Těstovinový salát s tuňákem

Salátů není nikdy dost! Dají se jíst ke svačině, k večeři, k obědu  Dají se jíst studené i teplé. A o surovinách ani nemluvě. Saláty dělávám hodně hlavně v letních  měsících, kdy je dostatek čerstvých surovin. No a samozřejmě další výhodou, kterou nesmím opomenout je rychlost přípravy.



Tak a dnes jsem pro vás nachystala jeden z mých nejoblíbenějších salátů - těstovinový salát s tuňákem.

pondělí 13. května 2013

Domácí čokoládové cookies podle Verunky


Dnes vám přináším recept na malé domácí sušenkování. Tenhle recept jsem v únoru objevila na blogu u Verunky a od té doby jsem tyhle sušenky pekla už  mockrát. Troufnu si říct, že jsou opravdu návykové!





neděle 12. května 2013

Výherci soutěže o Velkou japonskou kuchařku


Dnes spěchám, abych vám tu představila výherce Jedlíkovy soutěže o Velkou japonskou kuchařku.
Ve čtvrtek jsem tu vyhlásila soutěž o jeden výtisk Velké japonské kuchařky. Do soutěže se mohl přihlásit každý, kdo zanechal v komentáři pod článkem odpovědi na položené otázky. A jak jinak otázky se týkaly japonské kuchyně!







čtvrtek 9. května 2013

Jedlíkova soutěž o Velkou japonskou kuchařku


V minulém článku jsem vám tu představila Velkou japonskou kuchařku  a avizovala jsem vám, že si brzy budete moc zasoutěžit o jeden výtisk této kuchařky. A den "D" nastal a soutěž právě dnes začíná!





Pozor, pozor!!!! Soutěž začíná!!! 

Soutěžíme o Velkou japonskou kuchařku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment!



pondělí 6. května 2013

Velká japonská kuchařka


A opět společně otevíráme malé knižní okénko.Tentokrát vám tu představím knižní novinku, kterou je Velká japonská  kuchařka. Autory této kuchařky jsou Tomio Okamura a Mie Krejčíková- Okamura. Kuchařku vydalo nakladatelství Fragment. Tato kuchařka je vůbec první japonskou kuchařkou na českém trhu!
Na vydání této kuchařky jsem se moc těšila. Byla jsem velmi zvědavá, jakým způsobem se autoři   pokusí  představit japonskou kuchyni českému čtenáři.


Největší obrázek výrobku Velká japonská kuchařka


pátek 3. května 2013

Vepřové řízky - Čarodějka



Tak 30.4. - den našich pravidelných proletů máme za sebou a opět nás čeká víkendové vaření.  No a abychom tu atmosféru z našich proletů trochu přenesly  také do kuchyně, připravíme si tentokrát čarodějné řízky :)


Vepřové řízky - Čarodějka



pondělí 29. dubna 2013

Grilování

čarodějnice


Pomalu se nám blíží 30.4., den našich "pravidelných letů". A určitě mnozí z vás využijí i den nadcházející volna a opráší své zahradní grily, aby si na čerstvém vzduchu něco dobrého připravili.
A tak  jsem pro vás nachystala malé povídání o grilování. Grilování se v posledních letech stává pomalu "národním sportem". Na zahrádkách, dvorcích a balkonech můžeme vidět grily nejrůznějších  velikostí, typů a konstrukcí. Ohniště obložené kameny je pomalu minulostí. Ale on takový špekáček opečený  na ohýnku, ten má panečku taky něco do sebe.




Ale dost rozjímání  a zpátky ke grilování. 

pátek 26. dubna 2013

Květákové placičky



Dnes jsem pro vás nachystala květákové vaření. kromě obalovaného květáku v trojobalu, můžete vyzkoušet také květákové placičky.
Tyhle placičky z květáku sice vzhledově nevypadají nic moc, ale jejich chuť to vynahradí




úterý 23. dubna 2013

Rychlá tuňáková pomazánka


Už mockrát jsem vám tu psala, že pomazánky jsou záchranou rychlé svačiny, či večeře. Pomazánky připravuji jedlíkům poměrně dost často. A stejně jako u polévek, člověk točí stále dokola ty své oblíbené a  jedlíky žádané. Ale jednu z mých oblíbených jsem vám tu ještě nepředstavila. Takže dnes jsem tu s receptem na rychlou tuňákovou pomazánku.


tuňáková pomazánka




pondělí 22. dubna 2013

Knižní okénko

Dnes jsem rychle odběhla od sporáku, dnes nevaříme, dnes si budeme číst! V malém knižním okénku vám tu chci představit dva velmi zajímavé thrillery z nakladatelství Fragment



Největší obrázek výrobku Thriller – Zrádný anděl   Největší obrázek výrobku Thriller – Výkřik do tmy




čtvrtek 18. dubna 2013

Pečená kuřecí stehýnka

Už se nám zase pěkně blíží víkend!  No a s ním samozřejmě přicházím i já se svým typem na víkendové vaření. A mým dnešním typem jsou rychlá kuřecí stehýnka. Kuřetem k víkendovému obědu určitě nic nepokazíte...

