Už i u nás nastal podzim! Úroda ze zahrádky je sklizena. A jako poslední přišel na řadu celer. Neměla jsem žádnou celerovou plantáž, ani obrovský záhon....ale i tak z toho mála, co se urodilo se dá udělat něco dobrého :) A tentokrát to je celerový salát.
Stránky
sobota 12. října 2013
Rychlý celerový salát
úterý 8. října 2013
Jablečný závin z jogurtového těsta
Podzim je kromě dýňové sezony, také sezonou nejrůznějších ovocných závinů a štrůdlů. A není tomu jinak ani u nás v jedlíkovské kuchyni. Jablíčka ze zahrádky zabalená v těstě, ta prostě vedou. Dlouhá léta jsem štrůdl dělávala z klasického kupovaného listového těsta. Byla to osvědčená rychlovka.
pátek 4. října 2013
Pečená dýně
Dýňová sezona je v plném proudu.... dýně krásně dozrávají, jejich barevné plody nám krásně zdobí zahrádky ....a tak dnes rozšíříme dýňové o recepty o další dýňovou dobrotu! Dnes vám tu představím recept na pečenou dýni!
úterý 1. října 2013
Dýňová sezona startuje.....
A pomalu nám začíná dýňová sezona...ano tyhle zlatavé poklady z našich zahrádek právě dozrávají. A pokud náhodou nemáte ty své, ze zahrádky, tak i v obchodech a na trhu je dýní nejrůznějších tvarů a velikostí dostatek. Dýně si pomalu, ale jistě získává místo i v našich kuchyní.....
čtvrtek 26. září 2013
Celestýnské nudle
S nadcházejícím podzimem začínám opět více vařit polévky...a tak vám tu dnes představím celestýnské nudle, kterými můžete nahradit nejrůznější polévkové zavářky.
pondělí 23. září 2013
Mufinny s olivami a anglickou slaninou
Dnes jsem tu s receptem na slané muffiny. Taková malá změna občas vůbec neuškodí a uvidíte, že své jedlíky překvapíte :) A pokud vás čeká nějaká malá rodinná oslava, potom vám muffiny poslouží jako malé občerstvení.....
neděle 22. září 2013
Knižní okénko
A jsem tu opět s malým knižním okénkem. Tentokrát jsem do knižního okénka nachystala malou inspiraci pro podzimní tvoření. Chtěla bych vám tu dne představit knížku z nakladatelství Fragment - Korálkování- výroba šitých šperků. Autorkou knížky je Darí Fejtková, která z korálků navrhuje a tvoří nádherné šperky, píše knihy s návody na výrobu korálkových šperků.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
čtvrtek 19. září 2013
Houbový Uncle Bens
Houbařská sezona je v plném proudu...a možná už i vám dochází fantazie... a tak přemýšlíte o tom, co z hub stále připravovat....A protože i u nás je hub dostatek a můj velký jedlík mě stále zásobuje svými úlovky, rozhodla jsem se oprášit letitý recept a houby využít na výrobu houbových zásob na zimu...
Štítky:
Houby
,
sezona
,
Zavařeniny
pondělí 16. září 2013
Rychlý švestkový koláč
Švestky pomalu, ale jistě dozrávají a tak by byla škoda neupéct jedlíkům rychlý švestkový koláč.
Když se mi zrovna nechce čekat na kynuté těsto, tak potom přichází na řadu osvědčený univerzální recept...
neděle 15. září 2013
Knižní okénko
Deštivé víkendové počasí mě překazilo mé plány a tak jsem zvolila alternativní program v podobě četby :). A tak vám tu dnes v mém malém knižním okénku mohu představit novinku z nakladatelství Fragment ...a to knížku Ryba mimo vodu - jak Amík plavat mezi Čecha. Autorem knížky je Jon Davis - Američan bydlící v Preze. Od Jona Davise jsem už četla jeho dvě předcházející knížky Sousedi a Hezký víkend a tak jsem byla moc zvědavá, jaká bude jeho knižní novinka :)
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pátek 13. září 2013
Paprikový bůček
Dnes chci hned na začátku upozornit všechny dietaře, aby nadcházející článek nečetli :). Prostě bůček a dieta nejdou k sobě.
