Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Rychlý řízek na plech

Stránky

středa 2. ledna 2013

Rychlý řízek na plech


Řízek k nedělnímu obědu nic nepokazí! A tak vám dnes přináším recept na netradiční vepřový řízek! Žádné obalování v trojobalu, žádné smažení na tuku, dnes bude řízek na plechuUsmívající se. Musím říct, že tenhle recept vznikl jako nutná nouzovka a natolik nám zachutnal, že se o něj musím podělit i s vámi.



Původně jsem se chystala udělat jedlíků, klasický vepřový řízek. Ale zjistila jsem, že olej na kterém řízky smažím dochází a do obchodu daleko... takže prostor pro improvizaci jako vyšitýUsmívající se. Vzpoměla jsem si na mé oblíbené kuřecí císařské řízky a když to jde s kuřecím masem, proč by to nešlo i s vepřovým!
Recept jsem trošku pozměnila a doplnila o žampiony a výsledek stál opravdu za to!
Pokud se rozhodnete, že řízkem na plechu o víkendu své jedlíky překvapíte.... potom si připravte:
vepřové maso na řízky ( já tentokrát měla krkovičku) - množství dle počtu jedlíků
strouhaný sýr
1 smetanu
mouku
2 vejce
sůl, pepř, grilovací koření
a pokud náhodou máte po ruce žampiony... 8 žampionů ( žampiony můžete klidně vynechat)


A pokud máte suroviny na vaření nachystány... můžeme se pustit do dílaUsmívající se! Vepřové maso pokrájejte na plátky a stejně jako klasické řízky, neklepte z obou stran. Maso osolte a jemně opepřete. Takto připravené plátky opečte z obou stran na oleji. Plátky vyjměte z pánvičky a vložte na plech pěkně jeden vedle druhého. Plátky hustě posypte strouhaným sýrem a přidejte na plátky pokrájené ( a předem podušené) žampiony.
Celé zalijte smetanou, v které rozmícháte 2 lžíce hladké mouky, 2 vajíčka a lžičku grilovacího koření. Tady vkládám malou technickou poznámkuUsmívající se Pokud máte větší pekáček doporučuji zálít dvojnásobným množstvím! Nakonec celé hustě zasypeme strouhánkou a zbytkem sýra.
A nyní už jen vložit od vyhřáté trouby a nechat zapéct.. dokud strouhánka nezrůžoví.
Během pečení nepromíchávejte, neobracejte... nechte troubu v klidu péct!
A výsledek je tady.....


A co Vy a řízky? Jak připravujete řízky nejčastěji?

A nezapomeňte  se na Facebooku také připojit k Jedlíkovi!  Jedlíka na Facebooku najdete ZDE







10 komentářů :

  1. Alis, tak tento recept se mi bude hodit hned zítra! Pak dám vědět, jak se povedl. Krásný víkend přeji.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, díky za návštěvu! Věřím, že se oběd povedl :)

      Smazat
  2. Ali , zdravím a tento recept určitě brzy vyzkouším a napíšu jak to dopadlo!!!!!!!!!

    OdpovědětSmazat
  3. Ahoj Alí,moc Tě zdravím a budu moc ráda, když vyzkoušíš!

    OdpovědětSmazat
  4. Nevíte jak je možné že se mi ta strouhanka neudělala? :( bylo to tam už přes třičtvrtě hoďky a já už to musela vyndat kvůli tomu masu...

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu. Bohužel netuším, čím by to mohlo být.

      Smazat
  5. Tak momentálně peču asi 3/4 hod (pod alobalem na 200°C) a strouhanka je sypká. Asi jsem jí dala moc :-( Alobal jsem sundala, ale zázraky už nečekám.

    OdpovědětSmazat
  6. Já osobně alobalem nepřikrývám. Myslím si, že to spíše bude tím množstvím strouhánky.

    OdpovědětSmazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...