Pečená kuřecí stehýnka



pondělí 15. dubna 2013

Pórkový krém


Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádnou polévku. Bude to asi tím, že člověk v kuchyni stále točí dokola stejné, u jedlíků oblíbené polévky. V našem případě jsou to zejména masové vývary, krupicovo -mrkvová polévka, česnečka, gulášovka, polévka z mletého masa a nesmím zapomenout na květákovou polévku.
A koukala jsem, že jsem vám tu ještě nepředstavila pórkovou polévku, vlastně pórkový krém, který také dost často v naší kuchyni připravuji.



pórkový krém




pátek 12. dubna 2013

Jablečné taštičky z listového těsta

Dnes přináším recept na rychlé víkendové pečení. O výhodách listového těsta jsem vám tu již několikrát psala a dnes vás opět přesvědčím o tom, že je dobré mít doma vždy jedno listové těsto po ruce.

Jablečné taštičky z listového těsta


pondělí 8. dubna 2013

Mrkvovo-zelný salát Coleslaw


Dnes přináším recept na přípravu mého oblíbeného zelného salátu Coleslaw.
Poprvé jsem se s tímto  salátem setkala při svém americkém putování v době, kdy KFC a  fast foody všeho druhu  nebyly u nás na každém rohu a v našich kuchyních frčel okurkový salát s octovou zálivkou.

zelný salát Coleslaw


Coleslaw je salát typický pro jeden, i u nás již velmi známý, kentucký fast food. Ač by se mohlo zdát, že je typicky americkým salátem, tak jeho původ spadá do Evropy a do Ameriky se dostal až s nizozemskými přistěhovalci. 


pátek 5. dubna 2013

Plněné karbanátky

Víkend se nám pomalu blíží a já jsem tu s typem na víkendový oběd. Sekaná, karbanátky či mletý řízek mají určitě místo i ve vaší kuchyni. A tak si dnes naši starou dobrou klasiku trochu vylepšíme a připravíme si plněné karbanátky.

plněné karbanátky

úterý 2. dubna 2013

Jak vyčistit příbory?


A máme po velikonocích. Určitě jste pro své jedlíky připravili spoustu dobrot, které bude ještě dnes dojídat...a tak dnes nebudu vařit ani já. Ale přináším malý typ do kuchyně....
Možná si ještě pamatujete, jak jsem vám před vánoci přinesla typ na to, jak vyčistit formičky na cukroví.
A protože moje kávové lžičky už dlouho volaly po očistě, rozhodla jsem se stejný postup použít i na ně. Kávové lžičky nebyly sice v tak žalostném stavu jako formičky, ale trocha lesku by jim určitě neuškodila. Myčku na mytí  nádobí nemám a tak jsem použila osvědčený recept, který lžičkám vrátil život a lesk :)



jak vyčistit příbory

pátek 29. března 2013

Krásné velikonoce!


Dnes bych vám všem mým pravidelným návštěvníkům, ale i vám, kteří  jste na "Jedlíka" zavítali úplně náhodou, popřála krásné prožití velikonočních svátků!



Prožijte velikonoční svátky v kruhu svých blízkých, v klidu a pohodě!

čtvrtek 28. března 2013

Červená čočka s vejci

Dnes jsme tu s malou inspirací na jednoduché postní jídlo. Už dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný recept s luštěninami. Luštěniny svým jedlíků opravdu často nepřipravuji. Červená čočka je však malou vyjímkou.


červená čočka s vejci


pondělí 25. března 2013

Velikonoční krupicová hlavička



Minule jsem vám slíbila recept na další tradiční velikonoční pokrm.



A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...


Tak tentokrát se s vámi podělím o recept podle kterého děláváme hlavičku u nás v Jedlíkově. 

sobota 23. března 2013

Velikonoční zajíček

Jak jsem vám minule slíbila, tak  jsem dnes tu s malou inspirací na velikonoční pečení. Recept na velikonočního zajíčka se určitě hodí i některým z vás.




velikonoční zajíček


čtvrtek 21. března 2013

Velikonoční vaření


Velikonoční perníčky máme upečené a tak jsem trochu zapátrala v archivu a připravila pro vás malou inspiraci na velikonoční vaření a pečení. 



domácí  velikonoční beránek
Domácí beránek z olejového těsta

Určitě ani u vás nebude na velikonočním stole chybět velikonoční beránek. Já dělávám beránka z olejového těsta. Těsto je rychlé, po upečení krásně vláčné a beránek jde z formy dobře vyklopit. Recept na domácího olejového beránka najdete ZDE



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...