No a pro nás ostatní přináším recept na něco nedietního, ale moc dobrého. Pokud právě chystáte nějakou rodinnou oslavu, posezení s přáteli, tak bůčkem na paprice určitě nic nezkazíte :)
čtvrtek 12. září 2013
Pomazánka z uzeného lososa
Už pěkně dlouho jsem vám tu nepředstavila žádný nový recept na domácí pomazánku. Není to proto, že bych žádné pomazánky jedlíkům nepřipravovala, ale točím stále dokola naše oblíbené pomazánky jako jsou třeba mrkvová, hermelínová, tuňáková a recepty jsem už na blog dávala. Ale zjistila jsem, že tu ještě není recept na lososovou pomazánku. A tak dnes rozšíříme pomazánkovou sbírku :)
neděle 8. září 2013
Sušení hub
Dnes vám moji milí návštěvníci přináším takové malé houbařské rozjímání. Tak už konečně začaly houby růst i u nás v Jedlíkově. Na houbařskou sezonu jsem se moc těšila. A po loňské houbové neúrodě jsem byla zvědavá na to, jak to letos dopadne. Vždycky mě moc pobaví, když v televizi slavnostně oznámí "už konečně rostou" a ukážou houbovou mapu, kdeže to všude rostou. A bezpečně vím, že po této televizní zprávě bude hned druhý den les plný nedočkavých houbařů. A také vím, že spoust těchto houbařů odchází domů zklamaná.... protože u nás prostě začínají houby růst až mnohem déle....
čtvrtek 5. září 2013
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a cuketou
Dnes přicházím opět s malou inspirací na rychlé letní ( no spíš už podzimní) vaření. V dnešním receptu využiju zásobu těstovin, kterou jsem si přivezla z dovolené a k tomu ještě něco ze zahrádky...a rychlá večeře je hotová...
pondělí 2. září 2013
Švestková povidla bez míchání
Pomalu se nám blíží čas sklizně švestek a tak jsem opět trochu zapátrala v archivu, abych oprášila starý dobrý recept na švestková povidla.
Domácí švestková povidla jsou snad nepřekonatelná. Spektrum jejich využití je při pečení obrovské. Takový kynutý závin, kynuté knedlíky či koláčky se švestkovými povidly.. no to je opravdu dobrota.
Já na přípravu švestkových povidel používám tenhle léty ověřený recept. Jsou to povidla připravovaná bez míchání! Opravdu ani jednou se při pečení nesmí promíchat!
Štítky:
ovoce
,
sezona
,
Zavařeniny
čtvrtek 29. srpna 2013
Špagety HRK-HRK
Původní název tohoto receptu byl špagety carbonara. Ale při jejich přípravě se použvá jedna z technik, která se používá také při přípravě tolik známých HRK-HRK řezů :) a tak jsem opustila původní název a ode dneška jsou to jednoduše HRK-HRK špagety.
Recept na tohle úžasné a rychlé jídlo jsem objevila v knížce vonící Itálií, kterou mi doporučila moje blogová kamarádka Růženka. A opět jsem se při vaření přesvědčila o tom, že v jednoduchosti je krása....tedy v případě vaření je za krásu považována chuť...
středa 28. srpna 2013
Knižní okénko
Dnes si trochu odskočíme od sporáku a podíváme se do knižního okénka. Kromě toho, že okénko je knižní, tak dnes je i jazykové. Projdeme si společně novou učebnici angličtiny z nakladatelství Fragment ...Angličtina pro aktivní seniory, autorů Ivy Dostálové a Stephen Douglase.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pondělí 26. srpna 2013
Hrášková polévka
Dnes přináším recept na moji oblíbenou letní polévku. A tou je hrášková polévka. Sezona zeleného hrášku ze zahrádky se pomalu blíží ke konci a tak zužitkujeme poslední zbytky úrody.
