Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 7. ledna 2013


Vytlačené medové perníčky

Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k malému domácímu tvoření. Velkou výzvou se pro mě staly vytlačované perníčky.
Tyhle tlačené perníčky sice nejsou určené ke komzumaci, jsou určeny pro zkrášlení obydlí Usmívající se , ale při jejich výrobě si budete připadat jako v pekařství. A ta jejich vůně.....ta vám připomene, že se vánoce pomalu blížíMrkající!
Recept na těsto jsem si kdysi opsala z časopisu, ale stále mi chybělo to hlavní .. formičky. V létě se mi konečně podařilo formičky sehnat. A tak nyní nastal čas, abych recept oprášila, připravila všechny potřebné suroviny a pustila se do díla.






Těsto na přípravu vytlačovaných perníčků je složené z medu, hladké mouky a perníkového koření. Poměr je 1 díl medu a 2 díly mouky.
Do rozehřátého medu vmícháme perníkové koření a postupně přidáváme mouku. Oproti klasickým "jedlým"medovým perníčkům má těsto tužší konzistenci.Těsto necháme v chladu odpočívat..klidně 2 -3 dny.
A nastává dne "D", kdy se pustíme do díla!! Pokud těsto odpočíváním trochu zřídlo, potom do těsta zapracujeme mouku. Z těsta vyválíme silnější placku, kterou vtlačujeme do dřevěné formičky.


Po vytlačení plát těsta jemně z formy vyjmeme a ostrým nožíkem okrojíme vzniklý tvar.
Vzniklé perníčky dáme na plech a druhý den pečeme ve vyhřáté troubě. Těsně před dopečením můžeme perníčky potřít rozšlehaným vajíčkem. V originál receptu je uvedeno, že se perníčky mohou potřít také silně naředěným karamelem.


Tak a máme hotovo!


A ještě pár fotek


Tak a první vánoční dekorace jsou nachystány.
A ještě malé upozornění na závěr.. tyhle períčky jsou jen a jen na ozdobu... nekonzumovatUsmívající se!

Inspirováno: Knihovnička receptů 11/2005

2 komentáře :

  1. vďaka za recept, mám dve formičky, ale ešte som sa neodhodlala ich vyskúšať, teraz keď viem ako na to sa už o to určite pokúsim
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, chcem sa len opytat ci tie formicky aj niecim vymazavate? Konecne som zohnala aj ja jednu formicku ☺a chcela by som to vyskusat,dakujem za pomoc,Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...