čtvrtek 22. srpna 2013
Domácí KOKA sušenky
Po letních vedrech se pomalu pouštím do pečení. Musím hlavně pořádně otestovat moji novou troubu a vyzkoušet, co všechno umí. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet domácí KOKA sušenky. Recept na tyhle domácí sušenky mám už od jara, ale až teď na něj přišla řada. Musím přiznat, že kupované KOKA sušenky už jsem pěkně dlouho nejedla a tak jsem byla zvědavá, jak dopadnou ty moje, domácí.....
neděle 18. srpna 2013
Zeleninová topinková směs podle Verunky
Vloni jsem na blogu u Verunky objevila recept na zeleninovou směs k masu. A protože se mi recept moc zamlouval, neváhala jsem a recept vyzkoušela. Vloni jsem ho vyzkoušela hned dvakrát a letos už třikrát. Tahle zeleninová směs je opravdu úžasná a kromě topinek ji používám také k masu, jako základ na pizzu....
Štítky:
Zavařeniny
,
zelenina
Pečený ovocný čaj
A opět jsem trochu pátrala v archivu.. abych vám připomenula, že je tu čas pečených čajů. Ovoce pomalu, ale jistě dozrává a bylo by škoda si pár skleniček pečeného čaje nepřipravit.
Pečený čaj je dobrůtka na které si pochutnáme a ještě se zahřejeme. Úžasné na něm je to, že na jeho přípravu můžeme použít prakticky jekékoli ovoce i zmražené. Můžeme ho připravovat celé léto a využívat tak ovoce ze zahrádky.
Štítky:
ovoce
,
Zavařeniny
čtvrtek 15. srpna 2013
Vepřové plátky v jogurtové marinádě
Tak dnes jsem tu opět s typem na rychlé prázdninové vaření. Připravila jsem pro vás recept na nakládané vepřové plátky. A dnes je budeme nakládat do jogurtu. Jogurt bývá určitě součástí většiny ledniček a tak proč nevyužít zásoby, které se nám samy doma nabízejí!
pondělí 12. srpna 2013
Lehký letní ovocný dort
Dnes jsem tu s receptem na rychlé letní pečení. Upečeme si společně rychlý letní ovocný dort. Příprava tohoto dortu není příliš složitá a zvládnou ji určitě i úplní pekařští začátečníci.
pátek 9. srpna 2013
Těstoviny s bazalkovým pestem a kuřecími kousky
V minulém článku jsem vám představila obchod s italskými potravinami a specialitami italianfood.cz. Některé z nabízených surovin jsem měla možnost otestovat přímo na svých jedlících a tak vám dnes přináším malou inspiraci na malé mini menu......dnes si společně uvaříme těstoviny s bazalkovým pestem a kuřecími kousky. A z těstovin si k vaření vybereme u nás málo známé těstoivny Gragnano - Bucatini.
čtvrtek 8. srpna 2013
Typy na nákupy
Nedávno jsme společně navštívili slunné Toskánsko. A pro ty, kteří nemají možnost jet za slunce a přece by chtěli vyzkoušet v kuchyni nějakou tu italskou dobrotu z kvalitních italských surovin tu mám malou pozvánku k nákupu pravých italských specialit a vín. Dnes vám představím eshop s italskými specialitami a vínem - italianfood.cz.
Štítky:
Pro tento týden
,
recenze
úterý 6. srpna 2013
Cuketová špagetka
Blíží se pomalu doba sklizně cuket. A jak jsem u Verunky na blogu zjistila, tak se mi tu nějak vytratil recept na moji oblíbenou cuketovou špagetku. Zapátrala jsem proto trochu v archivu na "starém blogu" a recept jsem pro vás oprášila.
Cuketová špagetka je univerzální cuketová směs, kterou přidávám do omáčky na špagety, na topinky, na pizzu. ale i k masům - no prostě univerzál.
Jak už název napovídá, tak základní surovinou k její přípravě je cuketa. Takže pokud máte doma cuketu... tak už máte skoro vyhráno! Ostatní suroviny se doma také určitě najdou, takže můžete s výrobou hned začít
Štítky:
cuketa
,
Zavařeniny
pondělí 5. srpna 2013
Knižní okénko
Dnes mám pro vás nachystané malé knižní okénko ve kterém společně budeme listovat a poznávat krajové speciality slezské kuchyně. V dnešním okénku vám představím kuchařku Slezská kuchyně od autora Jaroslava Vašáka.
Štítky:
Knižní okénko
,
recenze
pátek 2. srpna 2013
Okurkový salát s octovou zálivkou
Tak se mi v těchto vedrech nějak nechce trávit příliš času v kuchyni. A tak vařím jen samá rychlá jídla. Ale co u nás k letnímu obědu nesmí chybět je okurkový salát. Dnešní článek tedy bude věnován klasice prázdninové kuchyně, kterou je právě okurkový salát. Prázdniny, okurky..to prostě patří k sobě. I když si okurkový salát můžete dnes udělat prakticky po celý rok, tak ten prázdninový, z čerstvých šťavnatých okurek, ten je prostě nejlepší....
středa 31. července 2013
Pozdravy z Toskánska
A dnes utečeme od sporáku rovnou na dovolenu :) Léto je časem prázdnin, dovolených. Někdo už má po dovolené, někoho dovolená teprve čeká a někdo (jako třeba já) se z dovolené vrátil a užívá si posledních dovolenkových dnů. O letošní dovolené jsem spolu s mými jedlíky vyrazili poznávat svět. Po loňském výškovém rekordu, výletu na Mont Blanc, jsme letos upustili od výšek a vyrazili jsme na jih...za sluníčkem.....
pondělí 29. července 2013
Sporákové rozjímání
Dnešní článek je takovým malým posledním rozloučením.....ne nebojte se, nekončím, neodcházím....ale loučím se tu s mým starým, dobrým sporákem....Myslím si, že tenhle pomocník si zaslouží malý vzpomínkový článek :)
sobota 27. července 2013
Panenka plněná švestkami
Dnes jsem tu s malým podzimním typem na víkendový oběd. Při vaření tentokrát použijeme švestky, které k podzimu bezesporu patří. A z masa t bude vepřová panenka. Panenka patří k nejjemnějším masíčkům, která si můžeme v naší kuchyni dopřát. Už jen protože panenka je kousek opravu delikátní a také cena masa na trhu tomu odpovídá, nemíváme tuhle dobrotu opravdu každý den
A tak pokud chcete něčím překvapit své jedlíky a nechcete strávit u sporáku celý den, pak doporučuji staročeskou panenku - panenku plněnou sušenými švestkami.
panenka plněná švestkami |
čtvrtek 25. července 2013
Rychlý jogurtový koláč
Občas mi v kuchyni nezbývá příliš času na velké pečení a tvoření. V těchto chvílích sahám po rychlých receptech při kterých je úspěch zaručen. A jedním z těchto receptů je i rychlý jogurtový koláč. A tentokrát s meruňkami. Kromě meruněk můžete samozřejmě použít i jiné sezonní ovoce, jako jsou třeba rybíz či borůvky.
pátek 19. července 2013
Rychlá smažená rýže
Tak a máme tu další prázdninové vaření! Jsou prázdniny a my musíme přemýšlet, čím ty naše malé jedlíky zasytíme:) A tak dnes přináším recept na jídlo, na které nepotřebujete příliš času a úspěch zaručen. Dnešním receptem je recept na smaženou rýži!
úterý 16. července 2013
Domácí meruňková marmeláda
A je tu opět čas na doplnění zásob marmelád na zimu. Takové pravé domácí marmeládě se prostě ta kupovaná z jablečného protlaku nevyrovná! Nebojte se a vyrobte si doma tu svou, domácí.
Chce to jen chvilku času, 1 kg meruněk..... uvidíte, že výroba domácí marmelády není nic složitéHO! A výsledek... ten je zaručený :)
Štítky:
ovoce
,
Zavařeniny
čtvrtek 11. července 2013
Květákové řízky
Dnešní článek chci věnovat jídlu, které mám spojeno s prázdninami a s létem. A tím jídlem jsou pro mě řízky z květáku. Ano, květákové řízky mi vždycky připomenou prázdniny.... moji babičku, která od rána běhala kolem sporáku a připravovala nám prázdninové dobroty.... bramboračku, lívance, bramborový guláš, plněné knedlíky, plněné papriky ...... no a jednou z těch dobrot byly i květákové řízky.
pondělí 8. července 2013
Rychlá roláda
Dnes jsem tu s receptem na opravdu rychlou domácí roládu. A jako bonus ještě ke všemu rolovanou za studena. Roládám jsem se dlouhou dobu vyhýbala, ale od té doby, co jsem objevila tenhle recept, se rolád už nebojím. Hlavně tahle roláda je opravdu jednoduchá. A opět patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečená, rychle snědená :)
domácí roláda |
čtvrtek 4. července 2013
Grilované vepřové plátky
A máme tu prázdniny, čas dovolených a prázdnin....včera nám skončila velká letní soutěž, která byla zaměřena právě na letní grilování. A tak i já dne přispívám svým oblíbeným grilovacím receptem. A tak si dnes společně připravíme grilované vepřové plátky.
středa 3. července 2013
Výherci letní soutěže
..tratadáááááá je to tady. Určitě už netrpělivě čekáte na vyhlášení výherců velké letní narozeninové soutěže.
Nejprve ale chci všem, kteří se do soutěže zapojili, poděkovat za účast a za super recepty na letní grilování.
Grilovaná křidýlka, nakládané kotlety, grilovaná krkovička, grilované ryby, hermelín, zelenina, kuřecí prsíčka, žebírka či grilovaná štika... jeden recept lepší než druhý.
Postupně se budu snažit recepty vyzkoušet a dám vám vědět, jak se povedly :)
Ale zpátky k vylosování výherců......
Nejprve ale chci všem, kteří se do soutěže zapojili, poděkovat za účast a za super recepty na letní grilování.
Grilovaná křidýlka, nakládané kotlety, grilovaná krkovička, grilované ryby, hermelín, zelenina, kuřecí prsíčka, žebírka či grilovaná štika... jeden recept lepší než druhý.
Postupně se budu snažit recepty vyzkoušet a dám vám vědět, jak se povedly :)
Ale zpátky k vylosování výherců......
pátek 28. června 2013
Narozeninová soutěž
Jak jsem vám včera slíbila, tak dnes začíná " Jedlíkova letní narozeninovou soutěž".
Myslím, že narozeniny a léto jsou ideální z příležitostí si jen tak "po jedlíkovsku" zasoutěžit!
čtvrtek 27. června 2013
Jedlík má narozeniny
Jedlík má narozeniny!
Tento týden už to jsou celé dva roky od doby, kdy se Jedlík "narodil".
A tak dnes nebudeme vařit, ale budeme společně slavit !
pátek 21. června 2013
Domácí jahodová marmeláda
Dnes zůstaneme u domácího zavařování a uděláme si domácí jahodovou marmeládou.
Pokud se vám najednou sejde vetší množství jahod,tak doporučuji vyzkoušet domácí jahodovou marmeládu. Domácí jahodová marmeláda je daleko lepší než ty kupované "jahodové pomazánky", kde velkou část obsahu tvoří jablečný protlak..prostě domácí je domácí :) A její příprava není vůbec složitá. Důležité je nebát se pustit se do výroby :)
Pokud se vám najednou sejde vetší množství jahod,tak doporučuji vyzkoušet domácí jahodovou marmeládu. Domácí jahodová marmeláda je daleko lepší než ty kupované "jahodové pomazánky", kde velkou část obsahu tvoří jablečný protlak..prostě domácí je domácí :) A její příprava není vůbec složitá. Důležité je nebát se pustit se do výroby :)
Štítky:
ovoce
,
sezona
,
Zavařeniny
úterý 18. června 2013
Bezinkový sirup
Někde už černý bez pomalu odkvéta, ale u nás teprve rozkvétá. Takže byl víkendu ideální čas na výrobu domácího bezinkového sirup. Sirup z černého bezu nesmí v naší spíži chybět! Je úžasný v letních vedrech na osvěžení, v zimě pomáhá při léčbě chřipek a nachlazení... prostě bezinkový sirup je "domácí lék".
čtvrtek 13. června 2013
Jahodové knedlíky
A opět pokračujeme v sérii jahodových receptů. Tak nevím, nevím kolik jahod letos díky tomu " neletnímu počasí" sklidím. Ale co určitě u nás v kuchyni nebude chybět, tak to jsou jahodové knedlíky!
Jahodové knedlíky jsou prostě klasika.
jahodové knedlíky |
Štítky:
knedlíky
,
sladké pokrmy
pondělí 10. června 2013
Špecle
Také máte při vaření a hlavně při přípravě přílohy k jídlu pocit, že vám dochází fantazie? Brambory, rýže, knedlíky, těstoviny a stále dokola. A takovou malou vítanou změnou v oblasti příloh jsou u nás doma špecle. Kouzlu špeclí jsem propadla při našich putováních po rakouských Alpách, kde téměř v každé hospodě byly špecle na jídelním lístku. A pro mě tehdy jídlo zcela neznámé a tolik lákavé... A samozřejmě jsem musela ochutnat. Tenkrát jsem si je dala s výbornou houbovou omáčkou. A po příjezdu domů jsem pátrala po receptu, abych si tu dobrotu mohla doma také připravit.
pátek 7. června 2013
Drožďová polévka
Dnes jsem tu s receptem na drožďovou polévku. Polévky přes léto příliš nevařím, ale protože letošní počasí připomíná spíše podzim, tak polévka k obědu přijde vhod! Dlouhá léta jsem drožďovou polévku nevařila. Nějak jsem jí v dobách školních a závodních jídelen nepřišla na chuť. Ale před několika lety jsem ji poprvé uvařila doma a od té doby patří k mým oblíbeným polévkám.
čtvrtek 30. května 2013
Rychlý jahodový koláč
Venku prší a je nevlídno....a tak to moc na jahodovou sezonu nevypadá. Ale přesto jsem tu dnes s dalším slíbeným jahodovým receptem. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na rychlý jahodový koláč do kulaté formy. Ale pokud zrovna nemáte po ruce jahody, klidně koláč můžete připravit i s jiným oblíbeným ovocem. Tenhle koláč patří do kategorie rychlé moučníky - rychle upečené, rychle snědené :)
Rychlý jahodový koláč |
pondělí 27. května 2013
Mátový sirup s citronem
Ještě než vám tu představím slíbené další jahodové recepty, tak tu pro vás mám recept na domácí mátový sirup s citronem.
Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.
Domácí sirupy jsou u nás doma hodně oblíbené. A protože bylo potřeba mátu ze zahrádky pomalu ostříhat, tak jsem se pustila do výroby domácího sirupu.
domácí mátový sirup |
Štítky:
sezona
,
sirupy
,
Zavařeniny
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky
(
Atom
)